- Det er rigtig stort

Østjyske forskere har fundet helt ny planet

01:57

1 af 2

Mere end fire billioner kilometer fra Jorden kredser planeten Kepler-410A b rundt i et helt andet eget solsystem, end det vi kender.

Planeten er netop blevet opdaget af en gruppe forskere fra Aarhus Universitet, som har studeret data fra NASAs Kepler-satellit.

Det er første gang, at Aarhus-forskere har fundet en planet på egen hånd, så der var glæde i dag på Institut Fysik og Astronomi:

- Det er stort, fordi det også viser, at vi på Aarhus Universitet er med til at lære noget nyt om universet ved at finde de her utrolige objekter, siger professor Hans Kjeldsen til TV 2 | ØSTJYLLAND.

Se: Forskere finder ny planet

Planeten befinder sig 425 lysår væk fra Jorden og er meget tæt på en stjerne. Det betyder, at den kan rotere hele vejen rundt om stjernen på bare 17,8 døgn, mens det tager Jorden 365 døgn at komme rundt om Solen i vores solsystem.

Derudover er planeten væsentlig større end Jorden. Hele 2,8 gange. På trods af størrelsesforskellen kan de to planeter dog have lidt til fælles:

- Vi regner med, det godt kunne være en planet, der indeholder meget store mængder vand, men det betyder ikke, den er beboelig. På overfladen af den kan der godt være op til 1000 grader, siger professor Hans Kjeldsen til TV 2 | ØSTJYLLAND.

Se et interview med Hans Kjeldsen øverst i artiklen.