Toldstyrelsen: - Vi kan ikke stoppe det hele

Salget af kanonslag er stadig stigende. Meget af salget kommer fra udlandet, men Toldstyrelsen kan ikke opspore alle pakker.

Stadig flere sælger kanonslag, og det eksplosive fyrværkeri hærger fortsat store dele af Østjylland. 

Med få klik på nettet er det muligt at få fat i det ulovlige krudt, og hos Toldstyrelsen kan de også mærke, at salget er eksploderet. 

Styrelsen har alene i 2022 tilbageholdt 428 kilo ulovligt fyrværkeri.

- Vi skal meget gerne have fat i det, for det er fyrværkeri, der ikke altid er lavet under de rigtige sikkerhedsmæssige foranstaltninger, så det er meget farligt, siger Jesper Christiansen, der er funktionsleder i Toldstyrelsen.

Det er alt fra knaldfyrværkeri, røgbomber, batterier og nødbomber, Toldstyrelsen har stoppet i 2022.
Det er alt fra knaldfyrværkeri, røgbomber, batterier og nødbomber, Toldstyrelsen har stoppet i 2022. Foto: Toldstyrelsen

En stor del af salget kommer fra udlandet, og mange pakker bliver ifølge funktionslederen stoppet, men det er ikke muligt at fange alle pakker med ulovligt fyrværkeri. 

- Toldstyrelsen hverken kan eller skal åbne alle pakker, for så går handlen i stå, siger Jesper Christiansen.

- Vi tager de pakker ud, vi mener, der indeholder krudt og beslaglægger dem. Vi kan ikke stoppe det hele.

Florerer på sociale medier

TV2 ØSTJYLLAND har været i kontakt med flere sælgere af kanonslag på Facebook. De ønsker ikke at stille op til et interview, men fortæller, at de oplever, at efterspørgslen er større i år – og at salget ikke blot begrænser sig til omkring nytår som normalt.

Sådan ser nogle af salgsopslagene ud på Facebook, hvor folk i anonyme grupper sælger kanonslag.
Sådan ser nogle af salgsopslagene ud på Facebook, hvor folk i anonyme grupper sælger kanonslag.

Østjyllands Politi oplyser i et skriftligt svar til TV2 ØSTJYLLAND, at de har fokus på efterforskning af det ulovlige salg af fyrværkeri på sociale medier. 

Camilla Nielsen, vicepolitiinspektør for forebyggelse ved Østjyllands Politi, er tidligere kommet med en opfordring til folk om at blive ved med at anmelde episoder med kanonslag.

- Vi vil gerne opfordre folk til at anmelde sagerne, og jo flere konkrete oplysninger om personer, biler m.m desto bedre. Vi hører også meget gerne fra folk, der har oplysninger om konkrete personer, der sælger kanonslag.