Nu bliver det muligt at bygge restauranter tættere på stranden

Miljøministeren har ophævet strandbeskyttelsen i flere østjyske kommuner. Det betyder, at der må bygges inden for 300 meter fra stranden.

Norsminde Havn får mulighed for at opføre flere restauranter, efter miljøministeren har ophævet et særligt forbud, der beskytter stranden. Foto: Google Street View

Tidligere har det været forbudt at bygge inden for 300 meter fra stranden, men miljøministeren har netop ophævet forbuddet 55 steder i landet og delvist 56 steder.

Det betyder, at flere østjyske kommuner nu får tilladelse eller delvis tilladelse til at bygge for eksempel restauranter eller butikker tættere på havet. Odder, Syddjurs, Norddjurs og Samsø har fået ophævet strandbeskyttelsen flere steder, mens Randers har fået delvist ophævet strandbeskyttelsen.

Det skriver Miljøministeriet i en pressemeddelelse.

På kortet her kan man se, hvor der fremover må bygges. Nederst i artiklen kan man se en mere detaljeret liste. Foto: Miljøministeriet

De i alt 111 arealer ligger i sammenhæng med bebyggelse og rummer ikke væsentlige naturværdier, og det er baggrunden for beslutningen.

Læs også Signe blev reddet op fra havn: Faldt i da gangbro forsvandt under hende

- Vi skal værne om vores naturlige, åbne kyster, men nogle steder kan vi godt åbne op for mere lokal udvikling uden at gå på kompromis med det, udtaler miljøminister Lea Wermelin i pressemeddelelsen.  

- Jeg ser ingen grund til at stå i vejen for udvikling på mindre arealer, som eksempelvis ligger indeklemt mellem en havn og en by, og hvor det ikke går ud over naturværdier. Nu kan kommunerne bedre skabe mere levende havnemiljøer med flere tilbud til turister og muligheder for erhvervslivet, tilføjer hun.

Et af de steder, hvor strandbeskyttelsen ophæves helt, er ved Hou Havn i Odder Kommune. 

Muligheden for at søge om ophævelse af strandbeskyttelsen blev besluttet i aftalen om ”Danmark i bedre balance” fra 2016 for at fremme vækst og udvikling for kommuner, borgere og virksomheder.

Læs også Kostbart rensdyr stjålet fra Østjyllands mest julepyntede gade

Aftalen blev indgået af Socialdemokraterne, Venstre, Konservative og Dansk Folkeparti. Liberal Alliance har senere tilsluttet sig aftalen.

Glæde i Odder

En af de kommuner, der får glæde af den nye mulighed, er Odder Kommune. Her ophæves strandbeskyttelsen helt ved Norsminde Havn og Hou Havn. Den ophæves derimod kun delvist ved Tunø Havn. 

- Det er supergodt. Det giver nogle nye muligheder for at understøtte turismen, men det skal selvfølgelig ske i respekt for naturen, hvor der skal findes en fornuftig og forsvarlig balance, siger borgmester i Odder, Uffe Jensen (V), til TV2 ØSTJYLLAND. 

Her ophæves strandbeskyttelsen helt og delvist:

Ophæves:

 

Norddjurs: Bønnerup Strand

Odder: Norsminde Havn

Odder: Hou Havn

Samsø: Sælvig Havn

Samsø: Ballen Lystbådehavn

Syddjurs: Ebeltoft Skudehavn

 

Ophæves delvist:

 

Odder: Tunø Havn  

Randers: Dronningborg Lystbådehavn

Randers: Mellerup Færgehavn og Lystbådehavn

Randers: Udbyhøj Færgehavn

Randers: Uggelhuse Marina

Norddjurs: Grenaa Lystbådehavn