Midt i historisk nedtur udvider lufthavn for 130 millioner kroner

Aarhus Lufthavn håber med en storstilet udvidelse at kunne rykke op i den internationale liga og tiltrække flere kunder. Men det kan blive svært, for det ser sort ud for flybranchen, lyder det fra aktieanalytiker.

Splinternye bygninger, et nyt lufthavnshotel og verdens første indendørs fodboldbane i en lufthavn.

Det er nogle af de planer, der i en storstilet udvidelse skal løfte Aarhus Lufthavn op i den internationale liga.

- Folk vil gerne ud at rejse. Vi vil ud at opleve kultur, mad, stemningen og duften. Det behov, tror jeg, er der, siger medejer i Aarhus Lufthavn, Jens Stausholm.

Både investorer, Aarhus, Syddjurs og Norddjurs kommuner er enige om at udvide Aarhus Lufthavn.

Og der er ikke bare tale om et mindre renoveringsprojekt. Med 130 millioner kroner vil man omdanne lufthavnen i Tirstrup til det, som Jens Stausholm kalder for en ’VIP-pakke for alle generationer’.

Det vil blandt andet indeholde et hotel, tre ekstra gates til lufthaven og et stort lounge-område.

Jens Stausholm er en af investorerne bag Aarhus Lufthavn. Han er trukket i arbejdstøjet for at vise rundt på den byggeplads, der inden længe forvandles til en topmoderne lufthavn.
Jens Stausholm er en af investorerne bag Aarhus Lufthavn. Han er trukket i arbejdstøjet for at vise rundt på den byggeplads, der inden længe forvandles til en topmoderne lufthavn.

Udvider i en krisetid

Udvidelsen af Aarhus Lufthavn kommer midt i en klimakrise med et stort fokus på at spare på CO2-udledningen og en coronakrise, der har sat en stopper for meget flytrafik.

Derfor går flybranchen en svær tid i møde, lyder det fra aktieanalysechef i Sydbank, Jacob Pedersen.

- Der er masser af fly, som flyselskaberne vil have i luften, men der er formentligt færre passagerer og færre indtægter i fremtiden i forhold til, hvad man har været vant til, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.

Store loungeområder er en del af satsningen i Aarhus Lufthavn.
Store loungeområder er en del af satsningen i Aarhus Lufthavn.

Alligevel er forventningerne til det nye lufthavnsmekka allerede høje blandt de østjyske borgmestre.

- De mange østjyder, der skal ud at have en oplevelse i den store verden, får en topmoderne lufthavn, der er rar og lækker at være i, og hvor der er et stærkt rutenet, så man kan komme mange steder hen i verden, siger borgmester i Aarhus Kommune, Jacob Bundsgaard (S), til TV2 ØSTJYLLAND.

- Jeg er sikker på, at det vil styrke vores erhvervsliv, men det vil da også være en fordel for vores borgere, siger borgmester i Syddjurs Kommune, Ole Bollesen (S), til TV2 ØSTJYLLAND.

Behov for motorvej og letbane

Aarhus Lufthavn forventes at stå færdig i maj 2022. Med en topmoderne lufthavn i sigte, stiger behovet for transport til og fra Tirstrup, lyder det samtidig.

I hvert fald drømmer ejerne af lufthavnen om først en forlængelse af motorvejen helt til Grenaa. Og på sigt skal Tirstrup også kobles på letbanen.

- Man skal forstå, at motorvejen er essentiel for hele det der businesssegment. Og vi ved alle sammen, at hvis der er en velfungerende letbane eller undergrundsbane, når man kommer til en storby, så kan vi finde ud af at komme rundt med en helt anden fleksibilitet og tryghed, siger medejer af Aarhus Lufthavn, Jens Stausholm.

Sådan skal motorvejen og letbanen udvides, hvis det står til ejerne bag lufthavnen.

Men det bliver ikke gratis. Letbaneafstikkeren på cirka 7 kilometer forventes nemlig at koste i omegnen af 800 millioner kroner at bygge.

Er der virkelig behov for både en motorvej og en letbane til Aarhus Lufthavn?

- Det vil der være på sigt, men her og nu er det motorvejsløsningen, fordi det også løser andre fremkommelighedsløsninger på Djursland, siger borgmester i Aarhus Kommune, Jacob Bundsgaard (S). 

I Tirstrup er drømmene store. Trods coronanedlukning er der nemlig fuld gang i Aarhus Lufthavn. Her er ejerne er i færd med at udvide og skabe et helt nyt lufthavnsmekka. Kom med på byggepladsen i indslaget her.


Trafikulykke Grenåvej

Tre tilskadekomne efter lang og voldsom trafikulykke: Bil endte på taget af to andre

Børn i børnehave

Professor: Vi bør kigge på vaccination til små børn

Albert Dyrlund

Youtuberen Albert Dyrlund er død

Rindom

Østjysk OL-håb sønderknust: - Det er helt galt

Christian B

play Undring over spidskandidats exit: Ligger der mere bag?

Lige nu
kuffert, rejse

liveblog COVID-19 live: Flere feriedestinationer farves gule

Dagens mest læste