Planen er klar: Sådan skal kæntret skib hæves

Skibet vil søndag blive forsøgt hævet, oplyser havnefoged.

Planen er nu klar for, hvad der skal ske med det skib, der torsdag er kæntret i Bønnerup Havn på Djurslands nordkyst.

Fredag har havnefogeden været til møde med skibets redder, forsikringsselskabet, firmaet der skal bjærge skibet, kommunens miljøafdeling og beredskabet for at lægge en plan for skibet, der torsdag eftermiddag tog vand ind.

- I morgen (lørdag, red.) aften ved højvande sejler en lille flydekran ind i havnen, og så vil vi prøve at hæve skibet søndag fra morgenstunden, siger havnefoged Lars Mohr Christensen.

Skibet hedder Henriette Sand og er et såkaldt uddybningsfartøj, der bruges til at grave materiale fra havbunden op og flytte det til et andet sted.

Beredskab & Sikkerhed arbejdede torsdag på at stoppe en potentielt olieforurening.
Beredskab & Sikkerhed arbejdede torsdag på at stoppe en potentielt olieforurening. Foto: Øxenholt Foto

Det er netop det, skibet blev brugt til hele torsdagen ved Bønnerup Havn, hvor man havde brug for at få fjernet sand og bundslam fra havneindsejlingen.

Miljøforurening skal undgås

Inden man forsøger sig med selve hævningen søndag, skal nogle dykkere ned og lukke for udluftningsrør fra olietanken, så man undgår, at olien flyder ud i havnen, oplyser Lars Mohr Christensen.

- Planen er at hæve skibet så meget, at det hul, vi mener, der er, kan lappes og svejses, så vi kan tømme skibet for vand, siger havnefogeden.

Det vurderes, at der er cirka 3.000 liter brændstof i tanken på skibet. Derfor vil miljø-beredskabet være til stede i tilfælde af olieudslip.

Bønnerup Havn ligger på Djurslands nordkyst.
Bønnerup Havn ligger på Djurslands nordkyst. Foto: Google Maps

Der gik lidt tid torsdag, inden man fik fat i de to besætningsmedlemmer, der tidligere på dagen havde været ude med skibet. Men det er nu lykkedes - de var kørt til Svendborg om eftermiddagen og er altså begge uskadte.

Ifølge havnefogeden er det forsikringsselskabet, der skal betale for arbejdet.