Fyrværker: Kanonslag er ikke drengestreger - det er terror
Kanonslag er stadig et stort problem i Østjylland. Nu fortæller professionel fyrværker, hvad de store brag egentlig er for en størrelse.
Det kan gå grueligt galt.
Faktisk så galt, at både liv og lemmer er i fare, hvis et kanonslag bliver håndteret forkert.
Det fortæller Henri Drenck, der er fyrværker ved HC Andersen Fyrværkeri i Brabrand. Han er dybt bekymret for den stigende tendens med kanonslag i Østjylland og kalder brugen af dem for terror.
- Det er ikke drengestreger. Det er terror, det er simpelthen terror. Der sidder folk og bævrer inde i deres stuer i frygt for, hvad pokker der foregår, siger Henri Drenck til TV2 ØSTJYLLAND.
Sprængkraften på et kanonslag er lige så stor som sprængkraften på en håndgranat
Han er professionel fyrværker, og det er ifølge ham ikke for sjov, at der skal en professionel til at håndtere de voldsomme kanonslag.
- Det betragtes af dem, der køber det, sikkert bare som drengestreger. Men når man kigger på, hvad det er, så svarer det til at sælge håndgranater.
- Jeg ved godt, det lyder helt åndssvagt, når man siger det, men sprængkraften på et kanonslag er lige så stor som sprængkraften på en håndgranat, siger Henri Drenck.
Det kan have fatale konsekvenser, hvis fyrværkeriet ikke bliver håndteret korrekt. Noget, man måske ikke tænker over, når man står med kanonslaget i hånden.
- Et kanonslag på størrelse med en lillefinger rykker en hånd af. Der skal utroligt lidt til. Det er slet ikke beregnet til at blive omgået af almindelige mennesker, det er et specialprodukt for en fagmand, siger Henri Drenck.
Jeg tror, det er blomstret op igen, fordi der er kommet en ny generation af unge mennesker, som fascineres af, at det er ulovligt
Ifølge fyrværkeren kan et kanonslag på bare 10 gram sprænge en hånd af, og en lille kasse på 20 gange 30 centimeter ødelægge et helt parcelhus.
Kanonslagene er altså enormt farlige at håndtere, men også at opbevare, hvis de risikerer at antænde sig selv.
Et stort problem
TV2 ØSTJYLLAND har tidligere fortalt historier om kanonslag. Senest om en 19-årig mand, der kørte rundt og sprængte postkasser i Saksild. I hans bil fandt politiet 71 kanonslag. Om Hadsten, hvor en gruppe unge i måneder har skabt uro, og hvor en gravid kvinde er så bange, at hun vil flytte, fordi hun er generet af kanonslag.
Ifølge Henri Drenck har antallet af kanonslag været mindre markant de seneste år. Han mener, det blandt andet skyldes fyrværkeriulykken i Seest sydvest for Kolding, hvor en fyrværkerifabrik i 2004 sprang i luften, og 800 indbyggere måtte evakueres.
- Folk er blevet opmærksomme på, at fyrværkeri ikke bare er sjov og ballade, men også kan være rigtig farligt. Det har betydet, at det har været nedtonet i mange år.
- Jeg tror, det er blomstret op igen, fordi der er kommet en ny generation af unge mennesker, som fascineres af, at det er ulovligt, og så er der et marked for det, og så florerer det, siger Henri Drenck.
Selv må Henri Drenck antænde kanonslag, fordi han er professionel fyrværker. Men det kræver stadig mange tilladelser og sikkerhedsforanstaltninger, før det kan lade sig gøre. Han mener, der er god grund til, at kanonslagene er ulovlige.
- Du har ikke nogen forudsætning for at vide, hvor kraftigt fyrværkeriet er. Der sker utroligt store skader, hvis du fejlbetjener fyrværkeriet eller udsætter andre for den sprængkraft, der er i kanonslag, siger Henri Drenck.