Vivian var bange for corona: Nu bekæmper hun restriktionerne og risikerer fængsel

29-årige Vivian Alexandru fra Aarhus risikerer otte års fængsel for et Facebook-opslag med et billede, som, politiet vurderer, er en trussel mod statsministeren. For et halvt år siden var hendes holdninger helt anderledes.

For fem måneder siden var det ikke sådan lige til at forudse, at 29-årige Vivian Alexandru fra Aarhus ville ende i en situation, hvor hun blev ansigtet på modstanden mod corona-restriktionerne.

Dengang, i oktober, medvirkede hun i en artikel og et tv-indslag på TV2 ØSTJYLLAND, hvor hun opfordrede andre mennesker til at bruge mundbind og følge myndighedernes anvisninger. Hun fortalte, hun selv var i risikogruppen. Det samme var hendes mor. Og de, der nægtede at bruge mundbind, var egoister.

Se Vivians rejse fra passioneret mundbindsfortaler til glødende modstander af coronarestriktionerne i videoen her.


I dag er det hele vendt på hovedet. Men hvorfor?

- Vi kan ændre holdninger. Vi kan ændre perspektiv. Bare vi er åbne over for at se mulighederne og stille spørgsmålstegn, siger Vivian Alexandru til TV2 ØSTJYLLAND.

Hendes holdninger og situation er i dag komplet anderledes. For nylig lagde hun et billede på Facebook, som efter politiets opfattelse er en trussel mod statsministeren. Et billede af en brændende Mette Frederiksen-dukke og et budskab om, at statsministeren skal aflives. En Facebook-deling, hun nu risikerer otte års fængsel for. 

Ifølge Vivian Alexandru selv var det én skelsættende begivenhed, der fra den ene dag til den anden ændrede hendes overbevisning. Fra støtte til politikere og myndigheder til hård modstand mod det, hun i dag mener er overgreb mod befolkningen.

- Jeg demonstrerede mod mundbindsnægtere tilbage i oktober, og i den forbindelse blev jeg anholdt meget voldsomt. Jeg blev lagt ned og besvimede mellem benene på en betjent. Da jeg så kom i detentionen, var der en fra frihedsbevægelsen (gruppe, der demonstrerer mod coronarestriktioner red.) i cellen ved siden af mig, som kunne forklare mig hele sandheden om, hvad der foregik, forklarer hun.

Vivian Alexandru blev kort efter anholdelsen i oktober, fortæller hun, ramt af én manisk periode. Om den periode har haft indflydelse på hendes kamp både for og imod corona-restriktioner, mener hun ikke. Men hun kan godt forstå, hvis nogen kan tro det.

- Ja, det kan jeg godt forstå, hvis nogen tror. Og det skal de have deres fulde ret til at tro. Men jeg bliver ikke defineret af, hvad andre mener eller tænker om mig.

Rettelse
I et tv-indslag her på TV2 ØSTJYLLAND sendt den 18. marts 2021 fremgik det, at Vivivan Alexandru har haft flere maniske perioder. Det er ikke korrekt. Der er kun tale om én manisk periode kort efter anholdelsen i oktober. Vi beklager.

Til spørgsmålet om, hvordan Vivian Alexandrus tillid til regeringen kan genskabes, svarer hun kort og klart frifindelse i retten. 

- At de frikender mig. At jeg kan få lov at se mine børn. 

Afviser dødstrussel

Vivian Alexandru er sigtet for overtrædelse af straffelovens paragraf 119, stk. 1. om trusler mod personer i offentlig tjeneste med en strafferamme på otte år. 

Først forlød det, at hun også var sigtet efter straffelovens paragraf 81 d, der betyder, at straffen kan stige til det dobbelte, hvis lovovertrædelsen er corona-relateret. Men det er, ifølge Østjyllands Politi, alligevel ikke tilfældet.

Hun ved endnu ikke, om hun bliver tiltalt, og hvornår sagen i givet fald skal for retten. Men hun fastholder, at delingen af billedet på Facebook aldrig var tænkt som en trussel mod statsministeren.

- Jeg ser det hele som et kunstnerisk udtryk på den her modstandsbevægelse. Ordlyden "hun må og skal aflives" tolker jeg som en reference til minksagen. Det var noget, hun udtalte, da det drejede sig om mink. Jeg ser det som et politisk statement, at hun skal må og skal aflives politisk - stilles for en rigsret, sagde Vivian Alexandru onsdag i 'Go' aften LIVE'.

Norddjurs Kommune rådhus Grenaa

Nyeste tal: Lille bedring i coronatal i Norddjurs

Søstrene Grene

Grundlæggeren af Søstrene Grene er død

Anholdt. Politi

Tyveri udviklede sig: 25-årig skubbede Netto-ansat

Preben Bosse samler på livgardereffekter

play VIDEO: Prebens garage har et royalt præg: - Jeg har fået det ind med modermælken

Kattegatbro illustration

Lokal politiker: Konsekvenserne af en Kattegatbro skal undersøges nærmere

Tanja Lauenborg

Vil tilbage i politik

Dagens mest læste