Ren nostalgi: Vinyl-plader genoplivet

I går, lørdag, var en ganske særlig dag for vinyl-entusiaster, da der blev fundet både sjældne og almindelige vinyler i Odder

Vinyl-plader havde deres storhedstid i 70'erne, men for nogle er de igen i høj kurs.

I Odder var der i går plade- og musikmesse, hvor særligt de gamle vinyler tiltrak samlere, der brugte dagen på at lede efter både sjældne og mere almindelige musikudgivelser.

Meget tyder på, at vinylen er kommet tilbage for at blive denne gang. Til messen var der nemlig fyldt med vinyl-entusiaster.

quote Det var fra 50’erne og 60’erne, at al den gode musik opstod. Og jeg har holdt fast lige siden.

Jørgen Skovsted, vinylsamler, Højbjerg

To af dem var vennerne, Aleksander Brandt fra Horsens og Mathias Mose fra Aarhus, som er særligt glade for vinyler:

- Det er jo lidt sjovt at have det som hobby. Man bruger tiden på at se, om man kan finde noget guld i kasserne, siger Aleksander Brandt til TV2 ØSTJYLLAND.

Vinyler i tusindvis

Netop det at finde guld i kasserne, kunne man bruge hele dagen på, for på messen var der kasser så langt øjet rakte med titusindvis af både sjældne og almindelig musikudgivelser indenfor alle genre. Og man skulle være hurtig. For der kunne være andre, som var interesseret i samme vinyl-plade.

- Vi har været forbi ham her før, og der var en plade, jeg overvejede at komme tilbage til, men han har solgt den nu. Det er til mit tab. Det er en del af gamet, siger Aleksander Brandt. Han nåede dog alligevel at få købt seks styks vinylplader, inden messen var omme.

Dem, der dukkede op til messen, var primært folk, der er vokset op med vinyl-plader. En af dem var Jørgen Skovsted, Vinylsamler fra Højbjerg. Jørgen er vokset op med vinyler gennem 50’erne og 60’erne.

- Det var fra 50’erne og 60’erne, at al den gode musik opstod. Og jeg har holdt fast lige siden og har samlet på LP’er indtil nu, siger han.

Yngre vinyl-entusiaster

Selvom det primært var folk fra 60’erne og 70’erne, der dukkede op, var den yngre generation dog også at spotte blandt entusiasterne. Arne Schiøtt, der er vinyl- og CD-sælger på Djursland, fortæller, at han oplever en udvikling i interessen:

- Jeg oplever, at der er et kernepublikum i de 30 år, jeg har været her, men jeg ser også, at der kommer en yngre generation, som har fået færden af vinyl-plader. Børn og børnebørn kommer også for at købe musik.

quote Spotify kan godt blive rodet. Man skifter mellem flere genre og kunstnere. Det gør man ikke med vinyl-plader.

Mathias Mose, vinylsamler, Aarhus

Det er blevet meget nemt at lytte til musik, hvor end man færdes gennem App-tjenester som Spotify, som man kan installere på sin smartphone. Men selvom det lyder smart, er der faktisk nogle, som er trætte af konceptet:

- Jeg synes, det er dejligt bare at sætte en plade på. Så er det bare det, man hører. Når den ene side er færdig, vender man den på den anden side. Spotify kan godt blive rodet. Man skifter mellem flere genre og kunstnere, siger Mathias Mose, der nåede at købe fire vinyl-plader.

Se mere i videoen øverst i artiklen.

Malling kirke

play Nu er dræbte Freyja bisat

AGF-Sønderjyske

Østergaard: Stadion-forsøg skal afsløre kviktestens pålidelighed

Billede 23.02.2021 kl. 18.12

Nyt håb for Sandra: Kan måske blive i Danmark alligevel

corona

liveblog COVID-19 LIVE: Antallet af coronasmittede overstiger 600

20141104-103344-2-1920x1280we

play Havbrugsejer beskyldes for massiv forurening - nu begynder retsagen

Magnus Heunicke

Eksperter regner på større genåbning