Østjysk politiker kritiserer regeringen: - Det er dybt uprofessionelt

Charlotte Broman Mølbæk fra SF mener, at regeringens manglende lovhjemmel til aflivning af raske mink er dybt uprofessionel.

OPDATERING
Efter udgivelsen af denne artikel ønsker Charlotte Broman Mølbæk at præcisere, at hun bakker op om regeringens hensigt og støtter det principielle krav om aflivning af alle mink. Hun ønsker at trække dele af sin tidligere udtalelse tilbage om, at minkavlerne skal afvente lovarbejdet, inden de for eksempel afliver raske avlsdyr. Rubrik og artikel er opdateret derefter.

Både statsminister og fødevareminister har i dag indrømmet, at det var en fejl at beordre alle landets minkavlere til at aflive deres mink - uanset om dyrene var smittet med Covid-19 eller ej.

Regeringens nye erkendelse af, at de ikke lovligt kan kræve raske dyr aflivet, møder kritik fra flere kanter.

Blandt andet fra støttepartiet SF og Charlotte Broman Mølbæk, der dog understreger, at hun bakker op om regeringens hensigter om at slå alle mink ned ud fra den sundhedsfaglige vurdering, at smitte fra mink ellers kan få alvorlige konsekvenser for folkesundheden.

Men processen er hun ikke tilfreds med:

- Det er jo sådan, at alt hvad vi laver og sætter i gang her på Christiansborg, det skal der være lovgivning omkring. Så det er dybt uprofessionelt og i strid med grundloven, siger Charlotte Broman Mølbæk (SF), der er valgt i Østjyllands Storkreds.

Charlotte Broman Mølbæk sidder i Folketinget for SF.
Charlotte Broman Mølbæk sidder i Folketinget for SF. Foto: TV2 Østjylland

Tidligere tirsdag var Charlotte Broman Mølbæks råd til minkavlerne, at de skulle sætte foden på bremsen og stoppe aflivningen af de raske mink:

- Afvent, vil være mit allerbedste råd. Men pas rigtig godt på, sagde hun til TV2 ØSTJYLLAND.

Tirsdag aften har hun dog skiftet mening. Hun mener nu ikke, at minkavlerne skal afvente aflivningen, men at de skal påtage sig ansvaret og følge den kurs regeringen har sat - altså at aflive alle mink.

VIDEO: Kritikken hagler ned over regeringen og deres håndtering af minkaflivning. Se indslaget her.

Fortsætter aflivningen

Lars Eilertsen, der er minkavler i Lystrup, har siden regeringens udmelding været i fuld gang med aflivningen at hans 10.000 raske dyr. 

- Det er jo et historisk overgreb, der bliver lavet på et enkelt erhverv, siger Lars Eilertsen til TV2 ØSTJYLLAND.

 Han fortsætter aflivningen på trods af de modsatrettede meldinger på Christiansborg:

- Hvis ikke det kommer igennem som en hastelov i den her omgang, så kommer det som et almindeligt lovforslag med simpelt flertal om tre måneder, og så er vi i samme situation. 

- Så det er kun en pinlig udsættelse, vi får, siger Lars Eilertsen, minkavler i Lystrup.

Han er indtil videre halvvejs i aflivningen af hans bestand og forventer at være helt færdig mandag.

Lars Eilertsen går lige nu igennem en krise med uoverskuelige konsekvenser. Selvom der ikke er konstateret smitte med coronavirus i en eneste mink på hans farm, skal alle 10.000 af dem lade livet. Og det betyder et farvel til ikke bare hans arbejde - mens hans liv gennem 50 år. Han lukker os ind nu i 'Helt Ærligt'.

Vil have uvildig undersøgelse

Selvom flere partier i dag kræver fødevareminister Mogens Jensens (Soc.dem.) afgang, vil SF først se en uvildig undersøgelse:

- Det er meget alvorligt, og derfor skal vi have afdækket, hvor fejlen er. Når vi så ved, hvor fejlen den ligger, så er jeg også mere klar til at sige, hvilke konsekvenser det skal have. Men konsekvenser, det skal det have, siger Charlotte Broman Mølbæk (SF).

Venstre-formanden Jakob Ellemann-Jensen, der er valgt i Østjyllands Storkreds, istemmer sig koret af kritik, der i dag er haglet ned over regeringen.

- Der står nogle mennesker i en meget svær situation. Jeg synes, at det værste, de bliver udsat for, det er rutsjeturen, hvor de det ene øjeblik får at vide, at de skal slå alt ned.

- Det næste øjeblik, at der er en mulighed for, at de kan fortsætte, og så igen – at nej, det kan de ikke. Det er umenneskeligt, og derfor skylder man politisk at komme med nogle svar, siger Jakob Ellemann-Jensen til TV2 ØSTJYLLAND.

VIDEO: Hør interviewet med Jakob Ellemann-Jensen her.

Han mener, at minkavlerne skal forholde sig afventende, hvis ikke de har syge mink:

- Det er klart, at de besætninger, hvor der er smittede mink, og de besætninger som ligger indenfor de 7,8 kilometers radius, der skal man slå minken ned, og det skal man gøre i en fart.

- Andre steder skal man sørge for at teste og holde øje med, om dyrene bliver syge. Hvis de gør det, så skal man slå besætningen ned. Det er vores forsikring for, at det her ikke bliver en sundhedsrisiko, siger Jakob Ellemann-Jensen.

142592339_702487210432877_8282048361084212641_o

Børn fryser: 100 poser med overtøj og støvler på vej til vuggestuer og børnehaver

Untitled collage

Kan få ny og unik uddannelse i naboby - men det vækker ikke glæde

Vaccine dosis.

Vaccinationer udsat: Frontpersonale på COVID-19 afsnit får ikke andet stik som planlagt

politibil

Tyve brød ind i hus, imens familie var hjemme

IMG_4581

playBenny har lejligheden fyldt med Star Wars - og konen ligner Princess Leia

IMG_2005

playSilas og Aske skulle konfirmeres om fire måneder - nu er festdagen udskudt