Glemte julelys kan koste dyrt: Beboer står til bøde på op til 5.000 kroner

En beboer i en villa i Egå ved Aarhus er lørdag blevet sigtet for overtrædelse af brandsikringslovningen ovenpå, at der opstod brand i huset. Politiet formoder, at branden opstod fra et stearinlys.

Julen er lysenes fest. Derfor er de levende lys også en fast del af inventaret i de fleste hjem i december måned. Men det kan koste dyrt, hvis man ikke er opmærksom på brandsikkerheden. 

Det oplyser Østjyllands Politi ovenpå en brand, som opstod i en villa i Egå ved Aarhus lørdag eftermiddag, og hvor husets beboer efterfølgende er blevet sigtet for overtrædelse af brandsikringslovgivningen.

- Vi kender ikke den præcise årsag til branden, men det lader til, at det er et glemt stearinlys, som er årsagen, og når man er med til at forårsage ild uagtsomt som her, så bliver man mødt med et bødekrav, fortæller vagtchef Jes Frederiksen hos Østjyllands Politi til TV2 ØSTJYLLAND.

Glemsomheden kan koste en bøde på mellem 3000 og 5000 kroner

Vagtchefen kender ikke den præcise takst for forseelsen, men oplyser at bøden i en situation som denne umiddelbart vil ligge på et niveau mellem 3000 og 5000 kroner.

- Det er et tilbagevendende problem, ligesom når folk glemmer en gryde under madlavningen eller strygejernet. Det er det samme ansvar, som gør sig gældende. I de fleste tilfælde sker det uagtsomt, da det sker i glemsomhed, men man bliver altså pålagt et bødekrav alligevel, fortæller vagtchefen.

Hos Østjyllands Politi opfordrer man derfor til, at folk er ekstra opmærksomme - især i en tid som den vi nu er på vej ind i nu, hvor adventskranse, kalenderlys og andre julelys fylder i de danske hjem.

- Traditionen er jo sådan, at der er flere levende lys på den her årstid end som sommeren. Derfor er det en god ide at være opmærksom på det hen over julen og sørge for at få slukket sine lys, siger Jes Frederiksen.

Markant flere brandsager med stearinlys i december måned

Samme opfordring har de hos Forsikring & Pension, der er brancheorganisation for landets forsikrings- og pensionsselskaber.

Her oplever de nemlig, at der er markant flere brandsager på grund af tændte stearinlys i december måned sammenlignet med resten af året, og de fortæller, at forsikringsselskaberne altså ikke dækker bøden fra politiet.

- Forsikringsselskaberne dækker helt sikkert ikke bøden, men der skal være tale om grov uagtsomhed, før de ikke dækker skaderne. Det beror på en konkret vurdering i den specifikke sag, fortæller Anja Lintrup, konsulent hos Forsikringsoplysningen hos Forsikring & Pension, til TV2 ØSTJYLLAND.

Der kan blandt andet blive tale om grov uagtsomhed, hvis man har tændt en cigaret i nærheden af brandfarlige væsker, eller hvis man har forladt hjemmet velvidende, at der var et tændt lys.

- Det afhænger af, hvordan det er foregået. En forglemmelse er ikke umiddelbart nok til at forsikringen ikke dækker, siger Anja Lintrup.

Men uanset om forsikringen dækker eller ej, så opfordrer Anja Lintrup alle til at være opmærksomme på at få slukket både adventskrans og kalenderlys.

- En ting er, at forsikringen ikke dækker, men skaderne kan jo også være så omfattende, at man kan blive nødt til at flytte, og det er der jo ingen, som har lyst til. Så det gælder om at tage sine forholdsregler, siger hun.