Lokale lykkes på falderebet med at indsamle halvanden million kroner til ny købmand

Via anparter har initiativgruppe indsamlet knap halvanden million kroner.

De omkring 1000 borgere i Bjerregrav ved Randers har torsdag fået en rigtig, rigtig god nyhed.

Den lille landsby får atter en dagligvarebutik.

Der har været en brugs i Bjerregrav i 107 år, men 1. august lukkede Coop Dagli' Brugsen med en måneds varsel.

Et chok

Nu har initiativgruppen Bjerregrav Invest Aps indsamlet hele 1.433.500 kroner, og det er nok til at få en "Min Købmand" til byen. 

- Indsamlingen sluttede i dag. Vi gik efter 1,5 million, og vi havde en minimumsgrænsen på 1,3 million, siger formand for initiativgruppen, Svend Åge Nielsen, til TV2 ØSTJYLLAND.

Initiativgruppen har solgt anparter til 1000 kroner stykket, og byens borgere har i stor stil taget imod tilbuddet.

- Vi er stolte og glade. Det er mange penge for en lille by. Det var et chok for os, da Brugsen lukkede sidste sommer, men det er jo set før, siger Svend Åge Nielsen.

Inden et borgermøde i Bjerregravhallen i september lavede Bjerregrav Invest denne liste med gode grunde til at have en lokal købmandsbutik i Øster Bjerregrav.

 

Mest kendte i byen

I samarbejde med dagligvarekoncernen Dagrofa, der driver Min Købmand-kæden, skal initiativgruppen nu finde en købmand at samarbejde med. 

- Vi ved fra andre steder, at det er ikke ligegyldigt, hvem der kommer til fadet. Det skal være en, der sælger de ting, folk her i byen gerne vil købe, siger Svend Åge Nielsen. 

Det skal være en person, der tør være offentlig kendt, lyder det. 

- Dengang vi havde Dagli' Brugsen, sagde uddeleren, at det er som en slags miniborgmester at være købmand. Man er ikke anonym, som hvis man var købmand i en storby. Herude er købmanden nok den mest kendte person i byen, siger Svend Åge Madsen. 

Fredagsslik og rundstykker

Initiativgruppen Bjerregrav Invest Aps skal nu købe den bygning, der før husede Dagli' Brugsen og renovere den indvendigt. 

- Vi vil selvfølgelig arbejde for, at vi får en købmandsbutik så hurtigt som muligt, men jeg tror, vi kommer på den anden side af nytår, siger Svend Åge Madsen.

For borger i Øster Bjerregrav Mie Severinsen har lukningen af Dagli' Brugsen betydet, at hun skal køre 5-8 kilometer, til enten Råsted eller Randers, for at handle eller hente/sende en pakke. 

Ifølge hende er der en reel chance for, at de lokale vil vende tilbage til en lokal dagligvarebutik.

- Hvis vi får vores egen butik, skal jeg ikke ud at køre bil for at købe, og jeg behøver ikke tænke så langt frem, når jeg handler. Nu har alle fundet ud af, at det er trist uden en butik. Dem, der køber ind i Randers, har også købt fredagsslik eller hentet rundstykker om lørdagen i Dagli' Brugsen, sagde hun den 15. september til TV2 ØSTJYLLAND. 

Over for TV2 ØSTJYLLAND har Svend Åge Madsen givet udtryk for, at manglen på en dagligvarebutik kan føre til en værdiforringelse på 10 procent, når ejendomsmæglere og banker skal værdisætte ejendomme i en by.