Det er sikkert at stemme - men du kan selv gøre noget ekstra
Indenrigs- og boligministeriet holdt mandag morgen pressemøde angående sikkerheden ved det forestående valg i forhold til Covid-19.
Covid-19 er igen at betegne som en samfundskritisk tilstand. Tirsdag skal en masse danskere til stemmeurnerne for at afgive stemme til regions- og kommunalvalg. Og det kan danskerne trygt og sikkert gøre. Sådan lyder det fra Kaare Dybvad Bek (S), indenrigs- og boligminister, på et pressemøde mandag morgen, hvor også Søren Brostrøm, direktør for Sundhedsstyrelsen og næstformand i KL Martin Damm deltog.
Trygt og sikkert
- Det er demokratiets festdag, og det her er ingen undtagelse. Men covid-19 er nu igen en samfundskritisk sygdom. Bekymringen vil jeg gerne som indenrigsminister og valgets minister adressere i dag, siger Kaare Dybvad Bek.
Han fortsætter med at understrege, at kommunerne er velforberedte til valget.
- Derfor er mit vigtigste budskab i dag, at det er trygt og sikkert at stemme i morgen, siger ministeren.
Han siger desuden, at også smittede og udsatte kan møde op og stemme, og at det er bedst at stemme mellem klokken 10 og 15, hvor der traditionelt ikke er så mange, som stemmer.
Brostrøm: Du kan selv gøre ekstra ting
Også Søren Brostrøm understreger, at det er trygt at stemme i morgen.
Vaccinedækningen er høj, og næsten en halv million har fået tredje stik.
- Kommunerne og valgstederne gør en kæmpe indsats for, at valget kan afholdes både trygt og sikkert, og at smitte bliver forebygget, siger han.
- Du kan selv gøre noget ekstra også, understreger Søren Brostrøm.
- Du kan stemme tidligt på dagen. Du kan eksempelvis tage mundbind på og tage egen kuglepen med.
Valgstederne er meget forskelligt indrettet
Martin Damm fortæller, at valgstederne er meget forskelligt indrettet, men at det er fælles for stederne, at det er trygt at komme på stemmestederne.
- Der er gjort en kæmpe indsats hele landet rundt. 99 paller er kommet ud med alle former for hjælpemidler; mundbind, visirer og håndsprit, siger han.
Flere steder er der hvide telte sat op til smittede, andre steder er der særlige vogne. Mange har desuden benyttet sig af brevstemmer, hvilket betyder, at der bliver mere plads på valgstederne.
Tager hele kataloget i brug
I Aarhus Kommune bekræfter Lene Hartig Danielsen, chef for Borgerservice, at det på alle valgsteder er sikkert at stemme.
- Jeg vil gerne understrege, at der jo ikke er krav om noget, men vi har taget hele kataloget i brug i forhold til en række anbefalinger, siger hun.
Det betyder, at man på stemmestederne i kommunen kan benytte sig af håndsprit ved indgange og udgange (som i øvrigt er adskilt, de steder hvor det er muligt) og der bliver tilbudt handsker og mundbind til alle vælgere og alle andre på valgstederne.
- Hvis man ønsker at bruge visir, skal man selv medbringe det. Men vi vil også lufte ud jævnligt, ligesom der er sendt masser af desinfektionsservietter ud. Der vil ikke blive tørret af efter alle, men vi har mandskab til, at der kan tørres af hvert femte minut, siger hun.
Stem udenfor
Hvis man føler sig utryg, vil der også være mulighed for at stemme i telte udenfor.
- Der er telte i tilknytning til alle valgsteder, og det er også muligt at stemme, hvis man er smittet. Så har vi et særligt sundhedsberedskab, som står klar til at modtage stemmerne, forklarer hun.
- Vi har gjort os umage for at forberede det hele, så kom og stem, lyder opfordringen fra Lene Hartig Danielsen.
I sidste uge manglede der en del frivillige til valgstederne i Aarhus Kommune, men hen over weekenden har flere hundrede meldt sig, så nu er man kommet i mål med den del.