Højsæson: Pas på kronvildt - det skal du gøre

Lige nu er der særligt stor risiko for at støde ind i kronvildt på vejene, og Falck får mange meldinger om påkørsler. Læs her, hvad du kan være opmærksom på.

Lige nu er der højsæson for kronvildt i de danske skovområder.

Følger man med på Vejdirektoratets trafikovervågning er der lige nu ofte meldinger om påkørte dyr i de østjyske vejkanter eller på vejene. 

Og ifølge Falck er det ikke usædvanligt med fem-ti meldinger på én dag lige for tiden.

- Det er helt klart højsæson lige nu. Den er startet her i maj og særligt efter jagtstarten. Der kommer mere uro i skovstrækningerne, og hvor de opholder sig generelt. De bliver mere urolige, når jagten er gået ind, siger områdeleder hos Falck Brian Olsgaard.

Stå på egne ben

Foråret er også den tid, hvor sidste års yngel begynder at skulle finde deres egne territorier, men det er ikke altid lige nemt.

- Her i foråret bliver rådyrene også skilt fra bukkene. Ynglet fra sidste år begynder at stå på egne ben og kender måske ikke helt deres områder, og så skal de finde nye territorier, forklarer Brian Olsgaard.

Sidste års yngel begynder at stå på egne ben.
Sidste års yngel begynder at stå på egne ben. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Som bilist er det derfor nogle ting at huske:

- Man skal være opmærksom på at nedsætte hastigheden i skovområdet, og man skal holde øje udenfor vejene - særligt morgen og aften i tusmørke. Når lys bliver mørkt, og når mørke bliver lyst, siger områdelederen. 

- De har slet ingen instinkter om, at veje er farlige.

Falck får også flere meldinger om, at dyrene nærmer sig byerne mere og mere, og de er ikke længere et særsyn at spotte relativt tæt på større byer - bare der er en grøn plet.

Screenshots fra fredag 20. maj

Kommer sjældent alene

Og den gamle skrøne om, at de sjældent kommer alene er god nok.

- Ja, det er jo et flokdyr, så der kommer ofte mere end én, gerne fire-seks stykker, siger Brian Olsgaard.

Hvis uheldet er ude, kan man ringe 112, hvis det er akut. Hvis den ikke er død, ringer man til Dyrenes Beskyttelses vagtcentral på 1812. Hvis dyret dødt, må man gerne køre videre, når det er meldt. 

Der sker flest påkørsler af dyrene i Nordjylland, hvor der er rigtig mange. Her i Østjylland ser vi især uheldene på Djurslandmotorvejen.