Indvandrer-kandidater chikaneres: Bliver råbt ad på gaden

I Aarhus oplever kommunalvalgskandidater med indvandrerbaggrund chikane på grund af deres etniske oprindelse

Ali Aminali (K) og Fadi Kassem (SF) stiller op til kommunalvalget i Aarhus. Begge oplever de chikane på grund af deres etniske baggrund og mærkesager.

- Jeg har oplevet at blive overfuset et par gange. Det værste er, at det ikke kun går ud over mig, men også mine familiemedlemmer, siger Fadi Kassem til TV2 ØSTJYLLAND.

quote Jeg har oplevet at blive overfuset et par gange. Det værste er, at det ikke kun går ud over mig, men også mine familiemedlemmer.

Fadi Kassem (SF), byrådskandidat

Ali Aminali har haft lignende oplevelser. Men hvor Fadi Kassem primært har oplevet modstand fra personer med etnisk dansk baggrund, er det personer med anden etnisk baggrund end dansk, der chikanerer Ali Aminali.

Det oplevede han særligt efter, at han havde udtalt sig kritisk om, at en imam forsvarede at man kunne gifte sig med en niårig pige.

- Det startede en bølge af snak om, at jeg ikke skulle tale ondt om islam. Et par uger efter var jeg i byen med min søn, hvor nogle gutter råbte, at de ville gøre alle mulige ting, hvis jeg sagde noget dårligt om islam, siger Ali Aminali til TV2 ØSTJYLLAND. 

Kan ikke bare lukke samtalen

Ali Aminali er dansk med iranske rødder og kom til Danmark, da han var fem år. I dag arbejder han som socialrådgiver med fokus på integration og beskæftigelse.

Ali Aminali (K) har oplevet at blive råbt ad på gaden på grund af hans politiske mærkesager.  
Ali Aminali (K) har oplevet at blive råbt ad på gaden på grund af hans politiske mærkesager.  

Blandt hans mærkesager er et nej til en stormoské og kamp mod parallelsamfund, islamiske, radikalisering og social kontrol. Og det er netop, når han påpeger problemerne inden for de emner, at vælgerne med indvandrerbaggrund stejler.

- De føler sig ramt på noget, de faktisk godt ved, er sandt. Og så tror jeg, at de går i forsvar. Det rammer ekstra hårdt, fordi det er en som mig, der har samme baggrund som dem, der siger det. Så kan de ikke bare sige: ”Du er racist” og lukke samtalen på den måde. De bliver nødt til at forholde sig til samtalen, siger Ali Aminali.

Ødelægger Danmark

Fadi Kassem oplever primært, at det er etniske danskere, der er imod ham på grund af hans etnicitet. Han har blandt andet modtaget beskeder, hvor personer skriver, at han som muslim er med til at ødelægge Danmark.

Fadi Kassem oplever primært, at det er etnisk danskere, der er imod ham på grund af hans etnicitet. Han har blandt andet modtaget beskeder, hvor personer skriver, at han som muslim er med til at ødelægge Danmark.
Fadi Kassem oplever primært, at det er etnisk danskere, der er imod ham på grund af hans etnicitet. Han har blandt andet modtaget beskeder, hvor personer skriver, at han som muslim er med til at ødelægge Danmark.

- Nu er jeg heldigvis af en støbning, der godt kan klare det. Men jeg kan da godt være nervøs på nogle af de andres vegne, siger Fadi Kassem.

Både Ali Aminali og Fadi Kassem frygter, at de mange negative ting som kandidater med anden etnisk baggrund end dansk oplever, kan få mange til at holde sig væk fra politik. Men det stopper ikke Ali Aminali:

Skal vi passe børnene, mens du er til valg-debat? Tilmeld dig TV2 ØSTJYLLANDs børnevenlige debatmøde om Aarhus Kommune mandag den 20. november her.

- Det gør mig selvfølgelig vred, at jeg skal stå på mål for den her chikane. Men det motiverer mig også endnu mere, for det viser jo netop, at vi skal have opløst de her parallelsamfund og få folk med anden etnisk baggrund end dansk til at interessere sig for demokratiet, siger han. 

Se indslaget om de to byrådskandidater, der oplever chikane på grund af deres etniske baggrund og politiske mærkesager i toppen af artiklen.

80_percent

play Lystbådepladser bliver revet væk

Ikea Skejby Aarhus IKEA

Genåbningsglæde hos IKEA: Håber ikke alle kommer på tirsdag

LINE JENSEN, KUNSTIGE NEGLE

play Line elsker kunstige negle: Former dødsstjernen på din fingerspids

Politi

Mand bragt på hospitalet efter slag og spark i hovedet

Silkeborg Højskole

Højskole bruger ny taktik: Fortsat kun et smittetilfælde

renovering

Danskerne vil bruge feriepenge på boligen - og det er et problem, siger eksperter