Far og søns zoologiske eventyr: Køber brunstig kamel og hundredvis af dyr

En far og søn har rykket teltpælene i Nordsjælland op og rykket familien til Djursland, hvor de har købt Munkholm Zoo.

Mens far og søn stolt fortæller om det kvantespring, de som familie har taget, bliver de afbrudt af et kamelhoved, der gerne vil kysse.

- Det er Omar. Vores hankamel. Han er i brunst lige nu, men det er ingenting i forhold til, hvordan han bliver senere, siger Milo Christian Jørgensen til TV2 ØSTJYLLAND og peger over på sin fars krave, hvor der ligger en ordentlig klat kamelsavl.

- Dér har jeg selv været, da jeg startede i faget, men jeg har lært at undgå det. Nu er det din tur, siger han og kigger over på sin far og kompagnon.

VIDEO: Kom med på besøg hos de nye ejere.

Lars Christian Jørgensen har modsat sønnen ingen erfaring med hverken brunstige kameler eller dyr i det hele taget. Men det får han.

Sammen har de rykket hele familien fra deres rækkehus i Nordsjælland og ind i en dyrepark på Djursland, hvor de skal bo blandt flere end 400 dyr fordelt på omtrent 80 arter.

quote Det er en drøm, at ens arbejdsplads bliver ens hjem og ens kollegaer ens familie. Milo og jeg køber den på lige fod. Vi er far og søn, men vi bliver også kompagnoner.

Lars Christian Jørgensen, ny ejer af Munkholm Zoo

De er Munkholm Zoos nye ejere.

- Det er en drøm, at ens arbejdsplads bliver ens hjem og ens kollegaer ens familie. Milo og jeg køber den på lige fod. Vi er far og søn, men vi bliver også kompagnoner, siger Lars Christian Jørgensen til TV2 ØSTJYLLAND.

Lars' kone og Milos' mor, Pernille Jørgensen, kommer blandt andet til at drive caféteriet. Udover hende flytter også to døtre med.
Lars' kone og Milos' mor, Pernille Jørgensen, kommer blandt andet til at drive caféteriet. Udover hende flytter også to døtre med.

Bevarer stedets ånd

Milo Christian Jørgensen er selv uddannet dyrepasser og har de seneste to sæsoner arbejdet i Munkholm Zoo for de nu tidligere ejere, Benny  og Annelise Johansen, der har drevet stedet i 25 år.

Selvom det var vemodigt at sige farvel til livsværket, er Benny Johansen ikke helt ude af billedet endnu. Og kommer det efter planerne aldrig rigtigt.

- Benny vil være med fra sidelinjen i løbet af opstarten, hvor min far kommer til at være lidt i lære under ham, siger Milo Christian Jørgensen og fortsætter:

- Stedet drives videre i deres ånd. Vi skal ikke konkurrere med Ree Parks eksotiske oplevelser. Munkholm Zoo er dyreoplevelser i øjenhøjde, som mottoet siger. Det er for alle. 

Benny Johansen begyndte at fremvise dyr på grunden helt tilbage i 1994 sammen med sin kone. I 1996 blev det officielt godkendt som en zoologisk have.
Benny Johansen begyndte at fremvise dyr på grunden helt tilbage i 1994 sammen med sin kone. I 1996 blev det officielt godkendt som en zoologisk have.

Vil samarbejde med skoler og institutioner

Familien har dog tænkt på, hvordan de kan videreudvikle på konceptet samtidig med, at ånden bag bevares.

Lars Christian Jørgensen kommer fra en lang baggrund i skolesystemet, hvor han har arbejdet med udfordrede børn. 

VIDEO: Munkholm Zoo på Djursland er nu solgt. TV2 ØSTJYLLANDs fotografs fangede i oktober 2020 dyr og lys i en smuk forening.

- Vi har parkens jord plus et lige så stort område ved siden af, så vi tænker allerede over, hvilke muligheder vi har for at udvide. Og så overvejer jeg, hvordan jeg kan bruge det, jeg kender fra tidligere og lave samarbejder med skoler og institutioner, siger han.

Stor glæde

Familien har kun fået positiv respons fra omgangskredsen i Nordsjælland, hvor de fleste synes, at det er en 'crazy' idé - men også både spændende og modigt.

Det endte med at være corona-nedlukningen, der fik familiens øjne op for, at de gerne ville prøve noget nyt, der kunne bringe dem tættere sammen.

Derfor tog de kontakt til Vækstfonden, der blandt andet hjælper selvstændige og familier med at realisere virksomhedsdrømme.

- Vi fik skrevet en forretningsplan, og så sagde min kone, at vi skulle gå videre med det. Til sidst fandt vi en lokal sparekasse, der ville bakke op om det. Det har været op og ned. Nogle dage gik man sur og irriteret i seng. Andre dage tænkte man 'yes, nu er vi et skridt videre', siger Lars Christian Jørgensen og fortsætter:

- Men det er en stor glæde, at det kunne lade sig gøre. Og at der er mennesker, der har troet på en.

Familien overtager officielt driften fra den 1. december.

VIDEO: Den familievenlige zoologiske have på Djursland er solgt. Dermed giver Annelise og Benny Johansen deres livsværk videre, og en ny familie skal fortsætte stedet i samme ånd. Videoen er fra 3. november 2020.