Udvekslings-studerende på AU skal løse verdens madproblemer

Studerende fra hele verden er samlet for at løse globale fødevareproblemer. Kanaho Takahashi fra Aarhus Universitet er blandt de udvalgte

Kanaho Takahashi, der er udveklingsstuderende på Aarhus Universitet, er med til at finde løsninger på verdens fødevareproblemer i denne uge. Foto: Privat

Hvordan mindsker vi madspild? Hvordan sikrer vi bedre mad til flere mennesker? Det er omdrejningspunktet, når 29 studerende fra hele verden onsdag, torsdag og fredag mødes for at finde løsninger på verdens fødevareproblemer. 

En af de udvalgte er Kanaho Takahashi. Hun er fra Japan, læser antropologi og er udvekslingsstuderende på Aarhus Universitet. Hun bekymrer sig især om, hvordan man sikrer, at mad ikke går til spilde. 

Læs også App mod madspild vinder fornem nordisk pris

- Problemet med madspild er rigtig stort i Japan. Vi siger 'Itadakimasu' før et måltid, hvilket betyder 'tak for mad', men det er som om, det bare er blevet en vane at sige det. Folk har helt glemt betydningen i det, siger hun til TV2 ØSTJYLLAND.

Hun mener, at Danmark er meget progressive, når det kommer til at mindske mængden af mad, der bliver smidt ud. En aarhusiansk iværksætter har eksempelvis være med til at lancere app'en To Good To Go, hvor kunder kan hente billige madrester hos restauranter efter lukketid, så maden ikke rådner i en container. 

Ministerie står bag 

De unge studerende fra lande som USA, Kina, Indien og Danmark debatterer og udveksler idéer i en såkaldt case competition på Danmarks Tekniske Universitet i København. Det er Miljø- og Fødevareministeriet, der står bag. 

Læs også Universitets-kantine sparer 200.000 årligt på madspilds-fokus

- Jeg glæder mig til at se de idéer og løsninger, som de studerende kan komme op med under konkurrencen. Det vil være med til at understøtte og komme med konkrete løsninger over for nogle af verdens fødevareproblematikker, siger Esben Lunde Larsen, miljø- og fødevareminister i en pressemeddelelse. 

Læs også Spis godt og spar penge: Sådan undgår du madspild

Blandt de studerende er der kamp om at finde de allerbedste løsninger. De grupper, der står bag de fire bedste idéer, skal nemlig præsenterer dem til topmødet World Food Summit på Christiansborg. Kanaho Takahashi fra Aarhus Universitet krydser fingre for, at hun går hele vejen. 

- Jeg vil helt klart gøre mit bedste for, at min gruppes idé er blandt de fire bedst, siger hun.