Må ikke dele solcellestrøm: Regler forhindrer virksomheder i at gå sammen

Virksomhederne i Hadbjerg Erhvervspark ønsker at opføre et fælles solcelleprojekt, men nationale regler står i vejen. Nu tager de sammen med Favrskov Kommune kampen op.

- Her er masser af flade tage, som er velegnet til solceller, konstaterer Kim Slavensky.

Han er direktør i Phønix Tag Energi, der har til huse i Hadbjerg Erhvervspark i Favrskov Kommune.

I erhvervsparken mener de, at det skal være nemmere at bidrage til den grønne omstilling og blive selvforsynende med solenergi.

De otte virksomheder, der ønsker at gå sammen om dele strømmen, er alle her fra Hadbjerg Erhvervspark.
De otte virksomheder, der ønsker at gå sammen om dele strømmen, er alle her fra Hadbjerg Erhvervspark.

Her vil virksomhederne gerne dele energi fra solceller mellem matriklerne, men det spænder de nuværende regler ben for.

Og derfor forsøger de nu at få reglerne ændret.

- Jeg vil gerne, at vi kan lave vores eget lille fælles kraftværk, hvor vi kan producere og bruge strømmen sammen, siger Kim Slavensky.

Han mener, at nøglen til at lykkes med den grønne omstilling er at gå sammen. For ifølge ham er nogle af virksomhederne små og har ikke tagareal nok til solcellerne, mens andre har god plads og kan stille taget til rådighed for naboen.

Må ikke dele strømmen

Men det må han og de syv andre virksomheder ikke.

For ifølge loven skal solcellestrøm enten holdes på egen matrikel eller sælges til det nationale energinet.

Det er ifølge Kim en kæp i hjulet på den grønne omstilling.

- Ideen her er, at vi har et meget begrænset område, hvor det giver rigtig god mening, at vi bliver betragtet som en matrikel og får vores lille powerbank, så vi kan dele strømmen uden at belaste energinettet, siger direktøren.

quote Hit the road. Jeg synes, det er rigtig vigtigt, vi får lavet lige præcist sådan et projekt her.

Mona Juul, folketingspolitiker

Derfor er Kim Slavensky nu gået sammen med Lars Storgaard (C), Favrskov Kommunes borgmester, og har rettet henvendelse til ministeren for i første omgang at få lov at lave et pilotprojekt om at dele strømmen lokalt.

- Vi kan ikke lave strøm nok. Vi skal bare have gang i den grønne omstilling, konstaterer Kim Slavensky.

Turbo på den grønne omstilling

Og den idé er borgmesteren med på. Han ønsker turbo på den grønne omstilling.

Han ser ingen problemer i, at virksomhederne kører strømmen uden om energiselskaberne og dermed også statskassen.

- Vi skal ikke ud at belaste det i forvejen underdimensionerede net, der findes. Vi vil spare milliarder på, at vi ikke skal til at grave. Og hvis det her lykkes, og vi kan videreføre det til alle andre erhvervsparker i Danmark – så tænk lige over, hvad det vil give af besparelser og grøn energi, siger Lars Storgaard.

Borgmester Lars Storgaard blev bekendt med energiprojektet under et virksomhedsbesøg i Hadbjerg Erhvervspark, og han håber, at Favrskov Kommune kan bidrage til at skabe opmærksomhed om nogle af de regler, der står i vejen for den grønne omstilling
Borgmester Lars Storgaard blev bekendt med energiprojektet under et virksomhedsbesøg i Hadbjerg Erhvervspark, og han håber, at Favrskov Kommune kan bidrage til at skabe opmærksomhed om nogle af de regler, der står i vejen for den grønne omstilling

Ifølge Kim Slavensky er der ikke noget til hinder for, at virksomhederne i Hadbjerg Erhvervspark laver hvert deres anlæg.

- Men det betyder bare, at den strøm, vi ikke selv bruger, skal tvangssælges ud i nettet, og det synes vi, man burde kigge på og sige, at hvis vi kan laves vores egen lille fordeling herude i vores lille kreds, så bliver vi betragtet som en matrikel.

'Hit the road'

Mona Juul er medlem af Klima-, Energi- og Forsyningsudvalget på Christiansborg for Det Konservative Folkeparti.

Ligesom som sin partifælde - borgmesteren i Favrskov kommune - er hun positivt stemt for at lade virksomhederne i Hadbjerg dele solenergi med hinanden.

Men hvorfor skal de have lov til at slippe billigere i stedet for at betale markedsprisen?

- Jeg ved heller ikke, hvordan vi lige skal strikke det sammen, men jeg er nødt til at rose et privat initiativ, hvor man vælger at sige, at vi investerer selv i solcellerne til et pilotprojekt, som vi kan drage nogle erfaringer med, som vi alle kan bruge efterfølgende, siger Mona Juul og fortsætter:

- Så må vi se, hvordan vi kan strikke en model sammen. Det er klart, at der er nogle ting, vi er nødt til at være fælles om. Vi er nødt til at være fælles om elnettet, men virksomheden har jo ret i, at elnettet jo også er meget belastet, så: Hit the road. Jeg synes, det er rigtig vigtigt, vi får lavet lige præcist sådan et projekt her.

Mona Juul mener, at der er mange benspænd i forhold til at få flere solceller op, og at der bør kigges på det.

VIDEO: Her kan du se et tv-indslag om sagen.

- Vi står i en situation, hvor vi mangler meget energi, og så er det rigtig vigtigt, at vi får ændret regler, der ikke fungerer. Og som de i erhvervsparken påpeger, at man skal sælge til en meget billig pris, og så kan man købe ind fra naboen til en dyr pris

Som det er nu tjener staten penge på at få skatter og afgifter ind på el. Har vi råd til det?

- Vi har altid råd til at køre et pilotprojekt, men det er klart, at man ikke bare kan rulle det her ud nationalt for alle, siger Mona Juul.