12 års fængsel for knivdrab

33-årig østjysk kvinde fik 12 års fængsel for at have dræbt narkohandler.

Den 33-årige narkoman Jannie Dittmann fra Randers blev ved et nævningeting ved Vestre Landsret i Viborg onsdag idømt 12 års fængsel for manddrab.

Hendes 41-årige ven, der også var tiltalt for drabet på en 57-årig mand, blev derimod frifundet for både drab, røveri og tyveri.

Jannie Dittmann havde allerede inden rettens behandling indrømmet, at hun den 21. marts stak en kniv i brystet på den 57-årige Byrge Drachmann, der var kendt i Randers som forhandler af ketogan og andre piller til narkomaner. Men hun kunne ikke erkende mere end forsøg på manddrab.

Den 57-årige overlevede i første omgang overfaldet og fortalte politiet, at det var Jannie Dittmann, der havde stukket ham.

Nogle uger efter udskrivningen blev han imidlertid indlagt med en ketogan-forgiftning, og samtidig fik han flere indre blødninger. 5. maj døde han, og obduktionen gjorde det klart, at det var knivstikket fra marts, der havde udløst døden.

Jannie Dittmann har under sagen inddraget sin 41-årige ven, der også er narkoman. Hun forklarede, at parret var blevet enige om, at hun skulle dræbe Byrge Drachmann, hvorefter den 41-årige mand skulle tage hans penge og piller. Derfor stod de begge tiltalt for manddrab og røveri, mens den 41-åige også stod tiltalt for tyveri.

Mens nævningerne og de juridiske dommere var enige om at dømme Jannie Dittmann for drab, afviste de juridiske dommere nævningernes afgørelse om røveriet. Her ville nævningerne dømme hende, men de juridiske dommere mente ikke, at der var bevis for, at hun havde røvet penge fra den dræbte.

Derfor blev hun frifundet for dette forhold. Den 41-årige mand blev af nævningerne frifundet for medvirken til drabet og røveriet, men dømt for tyveri. Også her var de juridiske dommere uenige og ville frifinde ham for alle tre forhold. Og således blev det. Han kunne forlade nævningesalen som en fri mand efter ni måneders varetægtsfængsling.

Jannie Dittmann udbad sig betænkningstid med hensyn til at anke strafudmålingen til Højesteret. /ritzau/