Anonyme tip om sexisme kan være på vej i sundhedsvæsenet

Der skal være klare linjer for, hvordan man undersøger sager om sexisme, mener regionsrådsmedlem.

"Vi bør overveje at oprette en enhed, hvor medarbejdere kan henvende sig anonymt om sexisme".

Sådan lyder det fra regionsrådsmedlem i Region Midtjylland, Rasmus Foged (Å), der vil have en whistleblowerordning i forhold til eventuelle sexismesager i regionen til politisk behandling.

Det sker på baggrund af, at mere end 600 læger for nylig har skrevet under på erklæring, der ønsker opgør med sexisme blandt læger.

Ansatte skal vide, ordning findes

Rasmus Foged vil gerne have undersøgt, om der er problemer med sexisme i sundhedsvæsenet, og der er i så fald behov for en anden måde at kunne rapportere sexistisk opførsel på, lyder det. 

- Jeg synes, at der skal være et trygt sted at gå hen i det uheldige tilfælde, at man ikke har lyst til at gå til sin nærmeste chef eller til sin arbejdsmiljørepræsentant. Der er en risiko for, at nogle ikke har lyst til det, og så er det godt, at man kan gå den anonyme vej, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.

Der skal ifølge Rasmus Foged være relevante og tydelige retningslinjer for, hvordan man håndterer sager om sexisme, og det er vigtigt, at medarbejderne bliver oplyst om de retningslinjer, lyder det. 

Han mener samtidig, at man som udgangspunkt skal gå via ledelsen eller arbejdsmiljørepræsentant.

- Jeg håber ikke, at særligt mange vil benytte sig af en whistleblowerordning, men vi skal ikke udelukke nogen, og det er ikke en kæmpe udfordring at lave sådan et system, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.

Kühnau tager endnu ikke stilling

Anders Kühnau (S), der er regionsrådsformand i Region Midtjylland, vil ikke på nuværende tidspunkt tage stilling til Rasmus Fogeds forslag om en whistleblowerordning. 

- Jeg vil i første omgang lade det være op til vores Regions MED-udvalg, hvor vi har både medarbejdere og ledere tilsted, at drøfte, hvilke tiltag der yderligere skal tages. Og så tager vi en ny drøftelse i forretningsudvalget, siger han. 

Regionsrådsformanden finder det dog sandsynligt, at der findes sager om sexisme i Region Midtjylland. 

- Vi tror, der er et problem i regionen. Der er meget hierarki, der er mange over- og underordnede. Der er mange, som givetvis føler sig krænkede, og det tager vi meget alvorligt, siger Anders Kühnau (S).

Sexisme får konsekvenser

Rasmus Fogeds forslag kommer på et tidspunkt, hvor sexismedebatten ser ud til at fortsætte ufortrødent.

Efter de seneste ugers sexismedebat kigger flere østjyske virksomheder nu også indad og undersøger, hvorvidt virksomhederne selv er gode nok til at håndtere sexismesager.

I alt har 85 ledere skrevet under på et åbent brev om, at der skal sættes en stopper for sexisme.

De seneste ugers sager om sexisme har bredt sig til de østjyske virksomheder. Det er afgørende at have synlige og troværdige chefer, hvis omfanget og sagerne skal frem i lyset, lyder det (indslag fra 13. oktober).

Arbejdsmiljøchef i fagforeningen Lederne, Lars Andersen, mener ikke, at det er kommet som nogen overraskelse for lederne i Danmark, at der kan være sexisme på arbejdspladsen.

Derimod mener han, at det er kommet bag på de mange ledere, i hvilket omfang sexisme er foregået på danske arbejdspladser.

Metoo i politik

I politik har sexisme fyldt meget i de seneste uger - senest har anklager om krænkelser fældet nu tidligere overborgmester i København, Frank Jensen.

For nylig stod Radikale Venstres folketingsmedlem Katrine Robsøe frem med sin krænkelseshistorie om partifællen og tidligere formand for partiet, Morten Østergaard.

Både Katrine Robsøe og Morten Østergaard er valgt i Østjyllands storkreds.

Katrine Robsøe valgte at dele sin historie på Facebook.

Også på landets universiteter vil mange have sexisme til livs. 698 forskere har skrevet under på et brev, hvor de tilkendegiver, at de har oplevet sexisme på egen krop eller set det ske overfor andre i den akademiske verden.

Silkeborg Højskole

Højskole bruger ny taktik: Fortsat kun et smittetilfælde

renovering

Danskerne vil bruge feriepenge på boligen - og det er et problem, siger eksperter

b14e5dad-b348-4b49-98bc-975d205c3617

Forskere har på rekordtid gjort banebrydende blodprop-opdagelse

Vejret

Solrig lørdag vil smage af forår - lille risiko for byger

glatte veje111

Pas på i trafikken: Der kan være glat

Bauhaus byggemarked

Regeringen dropper tidsbestilling og køsystemer i butikker