Mystisk udslip fik fisk til at gispe efter vejret - nu er havn ramt igen

Mystisk fænomen er igen dukket op på bunden af Horsens Havn. Prøver skal gerne give afklaring.

Et hvidligt lag ved bunden i Horsens Havn, der får fiskene til at gispe efter vejret, har siden søndag skabt stor mystik.

Og selvom det forsvandt efter få dage, er den nu gal igen.

- Der sker et eller andet dernede, som vi ikke kan forklare. Det mærkelige er, at det var væk i går, og nu er det der igen, siger Kjell Stockfisch, afdelingsleder i Horsens Kommune.

Det var ikke muligt at få udslippet op af vandet, meddelte beredskabet søndag.
Det var ikke muligt at få udslippet op af vandet, meddelte beredskabet søndag.

Trods flere undersøgelser er det endnu ikke lykkedes kommunen at finde en årsag til det mystiske kemikalieudslip. I begge tilfælde blev der dog målt et lavt iltindhold i vandet.

- Vi er ved at undersøge, hvor det kan komme fra, og hvad det kan være, der kommer og går. Det er lidt et arbejde, når vi ved ikke, hvad vi leder efter, og hvor vi skal lede henne, siger afdelingslederen.

Der er dog kommet flere bud på, hvad der kan give det underlige skær på havnens bund.

Undersøger alt fra aske til kloak

Der er flere meter ned til bunden af havnen, hvor der plejer at være mørkt, men det hvide lag er alligevel synligt. Det skinner igennem, som man kender det fra en hvid sandbund under havoverfladen i udlandet, beskriver Kjell Stockfisch.

Det lave iltindhold i vandet er kommet til udtryk ved, at fisk og bunddyr som krabber var søgt opad i vandet.

Bunddyrene søger opad på grund af iltmangel.
Bunddyrene søger opad på grund af iltmangel.

Kommunen tog søndag en række prøver, som der fortsat afventes svar på. Torsdag er der igen taget prøver, efter udslippet er vendt tilbage. Dem kommer der først svar på i næste uge.

Indtil videre har man undersøgt, om fænomenet kan stamme fra flyveaske eller gødningsstoffer, der bliver håndteret på havnen. 

- Det har man gjort i mange år. Det kunne jo være, at der i forbindelse med et kraftigt regnvejr var vasket noget ud, men det er rent spekulativt, og vores undersøgelser peger ikke i den retning, siger Kjell Stockfisch.

Man arbejder samtidig også med en teori om en kortslutning i kloaksystemet. Det er der dog heller intet, der har bevist.

Håber på svar fredag

Udslippet har allerede været forbi miljøfolk i andre kommuner og analysefirmaet, der behandler prøverne, men indtil videre uden opklaring.

Kjell Stockfisch regner med at få svar på de første prøver fredag, som måske kan kaste lidt lys over det mystiske fænomen.

- Vi håber, at det kan give os en form for retning, siger Kjell Stockfisch.

Det vides ikke, om det hvide lag ligger på bunden eller lidt længere oppe.
Det vides ikke, om det hvide lag ligger på bunden eller lidt længere oppe.

Udover det lave iltindhold i vandet, der går udover fisk og bunddyr, er det svært at sige noget om, hvad konsekvenserne af udslippet er. Men folk er blevet opfordret til at vente med at fiske i bassinet, til det er opklaret, hvad der er i vandet.

Der er da også flere private, der har haft et bud på det, fortæller afdelingslederen. Og det sætter man pris på.

- Vi har fået en del henvendelser fra borgere, der har fortalt om iagttagelser, de har gjort. Så hvis nogen har hints, idéer eller har set noget, hører vi gerne fra dem, siger Kjell Stockfisch, der opfordrer folk til at kontakte kommunen.