Østjysk minkavler om erstatnings-aftale: Det ser fornuftigt ud

Minkavler Lars Eilertsen kalder forløbet omkring aflivningen af landets mink for dybt frustrerende og grimt at være vidne til. Han hilser det derfor velkomment, at regeringen mandag har landet en aftale om erstatning til minkavlerne.

Regeringen har indgået en aftale om erstatning til minkavlerne, som 4. november sidste år blev bedt om at aflive deres dyr.

Aftalen er indgået mellem Regeringen, Venstre, De Radikale, SF og Liberal Alliance.

Det kommer til at koste et sted mellem cirka 15,6 og 18,8 milliarder kroner at yde kompensation til minkavlerne og følgeerhvervene, viser aftalen.

Det helt eksakte beløb kendes endnu ikke, blandt andet fordi hver enkelt minkavlers sag skal vurderes. Der har været omkring 1000 minkfarme i Danmark.

Én af de minkavlere, der nu kan se frem til erstatning, er Lars Eilertsen, der gennem mange år har drevet minkfarm ved Lystrup. Han hilser aftalen velkommen:

Dybt frustrerende forløb

- Vi har ventet et par måneder, men vi er rigtig glade for, at det er faldet på plads, siger Lars Eilertsen til TV2 ØSTJYLLAND. 

Han er særligt lettet, fordi aftalen kommer i kølvandet på et opsigtsvækkende forløb, hvor regeringen beordrede omkring 17 millioner mink aflivet, fordi man frygtede, at minkene ville sprede muteret coronavirus til mennesker og svække effekten af vacciner mod coronavirus.

Det viste sig senere, at der ikke var lovhjemmel til at kræve alle mink aflivet, hvilket kostede Mogens Jensen (S) posten som fødevareminister.

- Det har været dybt frustrerende. Først at miste sit erhverv på den måde som det skete, og så det totale kaos, der har været efterfølgende, siger Lars Eilertsen, der endnu ikke har fået penge for de mink, han aflivede.

Kritik: Dyr aftale for samfundet

Lars Eilertsen sidder i bestyrelsen for Kopenhagen Fur og Dansk Pelsdyravlerforening, og han har kendskab til den indgåede aftale. Selvom han ikke kender alle detaljer, er han i udgangspunktet positiv overfor den:

- Jeg synet, det ser fornuftigt ud for erhvervets side. Vi skal dog stadig have regnet på tingene, og se hvordan den rammer ude i hjørnerne, siger Lars Eilertsen.

Hovedpunkter i aftalen om erstatning:

Partiet SF er gået med i aftalen selvom partiets ordfører Carl Valentin mener, at aftalen er for dyr, mens De Radikales politiske ordfører, Andreas Steenberg, kalder den "ordentlig og ansvarlig".

Til kritikken af at aftalen er dyr for samfundet, siger Lars Eilertsen:

- Jeg medgiver, at 16 til 18 milliarder kroner lyder af menge penge, men det er et erhverv der har bidraget til dansk eksport.

- Nu står der 1.000 virksomheder, der havde en værdi, og den skal erstattes. Hvis der var 1.000 mennesker, der skulle aflevere deres huse til staten fordi der skulle bygges en motorvej, så ville de nok også forlange husene betalt, siger Lars Eilertsen.

Vil ikke benytte dvale-ordning

Hvis der er minkavlere, der ønsker at fortsætte, når forbuddet mod hold af mink udløber, bliver det muligt.

Der er sat omkring 60 millioner kroner af til den dvaleordning.

Selvom Lars Eilertsen ikke selv vil benytte dvaleordningen, vurderer han, at den vil være attraktiv for andre avlere:

- Jeg har taget nogen beslutninger om min fremtid, men jeg er sikker på, at der er nogle, der vil gøre brug af ordningen, fordi man ikke på nuværende tidspunkt fraskriver sig retten til at få erstatning senere, siger Lars Eilertsen.

Dvaleordningen gælder i første omgang for 2021, hvorefter forbuddet mod hold af mink udløber.

Hvis forbuddet forlænges, vil aftalepartierne træde sammen og drøfte muligheden for at forlænge ordningen i yderligere et år.

Det er ifølge aftalen ikke muligt at forlænge aftalen med mere end et år. Hvis forbuddet forlænges herefter tilbydes de avlere, der har taget imod dvaleordningen, en fuld erstatning.


DSC_0062

Lige nu: Forening demonstrerer med fakkeloptog, taler og musik i Aarhus

96f50bfe-ee7a-4c4d-a549-2f3b20c5c7f8

Antal indlagte falder, men stor genåbning vil være "leg med ilden", advarer overlæge

IMG_9036

play Kæmpe sten i Gudenåen skaber debat: - Det er jo fuldstændig galimatias

Lige nu
20200924161915655_1000.jpg

liveblog COVID-19 LIVE: Danmark skal være mere selvforsynende med vacciner

Vaccine dosis.

Bopæl har betydning for vaccinetid: Region vil nu genoverveje kriterier

Vaccine

Vaccineeksperiment forløb gnidningsfrit