Henriette fik et chok: Pludselig udsigt til biogasanlæg

Et stort solcelleprojekt mellem Torrild og Gjesing har fået en tilføjelse. Nu vil udviklerne også have et biogasanlæg på arealet. Landsbyboere føler sig ført bag lyset.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Henriette Toftegaard føler sig ført bag lyset, efter et biogasanlæg er blevet en del af det solcelleprojekt, hun længe har kæmpet imod.

Henriette Toftegaard fik sig noget af et chok, da hun midt i kampen mod en solcelleanlæg fandt ud af, at hun nu muligvis kan se frem til endnu en uønsket nabo: Et biogasanlæg.

- Jeg synes, det er rigtig ærgerligt. Det er jo ikke derfor, vi flyttede hertil for 12 år siden, siger hun.

Hun bor i den lille landsby Torrild vest for Odder. På et 106 hektar stort område, lige vest for Torrild, har Aura Energi ansøgt Odder Kommune om at opføre en solcellepark.

Planerne har været på tegnebrættet siden 2020, og så sent som i april i år har der været borgermøde om solcelleprojektet. Derfor var overraskelsen til at tage at føle på, da Henriette Toftegaard mandag den 12. juni tjekkede dagsorden for udvalgsmødet i Økonomi og Erhvervsudvalget.

Her fremgik det nemlig af en ansøgning fra Aura Energi og Bioenergi Østjylland, at 16 af de 106 hektar skal bruges til et biogasanlæg.

- Det er tung trafik og lugtgener. Det bliver en fuldstændig ændring af vores landsbyliv, mener Henriette Toftegaard.

Projektet med navnet Odder Bioenergipark kommer til at fylde 106 hektar mellem Torrild og Gjesing. / Foto: Illustration: Aura

Afviser at have skjult det

Hun mener, at biogas-delen af projektet er blevet holdt skjult, og at Odder Kommune burde have vidst det tidligere. Det afviser borgmester Lone Jakobi (S).

- Jeg vidste, at der er blevet arbejdet på ønsket. Den konkrete placering, hvor mange hektarer vi snakker om, det kan blive til og sådan noget, det er kommet med dagsordenen til økonomi- og erhvervsudvalget (tirsdag den 13. juni, red.), siger hun til TV2 ØSTJYLLAND.

Klaus Høgh, direktør i Biogas Østjylland, mener heller ikke, at nogen er blevet ført bag lyset i sagen.

- Vi vidste selvfølgelig, at vi var i gang med udviklingen af et biogasanlæg, men vi havde ikke nogen aktuel placering på det tidspunkt (20. april, red.). Da kiggede vi på, hvor der var egnede placeringer både i Skanderborg og Odder kommuner, forklarer han.

Kan du forstå, at de borgere, der bor i området, føler sig hårdt ramt, når der både kommer solcelleanlæg og biogasanlæg?

- Ja, jeg kan godt forstå, at det virker overvældende. Det er jo helt rimeligt og noget af det, vi kommer til at tale om på informationsmøde, hvor vi vil fortælle om tankerne bag.

Ødelægger vores liv

I byen Gjesing bor Christian Liin. Han kommer også til at have solcelleanlægget til nabo, hvis projektet realiseres. Og det påvirker ham meget.

- Det gør mig utryg. Hvordan ser fremtiden ud... og huspriser? Er det noget, vi kan leve med? Det her ødelægger vores liv, konstaterer han.

Lone Jakobi er positivt indstillet for projektet - også for biogasanlægget.

- Det synes vi egentlig kan lyde helt rimeligt. Derfor går vi i foroffentlig høring med det, og så tager vi dialog med borgerne, når der er borgermøder, siger hun.

Og det er netop hvad der er onsdag aften, hvor borgere og andre mulighed for at give deres holdninger til kende. På borgermødet vil blandt andre Klaus Høgh og Lone Jakobi deltage.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her