Lange ventetider i retsvæsenet: Nu kræver politikere en redegørelse fra ministeren

Folketingets retsudvalg vil have en redegørelse fra justitsministeren, efter TV2 ØSTJYLLAND fredag kunne fortælle, at retsvæsenet har problemer med lange sagsbehandlingstider.

Artiklen er opdateret med en kommentar fra justitsminister Nick Hækkerup.

Fredag den 4. juni kunne TV2 ØSTJYLLAND fortælle, at den lange ventetid hos Østjyllands Politikreds har store menneskelige konsekvenser. Bente Strunge Hermann fra Grenaa ventede i 950 dage på, at hendes sag blev afgjort. Imens kunne hun ikke komme videre med sit liv.

Nu vil folketingets retsudvalg, på baggrund af et spørgsmål som folketingsmedlem for Venstre, Preben Bang Henriksen, har stillet, have en redegørelse af justitsminister Nick Hækkerup.

Retsudvalget vil have en redegørelse for, hvilke ressourcer ministeren vil tilføje domstolene. Derudover vil de have en redegørelse for, hvilke forslag som domstolene har bidraget med, udover at tilføje flere penge til domstolene.

Peter Skaarup, der er medlem af retsudvalget for Dansk Folkeparti mener, at den lange ventetid er uholdbar.

- Det er fuldstændig uacceptabelt. Jeg mener, at det undergraver vores retssystem, når vi ikke kan få kriminelle gennem retssystemet hurtigt efter deres hensynsløse kriminalitet, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.

Peter Skaarup (V) mener, at den lange ventetid er uacceptabel.
Peter Skaarup (V) mener, at den lange ventetid er uacceptabel. Foto: Folketinget

Tilbage i 2016 var den gennemsnitlige ventetid fra anmeldelse til domfældelse 280 dage på landsplan. I 2020 var tallet steget med over 30 procent til mere end et års ventetid på 368 dage. Retsudvalgsmedlemmet mener, at lovgivning nu ses efter i sømmene.

- Det simple svar er flere midler til domstolene. Derudover skal vi se på lovgivningen, og om vi med ændringer kan være med til at løse problemet, siger Peter Skaarup.

Blandt landets 12 politikredse står det allerværst til i Østjyllands Politikreds, hvor ventetiden er oppe på 469 dage i gennemsnit. Hos Sydøstjyllands Politikreds, der blandt andet dækker Skanderborg og Horsens kommuner er ventetiden 429,5 dage. Til sammenligning er ventetiden i Nordjylland og på Bornholm kun henholdsvis 248 og 106 dage.

Høj prioritering for regeringen

Justitsminister Nick Hækkerup fortæller, at det er en høj prioritering for regeringen, at nedsætte sagsbehandlingstiden.

- Vi løser ikke problemerne fra den ene dag til den anden, men regeringen har investeret massivt i at optimere sagsbehandlingen i politiet og anklagemyndigheden og dermed investeret i at nedbringe de store sagsbunker, siger justitsminister Nick Hækkerup til TV2 ØSTJYLLAND.

Han fortæller, at de for nyligt har fremsat et nyt lovforslag, der skal forhindre nogle straffesager fra at trække i langdrag.

- Vi skal effektivisere straffesagskæden og blandt andet gøre det muligt for domstolene i videre omfang at afskære nye lovovertrædelser fra allerede berammede straffesager, så sagerne kan køre videre og dermed ikke blive forsinket, siger Nick Hækkerup.

Lige nu
Rigshospitalet

Landsholdslæge: Uafklaret hvorfor Eriksen fik hjertestop

Morten Bruun

Han talte danskerne igennem Eriksens kollaps: - Der måtte ikke gå spekulation i den

Merete Brix

play Trampet ned af kvæg og indlagt på intensiv

Biavler nørderi

play Alice har op mod en halv million bier – og det er ikke helt ufarligt

Der er lagt op til nogle rigtigt varme dage den kommende uge. Saksild Strand

Meget varm luft på vej mod Danmark - temperaturen kan nå 30 grader

Mosten MC

play Efter lang coronapause: Nu ræser motorcykelklubben igen

Dagens mest læste