Kæmper med energipriserne: Løsningen skal findes på taget

I Auning kæmper byens Idræts- og Kulturcenter for at overleve i en tid med høje energipriser. Egenkapitalen er ved at blive ædt op, men en plan er lagt. Det kræver bare lidt hjælp.

Efteråret er kommet og temperaturen falder. Dermed rykker energikrisen ind i idrætshallerne, for her stiger priserne for at holde hallerne kørende.

Det gælder også i Auning Idræts- og Kulturcenter, hvor man er presset af de stigende priser på el. Her har man dog en plan klar, som relativt hurtigt næsten kan halvere regningen.

- Vi har nogle gode, store, sydvendte tagflader, hvor vi har mulighed for at placere solcelleanlæg, fortæller Jeppe Friis, formand for Auning Idræts- og Kulturcenter.

Tre millioner kroner

Centeret har masser af plads på taget, men der skal findes tre millioner kroner, før solcelle-drømmen kan blive til virkelighed.

Ved årsskiftet havde centeret en sund økonomi med en egenkapital på omkring en million kroner, men de stigende udgifter æder millionen op. Hver gang prisen på en kilowatt-time stiger med en krone, siger centerets udgifter med 300.000 om året, lyder det fra centeret.

Jeppe Friis, formand for Auning Idræts- og Kulturcenter, håber på, at han får solceller på centerets tag.
Jeppe Friis, formand for Auning Idræts- og Kulturcenter, håber på, at han får solceller på centerets tag.

På stedet, som både har to haller og en svømmehal, har man allerede foretaget flere justeringer for at holde udgifterne nede.

Der er lukket delvist ned for saunaer, antallet af lysstofrør er reduceret, og temperaturen i både hallen, svømmebassinet og bruserne er sænket. Men det rækker ifølge formanden slet ikke nok.

quote Det kan betyde rigtig meget for vores drift og at vi kan fastholde vores gode center, vores fællesskab og samlingssted

Jeppe Friis, formand for Auning Idræts- og Kulturcenter

En ansøgning om en økonomisk håndsrækning er allerede sendt til Norddjurs Kommune, men man søger også andre idéer til løsninger på at finde de tre millioner, som det pågældende solcelleanlæg vil koste.

- Det kan betyde rigtig meget for vores drift og at vi kan fastholde vores gode center, vores fællesskab og samlingssted, siger formanden.

Sådan kunne det komme til at se ud med solceller på taget af Auning Idræts- og Kulturcenter. Grafik: TV2 ØSTJYLLAND

- Har gjort hvad de skulle

Auning Idræts- og Kulturcenter har ansøgt om halvanden million kroner hos kommunen. Chancerne for, at der er hjælp på vej fra kommunen, er umiddelbart lyse, hvis man spørger formand for miljø- og teknikudvalget i Norddjurs Kommune, Jens Meilvang (LA).

- Jeg synes faktisk, det er rigtig flot, at hallen her er kommet med nogle idéer til, hvordan vi kan løse energikrisen, siger han.

Kommunen bakker generelt op om solceller - også på tage, så derfor tror Jens Meilvang på, at det kan ende med solceller på taget i Auning.

- Indtil videre har vi aftalt i kommunalbestyrelsen, at vi ser på det til næste budgetopfølgning. De har gjort, hvad de skulle og har fremlagt et seriøst projekt, og så må vi se på det, siger udvalgsformanden.