Kommune politianmeldt: - Det er et voldsomt angreb på vores natur

Skanderborg Kommune er blevet politianmeldt af en privat borger for at lægge pres på politikerne.

Skanderborg Kommune er blevet meldt til politiet, efter det er kommet frem, at kommunen ulovligt har udledt urenset spildevand mere end 80 steder rundt om i kommunen. 

Anmelder er landmand Knud Jeppesen fra Jelling, som vil have politikerne til at tage det alvorligt, når de mangler tilladelser til at udlede urenset spildevand. 

Han har også anmeldt kommunerne Ringsted, Bornholm og Aabenraa.

- Jeg ved, hvor slemt det er. Det er et voldsomt angreb på vores natur. Folk skal vågne op, og der skal gøres noget nu, siger Knud Jeppesen til TV2 ØSTJYLLAND.

TV2 ØSTJYLLAND har tidligere fortalt om, hvordan Skanderborg Kommune manglede omkring 80 udledningstilladelser til urenset spildevand. 

Kommunen havde blandt andet fået et påbud, da der var fundet toiletpapir og afføring ved et vandløb tæt på en fritidsordning. Det viste en aktindsigt. 

Det fik Knud Sørensen op i det røde felt. Han er farfar til en dreng, som ofte er i fritidsordningen.

- Det her er mildest talt en skandale, fortalte Knud Sørensen fra Stilling i begyndelsen af oktober.

Knud Jeppesen fra Jelling har anmeldt Skanderborg Kommune for overtrædelse af Miljøbeskyttelseslovens § 27 og § 28, som foreskriver, at kommunalbestyrelsen skal give en tilladelse til, at spildevand må tilføres vandløb, søer eller havet.
Knud Jeppesen fra Jelling har anmeldt Skanderborg Kommune for overtrædelse af Miljøbeskyttelseslovens § 27 og § 28, som foreskriver, at kommunalbestyrelsen skal give en tilladelse til, at spildevand må tilføres vandløb, søer eller havet. Foto: Privatfoto

Ingen vidste noget om det

De manglende udledningstilladelser var hverken bestyrelsen i Skanderborg Forsyning eller byrådspolitikerne i Skanderborg Kommune klar over, har de tidligere fortalt.

- Jeg har ikke hørt om de manglende tilladelser, før jeg læste jeres artikel om det i går, sagde formand for Miljø- og Planudvalget i Skanderborg Kommune Claus Leick (SF) den 6. oktober til TV2 ØSTJYLLAND.

Toiletpapir, afføring og andet fra kloarken hænger i træerne i et vandløb ikke langt fra en fritidsordning og udeskole.
Toiletpapir, afføring og andet fra kloarken hænger i træerne i et vandløb ikke langt fra en fritidsordning og udeskole. Foto: Miljøstyrelsen

Men det er ikke ligetil at lovliggøre de ulovlige udledninger af spildevand. Ifølge Skanderborg Kommune og Skanderborg Forsyning ville det tage op til fire år. 

Men det var Økonomiudvalget ikke tilfredse med, og de vil have forsyningen til at fremrykke det, så det kan være lovliggjort væsentlig tidligere end 2025.

quote Det er en falliterklæring, at der ikke er sanktionsmuligheder mod kommuner.

Knud Jeppesen, landmand fra Jelling

- Det kan ikke passe at kommuner slipper fri

Knud Jeppesen politianmelder Skanderborg Kommune for at lægge et politisk pres. Han mener ikke, at det får konsekvenser, når de ulovligt udleder spildevand.

- Jeg håber, at vi har en miljøminister, som tager affære og strammer reglerne op. Det er falliterklæring, at der ikke er sanktionsmuligheder mod kommuner, siger Knud Jeppesen til TV2 ØSTJYLLAND.

quote Når man ikke har en tilladelse, ved man jo heller ikke, hvad der foregår.

Knud Jeppesen, landmand fra Jelling.

Han har ingen intention om, at Skanderborg Kommune skal bruge millioner af kroner, men der skal regler til, så kommunerne ved, hvad de skal overholde.

- Når man ikke har en tilladelse, ved man jo heller ikke, hvad der foregår. Landspolitisk behøver vi nogle regler. Det kan ikke passe, at kommunerne skal slippe fri, siger Knud Jeppesen, som selv er landmand.

Er det for at flytte fokus væk fra landbrugets egne problemer med udledning?

- Gennem de seneste 25 år er vi blevet klandret for kvælstof i landbruget. Men modsat spildevand får vi uanmeldte kontrolbesøg, som kan resultere i bøder. Spildevand rører man ikke ved, man lukker det bare ud gennem et rør, siger Knud Jeppesen.

ARKIV: Tæt på en fritidsordning i Hørning har Skanderborg Kommune ulovligt udledt urenset spildevand. Det samme gør sig gældende 80 andre steder, viser en aktindsigt, som TV2 ØSTJYLLAND er kommet i besiddelse af. Fra den 6. oktober 2021.

Afventer politiet

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra borgmester i Skanderborg, Frands Fischer (S), da han er på efterårsferie. 

Derfor henviser kommunen til direktør Frederik Gammelgaard, som skriver følgende til TV2 ØSTJYLLAND i en mail:

- Vi er via pressen blevet bekendt med, at en borger fra Jelling har politianmeldt Skanderborg Kommune samt flere andre kommuner. Vi har ikke hørt fra politiet og afventer derfor, hvad politiet måtte foretage sig i den anledning. Det afventer vi og står naturligvis til rådighed, skriver direktør i Skanderborg Kommune, Frederik Gammelgaard, til TV2 ØSTJYLLAND.