Minister vidste ikke, at ordre om aflivning var ulovlig: - Vi har begået en fejl

Mogens Jensen "håber på tilgivelse" og beklager, at der er blevet begået fejl i sagen.

Fødevareminister Mogens Jensen (S) var ikke orienteret om den manglende lovhjemmel til at aflive alle raske mink, da han flankeret af statsminister Mette Frederiksen (S) på et pressemøde 4. november gav danskerne beskeden.

Det fortæller han til TV 2.

- Vi har begået en fejl. Der er ikke lovhjemmel til at bede minkavlere slå deres mink ned udenfor de zoner, der er lavet. Og det skal vi have hjemmel til, hvis vi skal kræve det. Derfor er det også beklageligt, at der går et brev ud til minkavlerne, hvor det ikke var klart, at der skulle være tale om en opfordring fra regeringens side, siger han.

Minkavlere landet over har fået besked på, at aflive alle deres mink. Også raske mink skal aflives, lød beskeden fra regeringen, men nu viser det sig, at der ikke var juridisk hjemmel til at stille det krav.
Minkavlere landet over har fået besked på, at aflive alle deres mink. Også raske mink skal aflives, lød beskeden fra regeringen, men nu viser det sig, at der ikke var juridisk hjemmel til at stille det krav. Foto: Johan Gadegaard/Jysk Fynske Medier/Ritzau Scanpix


Mit ministerium, mit ansvar

Mens det søndag i et skriftligt svar til TV 2 lød, at regeringen havde "vurderet, at man ikke kunne afvente ny lovgivning, inden man meldte dette ud", siger fødevareministeren altså nu, at han ikke var blevet orienteret forud for pressemødet.

- Det er gået hurtigt. Der er begået fejl. Og det beklager jeg. Men det ændrer ikke ved, at der er stor risiko ved at have minkavl i Danmark under corona.

Det er dig, der sidder med det øverste ansvar i ministeriet. Kan du godt blive siddende efter det her?

- Jeg tager ansvaret for det, der sker i mit ministerium. Anderledes kan det ikke være. Men vi har fra mit ministerium ikke ønsket at være i en situation, hvor vi har pålagt noget, vi ikke har hjemmel til, siger fødevareminister Mogens Jensen og tilføjer, at han nu har bestilt en redegørelse for forløbet.

Opfordrer minkavlere til at fortsætte

Den lov, man bruger til at beordre minkene slået ned, dækker kun smittede besætninger samt besætninger inden for en radius af knap otte kilometer.

Alligevel lød det fra statsministeren 4. november, at alle mink skulle dø "hurtigst muligt" - og i et brev fra Fødevarestyrelsen, som TV 2 er i besiddelse af, står der tilmed, at der vil falde 20 kroner i såkaldt "tempo-bonus" per mink aflivet i løbet af de første ti dage.

Vel at mærke, hvis landmanden selv slår sine dyr ihjel og ikke lader myndighederne om det. Og det håber fødevareministeren, at de vil blive ved med.

- Det er klart, at der ikke er hjemmel nu. Men jeg opfordrer alligevel minkavlerne til at hjælpe i den her situation, for det, det handler om nu, er at hjælpe folkesundheden bedst muligt, siger han til TV 2.

Hastelov kuldsejlet

Den lov, der skulle gøre det muligt for myndighederne at aflive raske mink, var sat til at blive hastebehandlet af Folketinget tirsdag.

Men med modvilje i blå blok har regeringen ikke opbakning fra de påkrævede 75 procent af Folketinget, og lovforslaget skal nu i stedet behandles på vanlig vis med tre behandlinger i Folketinget.

- Opgaven er at få lovgivningen på plads. Nu har vi fremlagt lovforslaget, og vi håber på forståelse fra Folketinget, så vi kan få det hurtigt behandlet, siger fødevareminister Mogens Jensen.

- Der er ingen, der har prøvet at være i den her situation før. Heller ikke regeringen. Undervejs sker der ting og fejl, som det er tilfældet her. Det kan vi kun beklage og håbe på tilgivelse for.


Børnehaver på hjul

play Børnehaver på hjul skal afhjælpe pladsmangel

kirkens korshær genbrug

Forrygende genåbning for genbrugsbutikker, men: - Vi kommer ikke til at indhente tab

Veljko Djuric.

play En mors mareridt: Han troede, han var udødelig

17A72062-1157-4131-9F02-8C9C846B39D5

Efter ulykke: Amfetamin og 100 km/t gennem Silkeborg - nu vil politiet fængsle 39-årig

Lige nu
COVID-19 corona test forum horsens

liveblog COVID-19 LIVE: Yderligere 425 smittet med covid-19

20210128-214857-L-1920x1280we

Vi vil også bruge mundbind i et vist omfang efter epidemien, siger Brostrøm