SF i regionen vil have 100 nye sengepladser i psykiatrien

Det vil kræve 100 nye sengepladser i psykiatrien, hvis Region Midtjylland skal nå op på landsgennemsnittet, viser tal fra Danske Regioner ifølge SF

Hvis antallet af sengepladser i psykiatrien i Region Midtjylland skal svare til landsgennemsnittet, så mangler der 100 pladser. De pladser vil SF kæmpe for - men det kræver statslige midler.

Patienter der udskrives uden et tilbud klar til dem og stuer med flere patienter, end der er plads til.

Manglende sengepladser i psykiatrien har indtil nu fyldt en del i valgkampen i Region Midtjylland, og nu byder SF ind med et nyt forslag. De vil have 100 nye sengepladser i psykiatrien.

- Det er ikke underligt, at man oplever, at der mangler sengepladser i psykiatrien, for det viser tallene klart. Hvis vi skal på niveau med resten af landet, så vil det kræve 100 nye pladser, siger Jacob Isøe Klærke, der er spidskandidat for SF i Region Midtjylland og læge i Børne- og Ungdomspsykiatrien, til TV2 ØSTJYLLAND.

Læs også 25-årig blev udskrevet til gaden: 48 timer senere var han død

Ifølge Jacob Isøe Klærke fremgår det af statistik fra Danske Regioner, at der på landsplan er 590 sengepladser i psykiatrien for hver én million voksne, mens tallet i Region Midtjylland er 460.

- Da vi er lidt over en million voksne i Region Midtjylland, svarer forskellen til, at der mangler 132 psykiatriske senge. Der er allerede planlagt 32 nye særlige pladser, som skal stå klar i 2018. Men der mangler yderligere 100, hvis regionen skal op på landsgennemsnittet, siger Jacob Isøe Klærke (SF). 

Kræver penge fra Christiansborg

Udover sengepladserne har SF også ambitioner om mere personale for at minimere brugen af tvang. Samlet vurderer Jacob Isøe Klærke, at forbedringerne vil koste mellem 300 og 400 millioner kroner, hvoraf udgifterne til mere personale udgør cirka 125 millioner kroner.

Det beløb vil det tage regionen årevis at skrabe sammen, og derfor ønsker SF hjælp fra Christiansborg. 

- Vi vil gerne, at det ikke tager 10 år, før vi får bedre forhold i psykiatrien. Derfor skal vi i fællesskab i Regionsrådet lægge pres på folketingspolitikerne, siger han.

Læs også Lys for bedre psykiatri: Vi husker, hvad politikerne har lovet

Men eventuelle penge fra staten skal ikke stå alene. Han mener, at psykiatrien derudover skal have topprioritet i regionen, når fremtidige penge skal fordeles.

- Det er ikke hjerteområdet eller kræftområdet, der er mest trængende, det er psykiatrien. Og sådan vil det være mange år fremover, siger spidskandidaten for SF. 

Minister vil sikre bedre tilbud

Det har ikke været muligt at få en kommentar på SF’s forslag fra Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V), men hun udtalte følgende til TV2 ØSTJYLLAND torsdag i forbindelse med et besøg i Psykiatriens Hus i Silkeborg:

- Jeg har startet en kulegravning af hele psykiatrien, fordi vi kan se, at der er en række problemer, der skal tages hånd om. De kommer med en anbefaling til mig i december, og så er det klart, at jeg kommer til at følge op på det sammen med regioner og kommuner, så vi kan finde ud af, hvordan vi kan sikre borgere med psykiske lidelser et bedre tilbud, end vi gør i dag.

Læs også Martha er mor til psykisk syg: Omsorgsdage ville give mig lidt ro

Hun ville desuden ikke afvise, at der er behov for flere statslige midler til psykiatrien.

- Men mest af alt er der behov for at kommuner og regioner begynder at samarbejde langt mere, for i dag oplever vi, at borgerne falder ned mellem stolene, sagde sundhedsministeren.