Kraftig blæst: Samsøfærgen aflyser afgange i dag - Molslinjen også berørt

Både færgerne til og fra Samsø og en afgang til Ebeltoft bliver i dag berørt af blæsevejret.

Opdateret klokken 10.05 med kommentarer fra Samsø Rederi.

Torsdag bliver en stormfuld dag i Danmark, og det får også konsekvenser for færgetrafikken i Østjylland.

Således varsler Samsø Rederi flere aflysninger af færgerne mellem Samsø og Jylland.

Tidligst på dagen er det færgen Lilleøre på ruten mellem Sælvig og Aarhus, der aflyser afgangene fra Aarhus klokken 11.30 og 16.30 samt fra Sælvig klokken 15.15.

På ruten mellem Hou og Sælvig holder færgen Isabella sig i havn på afgangene fra Hou klokken 17 og 19.30 samt fra Sælvig kl. 18.15 og 20.45. Til gengæld forventer Samsø Rederi at kunne sejle fra Hou klokken 22.

Fredag forventes normal trafik igen. 

Vinden accelerer på vej til Samsø

Hos Samsø Rederi har chefkaptajnerne vurderet, at der bliver et tidsrum i dag, hvor det ikke er forsvarligt at sejle færgerne mellem Samsø og Jylland, og godt hjulpet af tre vejrtjenester ser prognoserne for kraftig vind sikre ud.

Det er dog i bund og grund ikke sejlads på havet, der er problematisk for færgerne, men det at lægge til i havn i uroligt vejr, og mens havnene i Hou og særligt Aarhus ligger godt i læ af kysten, er havnen i Sælvig på Samsø anderledes sårbar, forklarer direktør i Samsø rederi, Carsten Kruse.

- Når for eksempel DMI giver en melding om vestenvind på 26 sekundmeter ind i havnen i Sælvig, kan der være vindstød af højere vindstyrke. Der er godt 20 kilometer hen over havet til Sælvig. Der kan vinden accelerere op. Selv om vi har en prognose, er realiteten, at der ofte kommer mere tryk på vinden hen over havet, siger færgedirektøren, som derfor lader færgerne blive i havn på de omtalte afgange.

Gemmer færgerne i jyske havne

De to Samsøfærger har normalt hjemme på øen i Kattegat, men i dagens anledning bliver de lagt til kaj i de to jyske havne, som rederiet sejler til.

- Vi gør det med begge færger, at vi gemmer dem lidt væk. Isabella lægger vi i havn i Hou, og hurtigfærgen gemmer vi i Aarhus Havn, for så ligger de beskyttet af land. På Samsø ville de ligge meget mere udsat for vinden, siger færgedirektøren.

Onsdag holdt de godt øje med, hvordan vejrsystemerne bevægede sig, og varslet om mulige aflysninger blev en realitet, da der klokken 19 kom en prognose, der viste solidt blæsevejr.

- Vi kunne godt se, at det bliver slemt, og sendte et varsel ud om aflysninger. Siden tidligt i morges har vi haft nogen, til at holde øje med, om vejrsystemerne ændrer sig, men de virker meget stabile i dag. 

Færgen til og fra Ebeltoft omlagt

Hos Molslinjen, der sejler mellem Sjælland og Jylland, forventer de stort set normal trafik. Eneste ændring er en enkelt færgeafgang til og fra Ebeltoft, der er omlagt.

- Jeg har talt med vores koordinerende kaptajn her til morgen, og han siger, at selvfølgelig giver blæsten udfordringer i dag, men han forventer at vi kommer til at sejle efter normalt program bortset fra, at vi er nødt til at omlægge færgen til Ebeltoft til Aarhus i dag, siger Jesper Maack, PR- og kommunikationschef ved Molslinjen.

Det drejer sig konkret om en afgang i dag fra Odden mod Ebeltoft klokken 9.20 samt afgangen, der skulle være sejlet fra Ebeltoft mod Sjælland kl. 11.30. 

Det skyldes forholdene omkring at få færgen i havn i Ebeltoft.

Opstår der forsinkelser i løbet af dagen, bliver passagererne orienteret.

- Og så holder vi selvfølgelig øje med prognoserne. En til to sekundmeter kan betyde en forskel, når vi er oppe i så høje sekundmeter, siger Jesper Maack.

Ifølge TV2 VEJRET bliver det især i eftermiddags- og aftentimerne, at vinden kan mærkes. 

Følg udviklingen på DMI's radarkort.