Minkformand er tilfreds med rammerne for erstatnings-aftale

Aftalen om erstatning til minkavlerne er tilfredsstillende, lyder det fra formanden for Danske Minkavlere. Han tror ikke, at mange minkavlere vil gøre comeback i branchen.

Umiddelbart ser det nye aftale om erstatning til minkavlerne fin ud, vurderer Tage Pedersen, formand for Danske Minkavlere.

- Rammerne ser tilfredsstillende ud, men vi kan først se, hvad den enkelte avler får, når der er lavet nogle bekendtgørelser for, hvordan pengene skal fordeles, og hvordan hver enkelt farm bliver takseret ved en taksationskommission, siger Tage Pedersen til TV2 ØSTJYLLAND tirsdag morgen cirka 12 timer efter, den politiske aftale blev indgået.

Mandag aften landede regeringen, Venstre, De Radikale, SF og Liberal Alliance en aftale om erstatning til minkavlerne, efter at regeringen i november sidste år beordrede, at alle mink i Danmark skulle aflives.

Det kommer til at koste et sted mellem cirka 15,6 og 18,8 milliarder kroner at yde kompensation til minkavlerne og følgeerhvervene, viser aftalen.

- Det er rigtig mange penge, men det er også et rigtig stort erhverv, der er blevet nedlagt. Et erhverv i verdensklasse. Vi var de bedste til at producere mink i hele verden, og der var investeret store summer i 1.000 minkfarme, i et kæmpe auktionshus i København, i fodercentraler, i pelserier og så videre. Alle de investeringer er tabt og skal erstattes, siger Tage Pedersen.

Her er hovedpunkterne i aftalen om minkkompensation

Juraprofessor: Det er en flot aftale for minkavlerne

Frederik Waage, professor i forfatningsret ved Juridisk Institut på Syddansk Universitet, vurderer, at det ligner en god aftale for minkavlerne.

- Umiddelbart synes det at være en flot aftale, hvis man ser det fra minkavlernes side, siger Frederik Waage til Ritzau.

- Helt overordnet er der grænser for hvor store ekspropriationserstatninger, man er vant til at få i Danmark, og det, som der lægges op til her, er ret vidtgående.

Han mener, at aftalen afspejler, at det har været et alvorligt indgreb, da regeringen i november beordrede alle mink aflivet.

- Jeg tror roligt, at man kan sige, at det her er danmarkshistorie.

- Vi har ikke oplevet før, at et helt erhverv bliver lukket ned som her. Og heller ikke, at man har givet en kompensation, der er af den her størrelsesorden, siger Frederik Waage ifølge Ritzau.

Minkavler om aftalen: Godt det er faldet på plads

Én af de minkavlere, der nu kan se frem til erstatning, er østjyske Lars Eilertsen, der gennem mange år har drevet minkfarm ved Lystrup. Han hilser aftalen velkommen:

- Vi har ventet et par måneder, men vi er rigtig glade for, at det er faldet på plads, sagde Lars Eilertsen til TV2 ØSTJYLLAND sent mandag aften.

Lars Eilertsen kommer ikke selv til at benytte sig af dvaleordningen, men tror, at den kan være attraktiv for andre minkavlere.
Lars Eilertsen kommer ikke selv til at benytte sig af dvaleordningen, men tror, at den kan være attraktiv for andre minkavlere.

Han er særligt lettet, fordi aftalen kommer i kølvandet på et opsigtsvækkende forløb, hvor regeringen beordrede omkring 17 millioner mink aflivet, fordi man frygtede, at minkene ville sprede muteret coronavirus til mennesker og svække effekten af vacciner mod coronavirus.

Det viste sig senere, at der ikke var lovhjemmel til at kræve alle mink aflivet, hvilket kostede Mogens Jensen (S) posten som fødevareminister.

- Det har været dybt frustrerende. Først at miste sit erhverv på den måde som det skete, og så det totale kaos, der har været efterfølgende, sagde Lars Eilertsen.

Lars Eilertsens minkfarm ved Lystrup nær Aarhus.
Lars Eilertsens minkfarm ved Lystrup nær Aarhus.

Formand: Bliver svært at komme i gang igen

I aftalen indgår en dvaleordning, sådan at nogle minkavlere, der måtte ønske det, kan begynde at have mink igen på den anden side af coronakrisen. Cirka 60 millioner kroner er afsat til det.

Men på trods af ordningen tror Tage Pedersen ikke, at mange kommer til at benytte sig af det.

- Enkelte, men jeg tror, det bliver ganske få fordi, det vil blive rigtig svært at klare konkurrencen, fordi alle følgeindustrierne er væk. Kopenhagen Fur forsvinder, fodercentraler og pelserier forsvinder også, så man kommer til at stå på bar bund og vil ikke kunne klare sig i konkurrence med de store producerende lande som Polen og Kina siger Tage Pedersen, der bestemt ikke er optimistisk for en fremtidig minkindustri i Danmark.

- Erhvervet, som vi har kendt det, er slut i Danmark, og det kommer ikke tilbage, siger han.

FAKTA: Der var cirka 1100 minkfarme i Danmark før aflivninger

Og tilbage i branchen via dvaleordningen kommer Lars Eilertsen fra Lystrup ikke.

- Jeg har taget nogle beslutninger om min fremtid, men jeg er sikker på, at der er nogle, der vil gøre brug af ordningen, fordi man ikke på nuværende tidspunkt fraskriver sig retten til at få erstatning senere, sagde Lars Eilertsen mandag aften.

Dvaleordningen gælder i første omgang for 2021, hvorefter forbuddet mod hold af mink udløber.

Hvis forbuddet forlænges, vil aftalepartierne træde sammen og drøfte muligheden for at forlænge ordningen i yderligere et år.

politibil

Politiet har fundet gerningsmand ved røveri i Kvickly

96f50bfe-ee7a-4c4d-a549-2f3b20c5c7f8

Antal indlagte falder, men stor genåbning vil være "leg med ilden", advarer overlæge

IMG_9036

play Kæmpe sten i Gudenåen skaber debat: - Det er jo fuldstændig galimatias

Vaccine dosis.

Bopæl har betydning for vaccinetid: Region vil nu genoverveje kriterier

Vaccine

Vaccineeksperiment forløb gnidningsfrit

Jakob Ellemann-Jensen

Ellemann vil åbne til maj efter vaccination af alle over 50 år