Færge sejler fortsat med få passagerer: - Nogle vil måske sige, at vi går med livrem og seler

På Anholt lider de erhvervsdrivende under, at øens færge sejler med færre passagerer. Det kan ikke være anderledes under de gældende restriktioner, lyder det fra formand for Færgeudvalget.

Selvom de erhvervsdrivende på Anholt er blevet stillet flere passagerer på øens færge i sigte, ser intet ud til at have ændret sig.

Derfor har SæsonErhverv Anholt sendt en klage til Miljø- og teknikudvalget i Norddjurs Kommune, hvor de efterspørger klarhed omkring antallet af passagerer på Grenaa-Anholt Færgefarten.

- Vi har sendt klagen, fordi vi på trods af dialog med færgen, færgeudvalget og borgmesteren oplever, at man fortsætter med at fastholde anbefalinger, som ikke er relevante for den kollektive trafik, siger formand for SæsonErhverv Anholt, Jacob Garde, til TV2 ØSTJYLLAND.


Afhængige af gæster på øen

Klagen kommer efter et længere forløb, hvor beboerne på Anholt og øens erhvervsdrivende har efterlyst, at færgen medtager flere passagerer samt sætter en udløbsdato på restriktionerne, der matcher regeringens.

TV2 ØSTJYLLAND har tidligere fortalt, at færgens belægning lå under 50 procent, som er anbefalingen fra Transportministeriet

I kølvandet på det, meldte Færgeudvalget i Norddjurs Kommune ud, at færgen ville bestræbe sig på at medtage 47 passagerer. Det blev kort efter justeret til maksimalt 71 passagerer per afgang indtil 30. april. 

Derfor havde man på Anholt glædet sig til at byde flere gæster velkommen på øen. Men det er endnu ikke sket.

Det har konsekvenser for Anholts erhvervsdrivende, lyder det fra Jacob Garde.

- Der er mange sommerhuse herovre, der bliver lejet ud, men man ikke komme over til dem. Der er simpelthen ikke billetter. Og det er helt hen til et stykke ind i august måned. Det giver nogle udfordringer i forhold til, at øen lever af, at der kommer gæster. Mange herovre er afhængige af indtægterne fra gæster, siger han.

Afgørende om der bookes i gruppe

En oversigt over antallet af bookinger for denne og den kommende uge, som TV2 ØSTJYLLAND er i besiddelse af, viser – sammenholdt med antallet af ledige pladser på færgen – at færgen langt fra medtager 71 passagerer.

Færgefarten skriver på sin hjemmeside:

’I tilfælde af mange individuelle rejsende vil det maksimale antal passagerer dog kunne være mindre, da der skal være to meter mellem hver ”boble”’.

Når færgen sejler med færre end 71 passagerer, skyldes det netop mange enkeltpersonsbookinger, lyder det fra formanden for Færgeudvalget i Norddjurs Kommune, Jens Johan Richardy.

- Hvis du rejser som enkeltperson, skal du have to meter til den næste enkeltperson, siger han.

Han henviser til Sundhedsstyrelsens anbefaling om at holde to meters afstand til andre  og Transportministeriets anbefaling om at sejle med 50 procent belægning.

- Vi har målt færgen op. Det viser, at vi kan have 41 enkeltpersoner og maksimalt 71 passagerer, hvis de er tilmeldt grupper.

Transportministeriet har ellers tidligere oplyst til TV2 ØSTJYLLAND, at der ikke er afstandskrav eller formelle retningslinjer om antal passagerer på færgerne, men der er en forventning og anbefaling om, at de sejler med 50 procent belægning.

Han oplyser desuden, at man opfordres til at kontakte Færgefarten, hvis man rejser som gruppe, og at Færgefarten en uge inden afgang ringer til dem, der har booket billetter, for at høre, om de rejser i grupper.

Vil ikke skuffe

På kritikken af, hvorfor færgens restriktioner strækker sig helt ind i sommerferien, når regeringens restriktioner kun gælder til og med 5. april, svarer Jens Johan Richardy, at man ikke vil love mere, end man kan holde.

- Hvis vi siger, at vi fra 1. maj sejler med maksimum belægning. Og det så viser sig, at det må vi ikke, skal vi skuffe en masse passagerer og erhvervet på øen. Jeg ved ikke, hvad der er bedst. Nogle vil måske sige, at vi går med livrem og seler. Vi sejler efter de anbefalinger, der kommer, siger han.

Jens Johan Richardy oplyser, at han endnu ikke selv har set klagen, som er sendt til Miljø- og Teknikudvalget i Norddjurs Kommune. Derfor planlægger han heller ikke yderligere drøftelser i Færgeudvalget.

TV2 ØSTJYLLAND har forsøgt at få en kommentar fra Jens Meilvang, der er formand for Miljø- og teknikudvalget i Norddjurs Kommune, som Færgeudvalget hører under, og som er dem, klagen er sendt til. Det har ikke været muligt forud for artiklens udgivelse.