Overrasket over undersøgelse: Kommunaldirektør forklarer fyring

Randers Kommune har stoppet samarbejdet med børn- og skoledirektøren ovenpå resultaterne af en undersøgelse af hans forvaltning.

Undersøgelsen af arbejdsmiljøet i børn- og skoleforvaltningen i Randers Kommune er i dag blevet fremlagt på rådhuset, og det betyder nu farvel til forvaltningens direktør, Michael Maaløe.

Undersøgelsen er startet, fordi der har været flere kritikpunkter af forvaltningen fremme, og derfor besluttede byrådet at iværksætte en arbejdsmiljøundersøgelse.

- Jeg er selvfølgelig ærgerlig over, at det skulle ende på den måde, for Michael har lavet nogle flotte resultater for Randers Kommune. Men de resultater, som undersøgelsen viser, er meget overraskende og langt fra vores personalepolitik, siger kommunaldirektør i Randers Kommune Jesper Kaas Schmidt til TV2 Østjylland.

Undersøgelsen har bestået af tre dele: direktørens ledelsesstil, byrådets måde at arbejde på betydning for trivslen i forvaltningen samt medarbejdernes indbyrdes arbejdsforhold.

Jesper Kaas Schmidt konstitueres selv i stillingen.

quote De resultater, som undersøgelsen viser, er meget overraskende og langt fra vores personalepolitik.

Jesper Kaas Schmidt, kommunaldirektør Randers

Ifølge kommunaldirektøren er man nødt til at reagere på undersøgelsens resultater. Direktøren har nemlig haft en stor påvirkning på medarbejdernes trivsel, og det viser undersøgelsen.

- Der er nogle udtalelser om, hvilken betydning direktøren har på medarbejdernes trivsel, og den beskrivelse er langt fra de personalepolitiske værdier vi har i Randers Kommune, og det har vi været nødt til at reagere på, forklarer kommunaldirektøren.

Nulfejls-kultur

Undersøgelsen er gennemført blandt medarbejdere og ledere i børn- og skoleforvaltningen.

Den beskriver blandt andet, at der i forvaltningen var en udpræget nulfejls-kultur, og at der fra politisk side er stort fokus på fejl.

I 11 interviews beskrives det, at der er blevet skabt en frygt for at lave og erkende fejl. Politikerne leder hele tiden efter fejl ifølge spørgeskemaet i undersøgelsen, og både ledelse og tillidsvalgte oplever mistillid fra politisk side, lyder det videre. 

rapport Randers arbejdsmiljø

Den seneste tids negative opmærksomhed omkring forvaltningen har påvirket de ansattes trivsel, og ifølge direktøren er det en kendt sag, at manglende tillid mellem ansatte i forvaltningen og politikerne påvirker trivslen.

- Hvis man ikke trives, kan det have påvirkning på de resultater, man leverer, men jeg synes, vi har lavet nogle rigtig flotte resultater på trods af at situationen er på den måde, så jeg har ikke grund til ikke at være tilfreds med medarbejdernes resultater, overhovedet ikke, siger Jesper Kaas Schmidt.

På nogle punkter fungerer det dog godt nok i forvaltningen, viser konklusionerne.

- Der er et rigtig godt arbejdsmiljø blandt medarbejderne i forvaltningen, der er brug for at blive kigget på samspillet mellem forvaltningen og politikerne på børn- og skoleområdet, og så har der været nogle kritikpunkter af direktøren, og derfor har man også valt at ophøre samarbejdet, opsummerer Jesper Kaas Schmidt konklusionerne.