Søndag træder nye regler i kraft: Køber du hus skal du udskifte eller skrotte gamle brændeovne

Formålet er, at mindske partikelforureningen fra ældre brændeovne, som fører til for tidlige dødsfald.

Køber du hus med brændeovn, er du fra og med søndag den 1. august forpligtet til at skrotte eller udskifte brændeovnen, hvis den er fra 2003 eller ældre. Du får et år til at skille dig af med den gamle brændeovn, og sker det ikke, kan det koste bøder.

Sådan er ordlyden i en ny lov vedtaget af Folketinget, som nu træder i kraft. Ideen bag er at komme af med en god del af de 260.000 ældre brændeovne i de danske hjem, som ifølge Miljøministeriet er produceret før 2003.

Brændeovne er nemlig en af de største syndere, når det kommer til luftforurening. Hvert år koster partiklerne fra brændeovnene 400 danskere livet, da de fører til hjertekarsygdomme og luftvejslidelser.

- Baggrunden for, at Folketinget har vedtaget den lov, er, at partikelforurening fra blandt andet brændefyring er en meget væsentlig kilde til sundhedsrelaterede sygdomme og også for tidligere dødsfald i Danmark, siger funktionsleder i Miljøstyrelsen Niels Henrik Mortensen til Ritzau.

brændeovn
Foto: Niels Ahlmann Olesen - Ritzau Scanpix

Langsom forandring

Udfordringen for de ældre brændeovne er, at de udleder op mod fem gange så mange partikler som de nyere modeller.

- Vi skal have renere luft både i byerne og på villavejene i hele landet. Det er derfor, vi skal have udskiftet eller skrottet de gamle brændeovne, sagde miljøminister Lea Wermelin (S) i forbindelse med vedtagelsen af loven tilbage i december sidste år.

Professor på Institut for Miljøvidenskab på Aarhus Universitet mener, at de nye regler er udmærkede, men at forandringen kommer til at gå meget langsomt.

- Det er et skridt i den rigtige retning, men hvor stor effekten bliver er svær at sige, da det bliver en langsom udskiftning, har han tidligere sagt til TV2 ØSTJYLLAND.

Svend Erik bor i et 70´er villakvarter i Risskov, hvor rigtig mange huse har brændeovne, selvom der også er fjernvarme.

Svanemærkede kan også forurene

Personligt så han gerne, at man strammede reglerne endnu mere, da nye svanemærkede brændeovne ifølge ham også kan forurene, hvis man fyrer forkert op i dem.

- I moderne tid er det overflødigt at have brændeovn i sit hjem, hvis man for eksempel har fjernvarme eller naturgas. Man kunne derfor også vælge at lave restriktioner på brændeovne de steder, hvor man har fjernvarme eller naturgas i huset og sige, at der må man slet ikke have brændeovne. Hvis man skal have hurtig effekt, så er det den måde, man kan gå frem på, lød det tidligere fra Jørgen Brandt.

I maj 2021 kom regeringen med et yderligere udspil, der skal komme forureningen fra brændeovne til livs: Man vil give kommunerne mulighed for at forbyde brændeovne produceret før 2008 i områder med kollektiv varmeforsyning. Ifølge miljøminister Lea Wermelin (S) betyder det, at 220.000 gamle brændeovne kan blive berørt.