Fisker om vindmølleplaner: - Vi er de nye minkavlere bare uden erstatning

Regeringen har peget på Kattegat som et af de steder, hvor de vil placere flere havvindmøller. Det bliver enden på fiskeri ved Grenaa, mener fisker.

Den danske produktion af havvind skal udbygges til en femdobling af det nuværende niveau i 2030. Sådan lød det i dag i et udspil fra regeringen.

quote Det bliver bare sådan, at fordi sommerhusejerne i Nordsjælland ikke vil have dem, så kan fiskerne sgu få dem.

Anders Nymann Jensen, formand for Grenaa Fiskeriforening

Og et af de steder, som regeringen nu vil have forundersøgt som mulig placering, er i Kattegat ved Grenaa. Men det bliver mødt af stor modstand fra de lokale fiskere.

- Hvis det bliver sådan, så bliver der ikke mere fiskeri ved Grenaa, siger formanden for Grenaa Fiskeriforening, Anders Nymann Jensen, til TV2 ØSTJYLLAND.

Han fortæller, at det område, som regeringen har udset sig i Kattegat, er lige der, hvor de fisker efter jomfruhummere.

- Der foregår så meget fiskeri i det område, at det svarer til 27 procent af de jomfruhummere, vi fanger i det sydlige kattegat. Det her vil nok blive enden på fiskeriet i Grenaa. Vi er snart ikke flere fiskefartøjer tilbage, og vi lever kun af jomfruhummere, siger han.

Lokale politikere er positive

Det nye mål om en femdobling af det nuværende niveau, svarer ifølge Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet til, at der i 2030 produceres havstrøm nok til at kunne forsyne 15 millioner europæiske husstande.

quote Jeg mener jo heller ikke, at vi skal forurene vores jord væk, men det skal bare ikke altid være os, det går ud over.

Anders Nymann Jensen, formand for Grenaa Fiskeriforening

Ministeriet sætter gang i et analysearbejde, der skal se på udbygningen. Hvor mange vindmøller, der konkret skal opsættes for at nå målet, står ikke klart. Men der kan altså meget vel komme flere havvindmøller ud for Grenaas kyst.

Og det bliver da også taget positivt imod blandt de lokale politikere - dog med forbehold.

- Den eneste bekymring vil være, om det vil få negative konsekvenser for havmiljøet, og det vil selvfølgelig være noget af det, der skal afdækkes, siger Aleksander Myrhøj, byrådsmedlem for SF i Norddjurs Kommune, til TV2 ØSTJYLLAND.

- Det er lidt dumt at lægge det lige oveni fiskernes bedste fiskepladser, siger Niels Skov Pedersen, byrådsmedlem for Konservative i Norddjurs Kommune, til TV2 ØSTJYLLAND.

Ifølge fiskeren Anders Nymann Jensen er det netop deres bedste fiskeområde, der vil forsvinde, hvis man placerer havvindmøllerne ud for Grenaa.

- Jeg mener jo heller ikke, at vi skal forurene vores jord væk, men det skal bare ikke altid være os, det går ud over. Det bliver bare sådan, at fordi sommerhusejerne i Nordsjælland ikke vil have dem, så kan fiskerne sgu få dem, siger han.

- Vi er de nye minkavlere bare uden erstatning.

Forundersøgelserne af havvindmølleparkerne forventes færdige i 2024 eller 2025.