Vil sætte naturlig fjende ind i kampen mod larm og lort
Norddjurs Kommune smider en del af naturen ind i kampen mod en anden del af naturen.
- De skriger og råber og larmer og skider over det hele.
Mette Lund fra Auning er ikke den største fan af råger. Hun bor i nærheden af en rågekoloni på Norddjurs, og hun er træt af den larmende nabo. Derfor er hun også glad for, at Norddjurs Kommune nu sætter ind for at holde bestanden nede.
Det gør man med en helt særlig lille fyr: Egernet.
Læs også
Hjælp til regulering
Egern er en naturlig fjende til råger, og i Norddjurs Kommune vil man nu forsøge at tilbyde egern logi lige midt i kommunens rågekolonier. Det gør man med egernkasser - blandt andet i Porsbakkerne i Auning.
Fredet fugl
Rågerne er fredet i Danmark, men loven tillader regulering af bestanden i kolonierne i ynglesæsonen.
Normalt reguleres rågerne, ved at man skyder ungerne, når de forlader reden eller man fjerner rederne ved at man klatrer op og piller dem ned. Disse metoder er dog tidskrævende og dyre.
Rågen er både skadedyr og nyttedyr. Dens markante skrig og urolige adfærd er ofte til gene for dem, der bor i nærheden. I foråret kan den desuden gøre stor skade på nytilsåede marker.
Omvendt tager den en masse insekter og andet kryb på markerne, som den bruger til at fodre unger med - og på den måde er den også et nyttedyr.
Kilde: Norddjurs Kommune
- Det er vores tanke at opsætte egernkasser de steder ved rågekolonierne, hvor der er naturligt fødegrundlag til egern og så nurse dem med kasser. Vores håb er, at vi kan få naturens egen hjælp til regulering, forklarer Pia Heidemann, driftsplanlægger i Norddjurs Kommune.
Læs også
Egern lever blandt andet af rågernes æg og unger, og på den måde er det håbet, at man kan holde bestanden nede.
Vi håber, at vi med en forholdsvis lille investering kan få en hær af egern, som vil arbejde for os 16 timer i døgnet.
En hær af egern
- Vi håber, at vi med en forholdsvis lille investering kan få en hær af egern, som vil arbejde for os 16 timer i døgnet, fremfor at der kommer nogle jægere, som i en begrænset periode kan skyde ungerne væk, fortæller Mads Madsen, "altmuligmand" i Norddjurs Kommune, som er gået i gang med at bygge masser af egernkasser.
Læs også
Mette Lund ser positivt på det nye tiltag, men hun vil dog gerne lige se resultater, inden hun for alvor kan trække på smilebåndet.
- Alt er da velkomment. Hvis man har fundet ud af, at det er en god idé, så ja tak, siger hun.
Mads Madsen har været en tur i den lokale dyrehandler, hvor der er købt stort ind af afskallede jordnøddekerner, som skal være med til at lokke de små kræ til de nye "boliger".
- Det værste der kan ske, er, at der ikke sker noget, men vi få bragt det ned eller flyttet nogle af kolonierne, vil det være en total gevinst for os og især for borgerne, konstaterer Pia Heidemann.