Advarer mod net-afpresning

Et svindelnummer, siger politiet

Foto: Colourbox

Midt- og Vestjyllands Politi advarer nu mod net-afpresning.

Mange borgere oplever, ifølge politiet, at deres computer bliver låst af en virus, hvorefter de bliver beskyldt for at have besøgt mere eller mindre odiøse hjemmesider, blandt andet børneporno. For at få computeren låst op, stilles der krav om at betale en løsesum.

Men Midt- og Vestjyllands Politi advarer mod at betale bøden.

- Det er kriminelle der via hjemmesider overfører en virus til intetanende computerbrugere, og der er ingen garanti for at computeren bliver låst op, hvis man betaler, siger politikommissær Jørgen Pedersen fra Det Kriminalpræventive Sekretariat ved Midt- og Vestjyllands Politi til TV 2 | ØSTJYLLAND.

Virus med navnet Ukash Virus"

Det er en virus med navnet "Ukash Virus", der låser computeren. Den overføres fra inficerede hjemmesider - og de behøver ikke være hverken mere eller mindre odiøse, oplyser Jørgen Pedersen.

- Vi får 3-4 anmeldelser om dagen. I går var der blandt andre en dame fra Silkeborg, der havde set på en hjemmeside om huse, der pludselig fik låst computeren, fortæller Jørgen Pedersen til TV 2 | ØSTJYLLAND.

Svindelnummeret har stået på i nogle måneder, men i de seneste par uger er det taget til.

- De første anmeldelser gik på, at kravene om løsesum var skrevet på et temmelig dårligt dansk. Men nu begynder det at se mere og mere troværdigt ud, siger Jørgen Pedersen til TV 2 | ØSTJYLLAND.

Afsenderen fremstår som en offentlig myndighed. Typisk politiet i enten Danmark eller i udlandet. Men det er kriminelle, der står bag.

Ifølge politiet kan man få råd om, hvordan man kan fjerne virus ved at Google "politivirus" eller "Ukash virus".