Kattegatcentret får millioner til fiskeprojekt

Sammen med Københavns Universitet og tre andre akvarier har Kattegatcentret fået 17,9 millioner kroner til formidling og forskning med fokus på fisk, børn og sundhed

Kattegatcentret deltager i et nyt, stort forsknings- og formidlingsprojekt kaldet FiSK (Fisk, børn, Sundhed og Kognition), der netop har modtaget 17,9 millioner kroner fra Nordea-fonden.

I projektet arbejder Kattegatcentret sammen med Institut for Idræt og Ernæring på Københavns Universitet, Fiskeri- og Søfartsmuseet i Esbjerg, Nordsøen Oceanarium og Den Blå Planet om at give danske børn og deres forældre oplevelser med fisk og sundhed på en utraditionel og involverende måde.

- Danskerne og især børnene spiser for lidt fisk. Fødevarestyrelsen anbefaler, at man spiser 350 gram fisk om ugen, men danskerne spiser i gennemsnit kun halvdelen. I Kattegatcentret er vi derfor rigtig glade for at deltage i dette spændende tværfaglige samarbejde, hvor vi sætter fisk, børn og sundhed på dagsordenen, fortæller forskningsleder i Kattegatcentret Lone Thybo Mouritsen i en pressemeddelelse.

Hun er samtidig leder for formidlingen i projektet, der i de næste par år skal fortælle om fisk og sundhed på en måde, der engagerer børn og deres forældre og samtidig skaber mere viden om, hvad det betyder for børns sundhed og indlæringsevne at spise mere fisk.

Leg og udstillinger om fisk

Direktør Bjarne Klausen i Kattegatcentret ser frem til at give børn og voksne inspirerende oplevelser med fisk.

- I vores udstillinger bliver der mulighed for at lege sig til viden om, hvordan det påvirker kroppen at spise fisk, og akvariernes gæster får også mulighed for selv at bidrage til et forskningsprojekt ved at indtaste data om deres egne fiskevaner. Det bliver spændende at se, om jyderne spiser mere fisk end sjællænderne, og om vi har de samme fiskelivretter," lyder det fra Bjarne Klausen.

Udover de sundhedsfremmende effekter af fisk vil emner som forurening og bæredygtighed også blive berørt i formidlingen. Det bliver gjort gennem udstillinger i akvarierne, som også danner ramme om temadage og aktiviteter, hvor både børn og voksne får mulighed for at håndtere og smage på fisk på nye måder.

Som en del af FiSK-projektet udvikles desuden et opskriftshæfte med børnevenlige fiskeretter, som skal gøre det nemt for danske familier at få mere fisk på middagsbordet.

Ny viden om fisks effekter på børn

I projekt FiSK skal forskere og formidlere arbejde sammen i et usædvanligt tværfagligt partnerskab, der er forankret på Institut for Idræt og Ernæring ved Københavns Universitet med professor Christian Mølgaard som overordnet leder.

Lektor Camilla T. Damsgaard, der leder projektets forskningsdel, er begejstret:

- Vi ved, at danskerne spiser for lidt fisk i forhold til anbefalingerne, men at mange synes, det er svært at få passet ind i en travl hverdag. Derfor er vi utroligt glade for støtten fra Nordea-fonden. Den giver os mulighed for både at få mere viden om, hvorvidt børns sundhed og indlæring kan forbedres af fisk, og samtidig kan vi give danskerne viden, inspiration og oplevelser, der kan give motivation til at spise fisk, siger Camilla T. Damsgaard.

Projekt FiSK begynder i marts 2016 og varer i tre år.