Massive besparelser i Randers er udsat til efteråret

Der skal efter planen spares mindst 21 mio. kr. på socialområdet i Randers. På eftermiddagens byrådsmøde blev besparelserne dog skudt til hjørne

00:44

VIDEO: De største besparelser på socialområdet i Randers er udsat til efteråret.

Det ser ud til, at flere psykisk sårbare og socialt udsatte i Randers kan ånde lettet op for en stund.

Mandag eftermiddag har et flertal i byrådet valgt at udsætte en beslutning om massive besparelser på socialområdet. Det betyder dog ikke, at besparelserne er taget helt af bordet. 

Læs også Flertal vil udskyde besparelser i Randers

- Jeg kan ikke endegyldigt sige, hvad det ender med til efteråret. Der er en bred forståelse for, blandt de 27 ud af byrådets 31 medlemmer, at vi har nogle økonomiske problemer, som vi skal have løst af respekt for de brugere og borgere, der er her. Jeg tror, det er en rigtig god løsning, vi har lavet, siger borgmester i Randers Kommune Torben Hansen (S) til TV2 ØSTJYLLAND.

Det er ikke alle spareforslag, der bliver sat på standby. Faktisk bliver flere af de i alt 21 forslag gennemført - de besparelser, som rent administrative, kan gennemføres nu. 

- Det vi har lavet nu, er en bred politisk aftale om, at vi tager noget nu. Vi har også lagt nogle penge ind, som vi investerer i området. Men vi gennemfører også nogle besparelser nu. Så tager vi resten efter sommerferien, siger Torben Hansen. 

Upopulære besparelser

Besparelserne er blevet mødt med massiv utilfredshed. En gruppe borgere mødte inden byrådsmødet op med en bunke underskrifter mod besparelserne til borgmester Torben Hansen.

Kommunen har fået over 60 høringssvar til planen, hvor særligt en besparelse på 450.000 kroner om året på det prisbelønnede kreative værksted Bifrost er upopulær. De har i alt 21 elever er udviklingshæmmede, autister og personer født med en hjerneskade.

- Her kan vi være rolige og være os selv uden at være bange for, at nogle nedgør os. Hvis jeg ikke havde det her (Bifrost, red.), hvad havde jeg så at stå op til? Jeg lever for kunsten, sagde Mathias Iversen, der er elev på Kunstskolen Bifrost, under debatten tidligere på måneden.

01:46

VIDEO: Eleverne på Bifrost er glade for stedet, men de frygter, at det skal slås sammen med et andet kunsttilbud. Se et tv-indslag fra 3. april her.

Luk video

Besparelserne på området er nødvendige, fordi der i en årrække er blevet brugt flere penge end der har været afsat i budgettet.

Flere partier er imod

Det er dog heller ikke alle politikere, der bakker op om udskydelsen af besparelserne. Nogle partier vil have besparelserne taget helt af bordet.

Læs også Socialområdet får sparekniven: Stor luns skal skæres af budgettet

- Jeg tror ikke på, at man hjælper socialområdet ved at skære ned på det. Tværtimod. Jo flere der står sammen om at kæmpe imod nedskæringerne, des større chance er der for, at spareplanen ryger i skraldespanden. Det er vigtigt, at de mange gode kræfter, der nu har kæmpet imod nedskæringerne, bliver ved med at stå sammen, siger Kasper Fuhr Christensen, der er valgt ind i Randers Byråd for Velfærdslisten. 

Ud over Velfærdslisten vil også Beboerlisten og Enhedslisten have planerne droppet helt. Det mener partierne, at Randers Kommune bør have råd til.