Kjeld skød sin første rotte som 6-årig: Sidste år skød han 15.000

Kjeld Nyhus Andersen er selvlært rottebekæmper og har tusindvis af rotte-liv på samvittigheden. Selvom han lever af at dræbe dem, så beundrer han skadedyret.

Han tager ud i nattens mulm og mørke med sit luftgevær. Her sætter han sig på lur med sin termiske kikkert og observerer det lille kræ. Eller lille er nok så meget sagt - for den største rotte, han har skudt, vejede 690 gram og var cirka 30 centimeter lang.

quote Det er virkelig det dyr i hele verden, jeg har mest respekt for.

Kjeld Nyhus Andersen, rottebekæmper

Når han sidder der og gør klar til at trykke på aftrækkeren, tager han sig god tid. Han observerer rotteklanerne og udser sig de rotter, der bestemmer. De rotter, der holder øje med omgivelserne. Én forkert beslutning, og så har man balladen.

- De rotter, som styrer den lille klan, skyder jeg først. For skyder du ikke dem først, så eksploderer problemet bare, siger Kjeld Nyhus Andersen til TV2 ØSTJYLLAND.

- Skyder du de forkerte rotter, så begynder hunnerne at yngle som vilde, fordi der nu mangler rotter. Så hvis du ikke gør det rigtigt fra starten af, oversvømmer du hele området med rotter.

VIDEO: Sådan ser det ud gennem Kjeld Nyhus Andersens sigte i geværet, når han er på rottejagt. I videoen skyder han rotter på et kornlager og ved en affaldssortering.

Kjeld Nyhus Andersen er autodidakt rotteekspert og bekæmper. Han har dræbt rotter, siden han var seks år gammel.

- Jeg kan ikke helt forklare, hvordan det startede. Jeg fik en luftbøsse, og så begyndte jeg bare helt af mig selv med at skyde rotter på den gård, min far arbejdede på, fortæller han.

Han kan ikke svare på, hvor mange rotte-liv han har på samvittigheden i dag - men bare sidste år blev det til 15.000 døde rotter.

Derfor kunne man også fristes til at tro, at Kjeld Nyhus Andersen har et indædt had til det sygdomsbefængte skadedyr - men nej.

- Jeg beundrer virkelig rotten. Det er virkelig det dyr i hele verden, jeg har mest respekt for. Den har overlevet indtil nu. Rotten vinder altid, fordi vi altid er et skridt bagefter rotten. Vi tager ikke nye metoder i brug, og den har gennemskuet vores klapfælder, gift og rottespærrer, siger han.

Han mener, at vi bliver nødt til at studere rotten og lære den at kende, før vi kan komme foran den. Noget man må sige, han selv har gjort gennem mere end 50 år nu.

I dag er han fuldtids-rottejæger. Samtidig har han selv opdrættet rotter i cirka 20 år. Og rotten kommer nok til at følge ham på godt og ondt gennem hele hans liv.

VIDEO: Hør Kjeld Nyhus Andersen fortælle om sin store interesse for rotter, og hvordan han dræber så mange af dem.