Universitets-kantine sparer 200.000 årligt på madspilds-fokus

Kantinerne på Aarhus Universitet sparer årligt mange tusinde kroner på intensiveret fokus på madspild

01:45

Hos Studenterhusfonden, der står bag kantinerne på Aarhus Universitet, har man de seneste to år arbejdet intensivt med at reducere madspild i køkkenet, og det har nu givet økonomisk pote.

Studenterhusfonden har lokaliseret et madspildspotentiale for at reducere madspild svarende til 600.000 kroner og alene i 2016 har bestræbelserne for køkkenerne og madspildsjægerne ført til, at en tredjedel af dette mål er nået.

- Det er alt, du kan spare på. Det kunne også være kaffen, for eksempel. Kan vi reducere det og bruge det i en tiramisu, eller kan vi gøre noget andet, siger Benjamin Vestergaard Andersen, køkkenchef hos Studenterhusfonden.

- Gevinsten er stor, fordi der kan være ting, du ikke ville have nået at gøre noget ved, fordi de render for dig i dato, som du har betalt for, som du i stedet kan lave penge på fremfor at smide i affaldsspanden, siger han. 

Læs også Skraldecafé får støtte: Laver 25-retters buffet gratis

Studenterhusfonden har til formålet ansat Torben Kiel Hvid som såkaldt madspildsjæger. Hans job er at være særligt opmærksom på, hvordan maden undgår at havne i affaldssækken.

- Kan det steges, kan det bages, kan det pureres – er det en chutney? Hvordan får vi det brugt på den bedst mulige måder, siger Torben Kiel Hvid om sit fokus i arbejdet.

Eksempelvis bliver gulerodsskrællerne i dag bagt og lavet til chips, mens rugbrødsrester nemt bliver til knækbrød. Og det sparer altså penge.

Samtidig har de studerende ikke været afskrækkede af maden, fortæller køkkenchefen.

- Der er ikke noget, de ikke tager imod derinde. Jeg tror bare, vi skal fyre løs, så er de klar til at tage imod det, siger Benjamin Vestergaard Andersen.

Øverst i artiklen kan du se hele indslaget.