Socialområdet får sparekniven: Stor luns skal skæres af budgettet

Socialudvalget i Randers har tirsdag eftermiddag kigget dybt ned i et sparekatalog. Kommunen skal spare 21 millioner kroner på socialområdet

Kunstskolen Bifrost underviser elever med særlige behov. Men den står til at skulle lægges sammen med en anden kunstskole med nogle mere selvstændige elever ifølge et sparekatalog fra Socialforvaltningen i Randers.

Randers Kommune står for at skulle skære i en stor del af budgettet på socialområdet.

Tirsdag eftermiddag skulle Socialudvalget i kommunen tage stilling til et overforbrug på området på omkring 37,6 millioner kroner i de seneste år.

Der er mange her, som vil blive knust, hvis de bliver anbragt et kæmpestort sted. Vi underviser ikke bare i kunst. Vi støtter også folk rent menneskeligt, følelsesmæssigt og psykisk.

Mai Kjer, underviser

Socialudvalget skal finde besparelser for mindst 21 millioner kroner på de kommende års budgetter. Derfor har kommunens embedsmænd udarbejdet et katalog med forslag til besparelser. På listen befinder sig 21 forskellige forslag. Forslagene omfatter lukning, flytning, sammenlægning og besparelser på tilbud til handicappede, psykisk sårbare og udsatte borgere.

En af de institutioner, som risikerer at blive nedlagt i bestræbelserne på at spare penge på det sociale budget i Randers Kommune er Kunstskolen Bifrost.

01:46

Eleverne på Bifrost er glade for stedet, men frygter at det skal slås sammen med et andet kunsttilbud. 

Luk video

Bifrost har i alt 21 elever. Eleverne er udviklingshæmmede, autister og mennesker født med en hjerneskade. På Bifrost laver man ”outsiderkunst.” 

- Her kan vi være rolige og være os selv uden at være bange for at nogle nedgør os. Hvis jeg ikke havde det her (Bifrost, red.), hvad havde jeg så at stå op til? Jeg lever for kunsten, siger Mathias Iversen, der er elev på Kunstskolen Bifrost.

Kommunens sparekatalog foreslår at sammenlægge Bifrost med et andet kunsttilbud, Gaia, hvor brugerne kan lidt mere. Det giver en årlig besparelse på 450.000 kroner.

Læs også Forening for socialt udsatte frygter at blive ramt af besparelser

Tina Salling-Poulsen, der har en hjerneskade, har tidligere været elev på Gaia.

- Jeg magtede ikke at være der til sidst, det blev for presset, siger Tina Salling-Poulsen, der i dag er elev på Kunstskolen Bifrost.

- Der er mange her, som vil blive knust, hvis de bliver anbragt et kæmpestort sted. Vi underviser ikke bare i kunst. Vi støtter også folk rent menneskeligt, følelsesmæssigt og psykisk. Vi prøver at opbygge folks selvværd, siger Mai Kjer, der er lærer på Kunstskolen Bifrost. 

04:20

Efter tirsdagens møde i socialudvalget havde SF og Venstre forskellige opfattelser af den kommende sparerunde.

Luk video

Uenige hvor der skal spares

Næsten alle medlemmer i Socialudvalget er enige om, at der skal spares. Men de er uenige om, hvor pengene skal findes i budgetterne.

- Jeg må sige for mit eget vedkommende, at jeg føler mig meget beroliget, efter at have hørt forvaltningens fremstilling. Det her er ganske udramatisk. Det er forbløffende mange penge, der bliver fundet, ved at vi indgår nogle bedre aftaler, både internt og eksternt, ved at vi laver nogle interne omfordelinger, og så en lille bitte smule på frivillighedsområdet, hvor vi har lavet en decideret reduktion, siger Jens Peter Hansen (V), der er næstformand for Socialudvalget i Randers Kommune. 

Men det er SFs formand for Socialudvalget, Charlotte Broman Mølbæk, ikke enig i:

- Nu skal man tænke på, at de her 36 millioner kroner svarer til syv procent af det samlede budget. Det er en kæmpestor besparelse. Det er klart, det kommer til at have betydning. Derfor skal vi være utrolig grundige at være meget eftertænksom i forhold til, hvad vi gør nu. Det kan betyde serviceforringelser for vores brugere, det kan også betyde generelt set vores medarbejdere skal løbe meget hurtigere, siger Charlotte Broman Mølbæk (SF) til TV2 ØSTJYLLAND.

Kasper Fuhr Christensen fra Velfærdslisten var den eneste, der stemte imod spareforslagene på dagens møde.

- Jeg synes, det er tudetosset at gå ud og skære så meget på mennesker med handicap, sociale udsatte og på andre sårbare grupper, siger Kasper Fuhr Christensen

01:17

Kasper Fuhr Christensen ønsker at skrotte Socialforvaltningens sparekatalog. 

Luk video

- Mange af det her er sociale investeringer, eller sådan er de forklædt. I virkeligheden er det nedskæringer. De gode ting, der står deri, dem tror jeg ikke på, man kan opnå ved at gå ud og fjerne penge fra området, siger Kasper Fuhr Christensen, der foreslår at man i stedet lægger projekter som eksempelvis Hal 4 i graven, og henter penge derfra til socialområdet og sætte skatten op.

Socialdemokratiet i Randers har tirsdag ikke ønsket at kommentere på besparelserne.