Opråb: Stop med at skylle dette ud i dit toilet

Lørdag er det "World Toilet Day", men toiletterne i Østjylland bliver ikke behandlet godt nok ifølge et østjysk forsyningsselskab.

Det koster forsyningsselskaber millioner af kroner hvert år at rydde op efter østjyder, der har skyllet forkerte ting ud i toilettet. 

Alene i Horsens og Odder bruger Samn Forsyning 700.000 kroner om året på at reparere ødelagte pumpestationer, fordi der er kommet andet end toiletpapir i kloakkerne.

quote Forbrugerne får mindre for deres penge, da vi kunne have brugt både vores tid og penge meget bedre

Dorthe Baggesen, driftsleder, Samn Forsyning

- Det, der stopper pumperne, er de ting, der ikke bliver opløst i vand. Det kan for eksempel være vådservietter, vatrondeller eller vatpinde. Sådan nogle ting, som mange måske tror bliver opløst i vand, men det sker ikke i kloakkerne, fortæller Dorthe Baggesen, der er driftsleder hos Samn Forsyning. 

'Voldsomt stigende' problem

Især vådservietter er blevet et stort problem for Samn Forsyning. 

Forsyningsselskabet skriver selv, at bare én enkelt vådserviet kan få en pumpestation til at bryde sammen.

Vådservietter bliver ikke opløst i vandt, og de kan derfor skabe problemer, hvis de bliver skyllet ud i toilettet.
Vådservietter bliver ikke opløst i vandt, og de kan derfor skabe problemer, hvis de bliver skyllet ud i toilettet.

- Pumperne er ikke blevet ringere igennem tiden. De er optimeret til at tygge sig igennem de her ting, men jeg tror, at mængden af servietter er voldsomt stigende. Tidligere brugte man en vaskeklud, men det gør folk ikke nu om dage, siger Dorthe Baggesen. 

Pumpestationernes job er at pumpe vandet fra kloakkerne og ind på renseanlæggene. 

Koster penge og miljøproblemer 

Vådservietterne skaber akutte pumpestop, men forhindrer også forsyningsselskabet i at løse deres planlagte vedligeholdelsesopgaver.

Det betyder en øget slitage på pumperne og et større forbrug af reservedele. Derudover er servietterne også en kilde til mikroplast i naturen.

- Det betyder, at vi har færre penge og mindre tid. Forbrugerne får mindre for deres penge, da vi kunne have brugt både vores tid og penge meget bedre. Det rammer altså i sidste ende både miljøet og forbrugerne selv, siger Dorthe Baggesen. 

Ifølge forsyningsselskabet skal forbrugerne vænne sig til ikke at komme andet end det mest nødvendige i toiletterne. Og det betyder altså kun toiletpapir, urin og afføring.