TV2 Østjylland
  • Din kommune
  • Play
  • Tip os
  • Din kommune
  • Play
  • Tip os
22. mar 2023, kl. 05:45
Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Svindlermysterie på lille ø fortsætter

I mere end et år har falske Facebook-profiler udgivet sig for at bo og arbejde på Samsø, mens de har lokket folk til at betale for varer, som aldrig kommer frem.

Se, hvordan det er lykkedes for svindleren at snyde for tusindvis af kroner.
  • medarbejderfoto nada
    Nanna Dam
    Lokalreporter i Samsø Kommune

Det var drømmen om en billig PlayStation 5, der lokkede Hans Kristian Thomassen til at sende 4000 kroner til en vildtfremmed på Facebook.

Producenten bag den populære spillekonsol kunne ikke følge med efterspørgslen, så priserne var tårnhøje, og lige op til jul var PlayStation 5 endnu sværere at få fingre i.

Så da Hans Kristian Thomassen fik øje på en salgsannonce på Facebook, gjaldt det om at være hurtig.

quote
Det er jo lidt uhyggeligt, fordi er der noget, Samsø er kendt for, er det jo netop, at vi ikke går og svindler med folk
John Lykke Kristensen, Tranebjerg

- Det var for godt til at være sandt. Allerede der skulle jeg måske have sagt til mig selv, at det var fup og svindel. Men jeg tror på det bedste i mennesker, siger han til TV2 Østjylland.

Hverken penge eller PlayStation har han siden set noget til.

Det er han langt fra den eneste, der har oplevet. En analyse fra Digitaliseringsstyrelsen viser, at alene inden for de seneste to år er antallet af personer, der bliver snydt i private handler på internettet, steget fra 4 til 13 procent.

”Det hele virker så oprigtigt”

Hans Kristian Thomassen blev ligesom mange andre offer for et svindelnummer, som har stået på i mere end et år og trækker sine tråde til Samsø.

Her påstår en falsk Facebookprofil at bo og arbejde, mens han sælger varer som PlayStations, iPhones og krøllejern gennem tjenesten Facebook Marketplace. 

Han overbeviser købere ligesom Hans Kristian Thomassen om at sende pengene på forhånd, fordi varerne skal sendes fra Samsø.

Men varerne kommer aldrig frem til dem, der har betalt for dem.

I stedet for at spare penge har Hans Kristian Thomassen måttet bruge endnu flere penge på en ny PlayStation.
I stedet for at spare penge har Hans Kristian Thomassen måttet bruge endnu flere penge på en ny PlayStation.

Hvad gjorde du på forhånd for at sikre dig, at du ikke blev snydt?

- Jeg har fået en kvittering og hans adresse. Han fortæller mig, at han bor på Samsø. Det hele virker bare så oprigtigt. Jeg var også inde at kigge på hans Facebookprofil og kan se, at han arbejder ved et tømrerfirma, siger Hans Kristian Thomassen.

Har aldrig set skyggen af ham

Hos det Tømrerfirma, hvor Hans Kristian Thomassen tror, at sælgeren arbejder, kender de ikke noget til hverken ”Sebastian Nielsen” eller ”Mikkel Christensen”, som profilerne har heddet i løbet af det seneste år.

- Vi har aldrig set skyggen af ham, siger Flemming Skytt, der er medejer i Samsø Tømrer Team, til TV2 Østjylland.

Profilerne har haft forskellige navne i løbet af det seneste år, men det er de samme billeder og altså også de samme oplysninger om at bo og arbejde på Samsø, der bliver brugt.

- Det er et dårligt eksempel for firmaet udadtil. Og så skal vi bruge en masse tid på at svare på mails, siger Flemming Skytt, der er medejer i Samsø Tømrerteam.

Undgå at blive snydt

Forbrugerrådet Tænk har fire råd til at undgå at blive snydt, når man handler med private på internettet:

  1. Lav altid et grundigt baggrundstjek af sælgeren, og lav en samlet vurdering af, om sælger virker troværdig. Tjek sociale medier og sælgerens profil på den platform, du er handler igennem. Se, om personens adresse stemmer overens med det, sælger oplyser i profilen, og undersøg om andre brugere har skrevet anmeldelser af, hvordan sælgeren er at handle med. Undersøg også, om sælgeren er NemID/MitID-valideret.



  2. Lav handlen ansigt til ansigt. Så kan du både vurdere varen og sælgers troværdighed, inden du betaler. Kan du ikke mødes med sælgeren, så sørg for, at din pakke kan spores med Track & Trace. Så har du en garanti for, at sælger har sendt noget af sted. Du har dog ingen garanti for, at sælger har sendt den vare, du har bestilt.



  3. Betal altid digitalt og helst med MobilePay til en dansk konto. Så efterlader du et digitalt spor, når du handler, som politiet har nemmere ved at følge. MobilePay har desuden mulighed for at lukke sælgerens MobilePay-konto, hvis det viser sig, at du er blevet svindlet. Undgå at betale gennem udenlandske betalingsløsninger som PayPal eller lignende.



  4. Tag screenshots af salgsannoncen, sælgerens profil og gem korrespondancer med sælgeren. Jo bedre dokumentation du har, jo bedre er du stillet, hvis du ender med at skulle politianmelde sælgeren.

Kilde: Forbrugerrådet Tænk

Samsø Tømrer Team oplevede i august sidste år at blive kimet ned af frustrerede borgere, der følte sig snydt, og gerne ville i kontakt med svindleren.

Det er ikke stilnet af siden. Tværtimod får de stadig 2-3 opkald om ugen.

- Det er måske fordi, de tænker, at det er en, der kommer fra en lille ø og et lille samfund, hvor alle kender alle. Så ham kan vi godt stole på. Og det kan man jo normalt også med folk fra Samsø. Men nu kommer han ikke herovre fra, så ham kan man ikke stole på, siger Flemming Skytt.

”Smart” at bruge Samsø

Spørger man Forbrugerrådet Tænk, er det det da heller ikke tilfældigt, at netop Samsø bliver brugt i den her type svindelsager.

- Det smarte ved at påstå, at man bor et sted, som er svært at komme til, er, at den som gerne vil købe varen, er mere tilbøjelig til at acceptere, at varen sendes med posten, siger Ulla Malling, der er projektchef ved Forbrugerrådet Tænk.

Der er intet, der peger på, at svindleren bag de falske profiler bor på Samsø i virkeligheden.

quote
Fra et forbrugerperspektiv kan det undre, at der er så mange, der bliver svindlet, men at vi hører om så få, der bliver taget
Ulla Malling, projektchef i Forbrugerrådet Tænk

Alligevel sætter hans digitale færden spor på den ellers så fredelige ø.

- Det er jo lidt uhyggeligt, fordi er der noget, Samsø er kendt for, er det jo netop, at vi ikke går og svindler med folk, siger John Lykke Kristensen fra Tranebjerg til TV2 Østjylland.

Også Lis Rix er bekymret.

- Jeg synes, man hører så meget om det (internetsvindel, red.). Og at det så pludselig kommer til Samsø, som er en fredelig ø, så begynder jeg at blive lidt nervøs, siger Lis Rix fra Tranebjerg til TV2 Østjylland. 

Profiler anmeldes – men findes stadig

Billederne, der er blevet brugt på de falske Facebook-profiler, har intet med profilerne at gøre. Faktisk har de slet ingen tilknytning til Samsø. Det er nemlig Simon Plauborg fra Skjern, der optræder på dem.

- Jeg synes, det er meget specielt, at der er en person på nettet, der bruger et billede af mig, siger han til TV2 Østjylland.

Det er hans billeder, der er blevet brugt på både profilen ”Sebastian Nielsen”, og nu også på profilen ”Mikkel Christensen”. 

Ved du noget?

Vores lokalreporter på Samsø Nanna Dam hører gerne fra dig på nada@tv2oj, hvis du ved noget om de falske Facebookprofiler.

Tip os arrow-right

Selvom han ikke lader sig gå på af identitetstyveriet, lurer en bekymring alligevel.

- En eller anden dag kan jeg jo møde en tilfældig på gågaden et eller andet sted i Danmark, som kan se, at det ligner da ham, der har svindlet mig, siger Simon Plauborg.

Han blev opmærksom på, at hans billeder blev brugt af andre for knap et år siden. Herefter anmeldte han den falske profil til både Facebook og politiet, men profilerne findes stadig.

- Det er for dårligt. Jeg ved, at det ikke kun er mig, det er gået ud over. Det er mange folk, siger Simon Plauborg.

”Så få der bliver taget”

Netop svindel mellem private udgør langt den største andel af anmeldelser om it-relateret kriminalitet.

- Fra et forbrugerperspektiv kan det undre, at der er så mange, der bliver svindlet, men at vi hører om så få, der bliver taget, siger Ulla Malling, der er projektchef i Forbrugerrådet Tænk.

Derfor har Flemming Skytt fra Samsø Tømrer Team også bare et håb.

- Jeg håber, at alle dem, der bliver snydt, får meldt det til politiet, så bunken bliver stor nok, så der er nogle, der vil tage sig af det, så vi kan få ham stoppet.

Og for Hans Kristian Thomassen er det i hvert fald sidste gang, at han handler på Facebook.

- Jeg stoler ikke på det. Jeg skal ud i butikken, hvis jeg skal have noget, siger han.

Svar fra Østjyllands Politi

Østjyllands Politi har ikke ønsket at stille op til interview, men de skriver i et skriftligt svar til TV2 Østjylland:

"Vi kan ikke kommentere på den konkrete sag eller de konkrete profiler, men vi kan oplyse, at sager om bedrageri i samhandel behandles af vores Sektion for Økonomisk Kriminalitet. I efterforskningen af sådanne sager inddrages alle relevante oplysninger, herunder oplysninger om onlineprofiler og fremgangsmåder, ligesom sammenhæng til andre sager undersøges. 

Vi får desværre mange anmeldelser om folk, der er blevet snydt, når de handler med andre private. Vores generelle opfordring til borgere er at tænke sig godt om, når de handler med andre. Den bedste måde at undgå at blive snydt er at vente med at betale, til man har varen i hånden. Hvis det ikke kan lade sig gøre, så undersøg sælgeren nøje og forhold dig kritisk, og brug gerne platforme, som kræver at sælgeren er NemID valideret. Det er også en god idé at betale med mobilepay, så det er muligt at spore betalingen."

Svar fra Meta

TV2 Østjylland har også spurgt Meta, som står bag Facebook, hvorfor de falske Facebook-profiler ikke bliver lukket ned, når de gentagne gange bliver anmeldt. Men de har ligesom Østjyllands Politi ikke ønsket at stille op til interview. Meta skriver i stedet i et skriftligt svar:

"Vi tager truslen om svindel alvorligt og er stærkt afhængige af vores regelmæssigt uddannede review-teams samt specialiserede detektionsværktøjer til at identificere konti, der kan være blevet kompromitteret og anden svigagtig aktivitet. Mere information om vores handelsgennemgang og håndhævelse kan findes her.

Når vi opdager svigagtig aktivitet, træffer vi passende foranstaltninger, som kan omfatte deaktivering af sælgerkonti, fjernelse af fortegnelser og annullering af eksisterende ordrer. Købere, der har købt kvalificerede varer gennem vores betalingsproces, kan indgive krav om købsbeskyttelse via Facebook eller Instagram og kan rapportere enhver mistænkelig adfærd på deres konti.

For at undgå at blive ofre for en fidus, opfordrer vi folk til at bruge de værktøjer, vi tilbyder, for at hjælpe med at holde deres konto sikker og beskytte deres privatliv.

Med hensyn til, hvordan vi arbejder for at beskytte vores brugere, har vi meget klare retningslinjer mod svindel og investerer milliarder i at arbejde for at håndhæve dem effektivt. Som et resultat af vores arbejde er vi også i stand til at forhindre, at mange falske konti nogensinde går live. Vi sikrer, at mange forfalskede og stjålne varer aldrig når frem til brugerne. På denne måde kan vi stoppe mange økonomisk motiverede svindel, før nogen på vores platforme støder på dem.

Vores arbejde går dog ud over blot at håndhæve vores regler for bekæmpelse af svig. Vi tager også retslige skridt, når vi kan, giver en nem måde for folk at rapportere potentielle overtrædelser på og giver vores brugere tips og værktøjer, de kan bruge til at beskytte sig selv."

facebook twitter mail

Læs også

  • Mistænkt for at brtale med falske sedler

    Falske sedler spreder sig: Står mystisk kvinde bag svindel?

  • King and Queen Tatoo

    Tatovør beskyldt for svindel står nu frem: - Jeg har været i fængsel

Mest sete

  • Madklubben kvittering

    Tina rystet efter restaurantbesøg – skrev 'Skæv Øje' på kvittering

  • Brian Hertz

    Brian elsker sit job ved kassen – men én type kunder provokerer ham

  • 20200407-151421-L-5497x3174ma

    Nedlægger gratis parkering fra på mandag

  • Arne Daa Petersen

    Arne kom ud til dyreunge med brækkede knogler - nu kommer han med opråb

  • Madklubben kvittering

    Tina rystet efter restaurantbesøg – skrev 'Skæv Øje' på kvittering

  • Hans Csösz (26)

    Sjældne fuglearter forsvinder - ræven er på spil

  • Brian Hertz

    Brian elsker sit job ved kassen – men én type kunder provokerer ham

  • Mikkel og ringen

    Mikkels forsvundne ring dukkede pludselig op under fodboldkamp

  • Liveblog
    frank drabssag

    Holder pizzaaften imens han ligger død i garagen

  • Aarhus city halvmarathon

    Se kortet: Sådan påvirker halvmarathon trafikken i Aarhus

  • Indsamling 1

    Fodboldklub indsamler stort beløb til kræftramte børn

  • sol sommer strand stranden bade solbrændt solbade

    Hvert tredje barn bliver solskoldet i sommerferien

  • Jesper Lund Klaris

    Lejrskoler kan være fortid: Forældre frygter store besparelser

  • Mindesten split

    Mindesten for ung skuddræbt rejst ved gymnasium

  • tørke vanding mark landmand mark

    Populære grøntsager vil snart stige i pris, hvis regnen udebliver

  • Peter Belli og Poul Krebs

    Poul Krebs skrev med Peter Belli op til hans død

  • Vanding af tør plæne

    Vandværk nødt til at lukke for vandet: Hold igen med at vande græsset

  • Hårdt arbejde: Borgmester kæmpede for at få døbt Birgit

TV2 Østjylland

Kontakt

  • Tip os
  • Sig din mening
  • Send klage
  • Find medarbejder
  • Book rundvisning
  • Sponsorater
  • Reklamer

Om os

  • Hvem er vi?
  • Udviklingsblog
  • Bestyrelse
  • Repræsentantskab

Job uddannelse

  • Ledige stillinger
  • Erhvervspraktik
  • Journalistpraktikant
  • FTP-elev

Services

  • Tekstet for hørehæmmede
  • Public service
  • Sådan ser du TV2ØJ
  • Privatlivspolitik
  • Cookies
Vi tager ansvar for indholdet og er tilmeldt Pressenævnet
TV2 Østjylland Skejbyparken 1, 8200 Aarhus N Skriv til: redaktion@tv2oj.dk Ring: (+45) 87424242
facebook twitter linkedin instagram youtube tiktok
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. TV2 Østjylland forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indhold med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11b og DSM-direktivets artikel 4.