Borgmester raser over avisforside

"Svinsk overskrift", siger borgmesteren i Randers om avisforside, der kæder besparelser overfor demente sammen med kommunens interesser i lystbådehavn.

Der er tale om "ren demagogi og manipulation", når Ekstra Bladet i dag i flere artikler beskæftiger sig med de besparelser, byrådet i Randers Kommune vil lave på de kommende års budgetter.

Det skriver borgmester Henning Jensen Nyhuus (S) i en længere pressemeddelelse, hvor han i kontante vendinger tilbageviser indholdet af torsdagens kritiske avisartikel i Ekstra Bladet om næste års budget i Randers Kommune.

- Jeg synes, det er en svinsk overskrift, når Ekstra Bladet skriver: "Demente ofres for lystbådehavn, for det er simpelthen ikke rigtigt, siger borgmester Henning Jensen Nyhuus, og fortsætter:

-Vi planlægger at nedlægge demensenheden Optimus, fordi den med 1-rums boliger er utidssvarende, og fordi efterspørgslen på boliger til demente er mindre end det antal boliger, vi har til rådighed. De nuværende beboere bliver tilbudt en anden demensbolig, og flytningen vil blive planlagt i samarbejde med beboeren og dennes pårørende. Forslaget er i øvrigt ikke nyt, da det er en del af den ældreplan, som byrådet tidligere har behandlet.

- Besparelsesforslaget er i øvrigt ikke, som antydet, sket i hemmelighed. Det har været lagt frem til høring i en offentlighedsfase lige som alle øvrige besparelsesforslag, og endelig har det intet som helst med planerne om lystbådehavn i Udbyhøj at gøre, skriver en tydeligvis opbragt borgmester Henning Jensen Nyhuus.

Lystbådehavn afdrages med lejeindtægter

Pengene til udvidelsen af lystbådehavnen i Udbyhøj tages ikke op af kassen, men finansieres via lån, som afdrages med de penge, der kommer ind for lejen af bl.a. de 65 nye pladser, havnen bliver udvidet med, fortæller borgmesteren.

Han tager også afstand fra oplysningerne i Ekstra Bladets artikel om lukning af daginstitutioner.

- Vi lukker ingen daginstitutioner, ligesom oplysninger om antallet af medarbejdere, der skal afskediges reelt ikke er korrekte. Det er rigtigt, at de besparelser, der skal udmøntes svarer til en besparelse på cirka 300 stillinger i 2014, men vi regner bestemt med, at langt de fleste af afskedigelserne kan undgås dels via naturlig afgang dels ved omplaceringer. Vi taler altså om meget få afskedigelser i forhold til de cirka 9000 ansatte vi har i Randers Kommune.

-Jeg vil understrege, at det er 28 ud af byrådets 31 medlemmer, der står bag et ansvarligt besparelsesforslag. Det er ikke en morsom, men nødvendig opgave at skulle spare. Alligevel er det også i sparetider nødvendigt, at vi ser fremad og gennem investeringer i anlæg og nye initiativer skaber plads til udvikling af Randers Kommune", slutter Henning Jensen Nyhuus.