Politiker modtager hadbeskeder: - Mine børn er blevet trukket med ind i det

Byrådspolitiker i Randers Rosa Yde (SF) modtager ofte hadefulde beskeder, når hun blander sig i debatten. Tit handler det om hendes krop og køn, og nogle gange er hendes børn og familie indblandet.

Som byrådsmedlem i Randers deltager Rosa Lykke Yde (SF) ofte i den offentlige debat. 

Det er en del af jobbet, og noget hun gerne stiller op til.

For hendes skyld må debatten gerne komme med hård kritik og afspejle uenigheder. Men hun siger fra, når vægten tipper mod det personlige, og det bliver ren chikane. Noget den ifølge Rosa Lykke Yde alt for ofte gør.

- Det kan have meget forskellig karakter. Jeg synes især, at hvis man blander sig i køns- ligestillings- eller indvandrerdebatten, så er det næsten sikkert, at der lander noget i indbakken, eller at man på andre måder bliver udsat for hadefulde beskeder, siger hun til TV2 ØSTJYLLAND.

Hun er langt fra den eneste, der står med den oplevelse.

En ny Megafon-måling lavet for TV2 viser, at 68 procent af danskerne afholder sig fra at deltage i debatter og samtaler på sociale medier, fordi de synes, at tonen er for hård. 

Det er en stigning siden 2016, hvor en lignende undersøgelse konkluderede, at 50 procent ikke blander sig i debatten på grund af en for hård tone, skriver TV2.

Tonen på de sociale medier kan være alt for hård. Se indslaget med blandt andet Rosa Lykke Yde her.

Nytter ikke noget at være tavs

For Rosa Lykke Yde er det ubehageligt, når der tikker en hadefuld besked ind.

- Man kan blive kaldt alverdens bandeord. Tit vælger de at udstille på krop eller køn. 

- Jeg har også været ude for, at mine børn eller min familie er blevet trukket med ind i det, eller at der er blevet oprettet blogs i internettets afkroge, hvor forskellige grupperinger sidder og chatter om personlige ting, som hvornår jeg tager på arbejde om morgenen, siger hun.

Louise Grandjean Laursens har også haft den hårde debattone tæt inde på livet. Hendes indbakke på Facebook var rødglødende af hadefulde beskeder, efter hun stod frem i medierne med en holdning, som skilte vandene.

Alligevel afholder det ikke Rosa Lykke Yde fra at ytre sig offentligt.

- Jeg vælger at stå her alligevel, for jeg tror ikke, at det nytter noget at sidde tavs derhjemme. Men hver gang skal jeg sige til mig selv, at jeg gør det på trods, siger hun.

Hun håber, at hendes historie kan være med til at ændre tonen.

- Det skal ikke lyde som om, at jeg er et særligt offer. Det tror jeg ikke, jeg er. Jeg vil meget hellere have, at det handler om debattonen, og at vi får taget hul på en samfundsdebat, siger Rosa Lykke Yde.

Gellerup boligblok

To Aarhussogne i fare for tvangsnedlukning

80_percent

play Biolog: Vi skal turde tro på, at dyrene kan passe sig selv

bil og josefine

Cykelsti stopper brat: Cyklister må køre på fragthovedåre

20210330-141423-L-1920x1342we

Regeringen er klar til at genåbne mere

HUSK PSYLLIUM-FRØSKALLER

Tilbagekalder naturlægemiddel: Tre er døde

Skærmbillede 2021-04-15 kl. 13.52.05

Veteranbus kendt fra TV: Nu kan den blive din

Dagens mest læste