Kanonslag brager løs: - Det kunne være gået helt, helt galt
Det buldrer og brager i Østjylland. Borgere i hele regionen fortæller om forskrækkelser, høje brag og hærværk.
Fra Aarhus til Hadsten og Grenaa til Odder. Mange østjyske byer er plaget af høje brag og lugten af krudt.
Der bliver fyret ulovlige kanonslag af i stor stil, Østjyllands Politi har fået flere anmeldelser i oktober måned end normalt.
Det fortæller vicepolitiinspektør for forebyggelse ved Østjyllands Politi, Camilla Nielsen.
- Desværre oplever vi i politikredsen, at der er en øget tendens til, at man fyrer meget kraftige kanonslag af. Vi har blandt andet fået anmeldelser fra Aarhus, Lystrup, Hjortshøj, Haarup, siger hun.
Flere kanonslag i omløb
TV2 ØSTJYLLAND har også været i kontakt med en række kanonslagssælgere, der fortæller, at der er flere kanonslag i omløb i år end normalt. Sæsonen begynder normalt først sidst i oktober, men i år har der været godt gang i salget allerede siden sommerferiens afslutning.
Det stemmer også overens med tal fra Toldstyrelsen, der viser, at der allerede nu - halvanden måned før nytår - er blevet tilbageholdt et halvt ton ulovligt fyrværkeri på landsplan. Tendensen har været kraftigt stigende de seneste par år. I 2018 blev der tilbageholdt 321 kilo over hele året, mens det tal i 2021 var steget til 1134 kilo.
Mange utrygge borgere
Vores hund er så bange, at vi ikke kan lufte den om aftenen
I Trige nord for Aarhus er Anna-Lena Kjeldsen hver weekend plaget af kanonslag.
- Der bliver fyret rigtig meget af ved Trige Skole, ofte i et forsøg på at få sat ild til skraldecontaineren. Vores hund er bange for de store brag, så det gør faktisk, at vi ikke kan lufte den om aftenen, siger hun.
Det gør mig ked af det, det må jeg sgu sige
I Hadsten i Favrskov Kommune har Per Rasmussen også hørt meget voldsomme brag fra kanonslag flere aftener. Ofte efterfulgt af en bil, der gasser op og kører fra stedet i høj fart.
- Det er en foruroligende udvikling. Her plejer at være fredeligt, men man bliver nervøs, når man hører voldsomme brag og biler, der gasser op. Jeg fornemmer, at miljøet er blevet hårdere, og jeg må indrømme, at jeg bliver lidt bange, siger Per Rasmussen.
Det giver et ryk i en, hver gang man hører et kanonslag blive affyret. Det kan mærkes i kroppen
I Grenaa fik Cecilie Kjær Fischer et kæmpe chok, en dag en gruppe unge drenge fyrede kanonslag af på hendes vej.
- Det var forfærdeligt. Det kan mærkes i kroppen, når der lyder så stort et brag. Der var også en kæmpe røgsky, så det var meget voldsomt, siger hun og fortæller, at hendes barn blev meget ulykkelig over episoden.
Hesten vejer 600-700 kilo, så det kunne være gået helt galt og endt med en ambulance.
I en skov lidt udenfor Hadsten har Tinne Møller Pedersen oplevet, at en gruppe unge mænd fra en bil på en parkeringsplads tæt på hendes hjem, dyrefold og ridebane har affyret kanonslag, mens en pige var ude at ride.
- Hesten sprang til side og blev bange og ville ikke tilbage på ridebanen. Men det kunne været gået helt, helt galt. Hvis hun havde reddet på min anden hest, ville den have smidt hende af, og så kunne det være endt med en ambulance, siger Tinne Møller Pedersen.
Jeg kunne se ild og det hele. De er ikke rigtigt kloge, dem der gør det.
I Hadsten har Dorte Jensen hørt kanonslag op mod ti gange de seneste uger.
- En af gangene var det særligt voldsomt. Jeg kunne se ild og fløj nærmest op af sofaen. De er ikke rigtigt kloge, dem der gør den slags, siger Dorte Jensen.
Kanonslag skaber debat i Facebook-grupper
I mange forskellige Facebook-grupper for bysamfund svømmer det også over med beretninger om kanonslag.
I Hinnerup har en borger eksempelvis fået sprængt sin postkasse i stykker i starten af oktober:
I Hadsten har flere også set kanonslag blive kastet ud af kørende biler:
Også i Odder har flere borgere prøvet at blive vækket af kanonslag.
Camilla Nielsen, vicepolitiinspektør for forebyggelse ved Østjyllands Politi, opfordrer folk til at blive ved med at anmelde episoder med kanonslag.
- Vi vil gerne opfordre folk til at anmelde sagerne, og jo flere konkrete oplysninger om personer, biler m.m desto bedre. Vi hører også meget gerne fra folk, der har oplysninger om konkrete personer, der sælger kanonslag, siger hun.
Familiefar på førtidspension sælger kanonslag
Alle kanonslag er ulovlige i Danmark. Nogle bliver produceret hjemme hos private, de fleste bliver købt i udlandet og importeret hertil. Nogle indeholder kun fem gram krudt, andre op mod 500 gram.
På forskellige Facebook-grupper fremgår det, at der er mange mellemhandlere, der sælger kanonslag kassevis, ligesom der også er sælgere, der forhandler dem stykvis.
- Der er simpelthen så mange kanonslag i omløb, og det er meget, meget nemt at få fat i. Jeg forstår ikke, at der kan komme så store mængder ind i landet. Nogle af sælgerne kører rundt i store, dyre BMW'er med bagagerummet propfyldt med alverdens slags krudt, siger en anonym familiefar, der sælger kanonslag.
Fyrværkeri - hvad er lovligt?
I Danmark er det lovligt at sælge og købe nytårsfyrværkeri fra den 15. til den 31. december.
Det er lovligt at fyre af fra den 27. december til og med den 1. januar.
Man skal være 18 år for at købe nytårsfyrværkeri og 15 år for at købe helårsfyrværkeri (for eksempel knaldperler, stjernekastere og bordbomber).
Tjek, at fyrværkeriet er lovligt ved at se, om det har:
1) CE-mærke
2) brugsanvisning
3) advarsler og anbefaling til sikkerhedsafstande.Det er ulovligt og strafbart at besidde, sælge og købe ulovligt fyrværkeri.
Som forbruger må man ikke indføre fyrværkeri til Danmark. Det vil sige, at man hverken må tage fyrværkeri, man har købt i udlandet med hjem til Danmark eller bestille fyrværkeri fra udenlandske eller ikke-godkendte hjemmesider.
Det kan koste fængselsstraf, hvis man på nogen måde er skyld i, at nogen kommer til skade eller dør ved ulykker med fyrværkeri.
Kilder: Fyrværkeriloven, Sikkerhedsstyrelsen, Toldstyrelsen og politi.dk