Pinlig rekord: Færreste sengepladser i hele landet
Region Midtjylland har langt færre psykiatriske sengepladser pr. indbygger end alle andre regioner, og derfor bliver der dagligt presset ekstra senge ind på stuerne.
Er du psykiatrisk patient i Region Midtjylland, er der formentlig større risiko for, at der ikke er en ledig sengestue til dig, hvis du skal indlægges.
Region Midtjylland er nemlig den region i landet, der har færrest sengepladser pr. indbygger. En nyhed, der ikke kommer bag på Jacob Klærke (SF), der er formand for psykiatri- og socialudvalget i Region Midtjylland.
- Det ved vi godt. Det konstaterede jeg allerede for år tilbage. Dengang regnede vi ud, at vi manglede cirka 100 sengepladser for at nå op på landsgennemsnittet. Vi har virkelig arbejdet på at rette op på det, men vi er endnu ikke i mål, siger han.
Bundplacering
TV2 Østjylland har sammenholdt det antal sengepladser, de forskellige regioner har oplyst på deres hjemmesider eller i nøgletalsrapporter i 2022, med indbyggertal.
Og i Region Midtjylland er resultatet 0,39 sengepladser per 1.000 indbyggere, mens det i de andre regioner svinger mellem 0,47 og op til 0,64.
Sengepladser i psykiatrien
Sengepladser i psykiatrien per 1.000 indbyggere i 2022 (Med forbehold for, at regioner muligvis opgør tal lidt forskelligt):
Region Midtjylland: 0,39
Region Syddanmark: 0,47
Region Sjælland: 0,47
Region Nordjylland: 0,45
Region Hovedstaden 0,64
Sådan har vi gjort:
Antallet af sengepladser er fundet herunder. Antal sengepladser er sammenholdt med antal indbyggere i regionerne fra Danmarks Statistik.
Region Hovedstaden (baseret på interview)
Pladsmangel skyld i dobbeltstuer
En af de patienter, der har mærket konsekvenserne af pladsmanglen i psykiatrien i Region Midtjylland, er Pia S. Mikkelsen, der lige nu er indlagt på et sengeafsnit på Aarhus Universitetshospital.
Hun har flere gange oplevet, at personalet har flyttet en ekstra seng ind på en stue, og fortalte tidligere på ugen, hvilke konskvenser det har haft for hendes psykiske helbred.
- Det er uordentligt at byde nogen at skulle dele stue med en fremmed. Katastrofalt, faktisk. Jeg har flere gange skullet dele stue med en patient, der hele tiden går nøgen rundt, eller som hamrer på toiletdøren, når jeg er derinde, eller som står op og råber om natten, siger 47-årige Pia S. Mikkelsen.
Og ifølge overlæge i psykiatrien i Region Midtjylland Peter Møller Andersen er der i praksis så stor mangel på sengestuer, at der stort set altid er patienter, der er indlagt på dobbeltstuer eller i alternative lokaler som f.eks. samtalerum.
Jeg synes overhovedet ikke, det er dansk sygehusstandard værdigt.
- Jeg synes overhovedet ikke, det er dansk sygehusstandard værdigt. Det er et stort tilbageskridt. Der er ingen tvivl om, at det ikke fremmer helbredelsen af psykisk syge, siger Peter Møller Andersen.
Politiker er ikke stolt af bundrekord
Jacob Klærke (SF), der er formand for psykiatri- og socialudvalget i Region Midtjylland, er ikke stolt af pladsmanglen i psykiatrien. Men han fortæller også, at der allerede er sat flere initiativer i værk for at komme problemet til livs.
- I første omgang har det handlet om at stoppe blødningen og så begynde at rette op på det og forbedre både kvaliteten af behandlingen og de fysiske rammer, siger Jacob Klærke og tilføjer:
- Der er løbende truffet beslutninger om udvidelse af kapaciteten i psykiatrien, og i regionsrådet er der efter min opfattelse en fælles forståelse for behovet for at prioritere psykiatrien. Det seneste år er den bevidsthed også rykket ind på Christiansborg.
Det tager desværre tid, og der er meget at tage fat på
Det betyder dog ikke, at en løsning er lige om hjørnet.
- Fra forståelse til prioritering og politiske beslutninger går der noget tid, før patienter og personale mærker ændringer i fuldt omfang. Det tager desværre tid, og der er meget at tage fat på, siger han.
Har du mærket konsekvenserne af pladsmangel i psykiatrien?
Så kontakt os her eller på tip@tv2oj.dk
Aktuelt er der netop blevet udvidet med en håndfuld særlige pladser, der stod tomme og nu bliver inddraget i den almene psykiatri, der er flere senge på vej til Horsens, til næste år skulle der gerne være 16 nye sengepladser i retspsykiatrien, og om nogle år skulle der være bygget helt nyt i Viborg.
Og så længe der stadig er massiv overbelægning, er det ikke sandsynligt, at patienterne slipper for dobbeltstuer og indlæggelse i mødelokaler og lignende.
- Det er noget, der tager tid. Desværre. Og så længe der er overbelægning, kan det i nogle tilfælde være den bedste af to dårlige løsninger at indlægge patienter på dobbeltstuer eller i samtalerum, siger Jacob Klærke.
Planlagte udvidelser i Region Midtjylland
Udvidelse med nyt alment sengeafsnit på 12 pladser i Horsens.
Forventes ibrugtaget 1. kvartal 2024. Projektet er undervejs fra første beslutning om etablering i november 2019 blevet væsentlig dyrere og noget forsinket. Fra 28 mio til 45 millioner.
Ny psykiatri Viborg.
Der er reserveret cirka en halv milliard til byggeri af ny psykiatri i Viborg. I August 2021 besluttede regionsrådet på baggrund af analyse af forventet fremtidig kapacitetsbehov, at der udover de planlagte 58 almenpsykiatriske pladser og 32 retspsykiatriske pladser, at der skal forberedes til udvidelse med 6-10 pladser. Seneste forventede indflytning 2028.
Udvidelse af retspsykiatrisk afdeling i Århus.
November 2020 besluttede regionsrådet at bygge et nyt afsnit som udvidelse af OPP for psykiatrien i Skejby med forventet drift i 2024. Nybyg med 16 pladser. Forventningen er, at udvidelsen også vil aflaste almenpsykiatrien.
Kilde: Jacob Klærke (SF), formand for psykiatri- og socialudvalget i Region Midtjylland,