Valget godt i gang: Ingen stemmer fra bilen
Ved Silkeborg Kommunes største valgsted Vestergadehallen kan man stemme fra bilen, men ingen har endnu taget imod tilbuddet, fortæller valgleder.
Kommunalvalget 2021 er på flere måder kommet til at stå i et coronaskær, efter smittetallene den seneste tid er steget.
Det betyder, at flere valgsteder tager særlige hensyn. Blandt andet i Vestergadehallen i Silkeborg, det største stemmested i Silkeborg Kommune med tæt på 8000 stemmeberettigede.
Her er valgsekretær Jørgen Svane Sørensen tirsdag formiddag i sving med at hjælpe silkeborggenserne til at stemme.
- Som det er nu, har vælgerne lyttet til, hvad vi hørte i medierne i går, så der er et jævnt flow, og folk er gode til at holde afstand. så der er kun glade folk her, siger han, da TV2 ØSTJYLLAND taler med ham klokken 10.
De er et stort valgsted, og de har derfor også god plads til vælgerne, hvilket kan hjælpe på roen, mener Jørgen Svane Sørensen.
Ingen stemmer fra bilen
På skilte udenfor valgstedet i Vestergade-Hallen er der slået to skilte op med telefonnumre til valgsekretæren. Det kan man ringe på, hvis man ønsker at stemme fra bilen eller cyklen, så man ikke skal i kontakt med andre, men der har været stille på telefonen de første to timer.
- Vi har endnu ikke haft nogen, der vil stemme fra bilen, konstaterer Jørgen Svane Sørensen.
I løbet af dagen indrapporterer kommunens stemmesteder til Lejf Rattenborg Bøgedal, specialkonsulent og Silkeborg Kommunes valggeneral.
Han får stemmetal fire gange i løbet af dagen, klokken 10.30, 12, 15.30 og 19.30, og han formoder, at stemmeprocenten fra formiddagen af er højere end i andre valgår.
- Jeg er ikke i tvivl om, at vi vil have et højere stemmetal, end vi plejer klokken 10,30, også fordi brevstemmerne tælles med der, og vi har 55 procent flere brevstemmer ved dette valg.
Ro på i Favrskov
På den anden side af kommunegrænsen i Favrskov Kommune trækker valgchef Ulrich Zickert vejret roligt, da TV2 ØSTJYLLAND taler med ham tirsdag formiddag.
Her samler de ikke stemmetal sammen i løbet af dagen. De valgtilforordnede har rigeligt at se til på stemmestederne, mener Ulrich Zickert.
- Ud fra, hvad jeg hører, går det stile og roligt rundt på vores valgsteder, siger Ulrich Zickert, som også er Favrskov Kommunes sekretariatschef for borgmesterafdelingen og HR.
De har ikke indført sidste øjebliks-retningslinjer som følge af den stigende coronasmitte, men følger de anbefalinger, de modtog tidligere på måneden, fortæller valgchefen.
Det kører planmæssigt
Samme toner lyder fra Odder.
- Det kører planmæssigt. Folk er gode til at holde afstand. Der var lidt kø til at starte med her på det største stemmested (Spektrum Odder red.), men folk er gode, siger Birgitte de Place, valggeneral i Odder Kommune.
Stemmeprocenten ligger højt efter de første par timer i forhold til valget i 2017. Klokken 9 havde 13,7 procent stemt mod 7,3 for fire år siden. Det skyldes særligt, at der er mange, som har brevstemt i år.
- Jeg er ikke overrasket over den høje stemmeprocent. Det er vi rigtigt glade for, fordi det betyder, at vi skal have færre igennem.
Hun forventer dog, at det i den anden ende vil tage lidt længere tid at tælle op, fordi det er mere tidskrævende at tælle brevstemmer.
I Randers har kommunaldirektør Jesper Kaas Schmidt været rundt til flere forskellige valgsteder fra morgenen.
- Det går rigtig fint. Der er ikke så meget kø. Vi har opfordret folk til at fordele sig ud i løbet af dagen, og det tror jeg på, at folk har lyttet efter, siger han.