Tusinder blander sig i millionbesparelser

Aarhus Kommune har fået flere tusinde høringssvar i forbindelse med de forestående besparelser på mere end 200 millioner kroner årligt.

De seneste uger er det væltet ind med høringssvar fra folk, der ønsker at give deres mening til kende i forbindelse med spareplanerne i Aarhus Kommune.

Ikke mindre end 4.092 høringssvar er tikket i løbet af høringsperioden, der udløb ved midnat, fordelt på de forskellige afdelinger i Aarhus Kommune. Det fremgår af høringsportalen på kommunens hjemmeside. 

Topscoreren er Magistratsafdelingen for Kultur og Borgerservice, der har fået 2.112 høringssvar. 

- Det gør selvfølgelig indtryk. Vi læser naturligvis høringssvarene, men vi kigger også på de områder og forslag, der ikke har fået så mange høringssvar, siger Mette Bjerre (SF), der medlem af Aarhus Byråd og forperson for Kulturudvalget. 

Sådan fordeler høringssvarerne sig

Borgmesterens Afdeling: 10

Børn og Unge: 1.364

Kultur og Borgerservice: 2.112

Sundhed og Omsorg 101

Teknik og Miljø: 54

Sociale Forhold og Beskæftigelse 451

Samlet set skal Aarhus Kommune spare mere end 200 millioner kroner årligt fremgår det af sparekatalogen, der indeholder et hav af forskellige bud på besparelser. 

På ældreområdet kan det blandt andet gå ud over oplevelsesmedarbejdere, på børn- og unge-området kan det for eksempel medføre kortere åbningstider i daginstitutioner og lukning af blandt andet klubtilbud til unge. 

Sparekataloget ventes endeligt behandlet i byrådet til januar.
Sparekataloget ventes endeligt behandlet i byrådet til januar.

Og høringssvarene kan være med til at flytte ting.

- De bliver alle taget seriøst. Men det er ikke det samme som, at besparelserne ikke bliver lavet. Men de bliver læst og overvejet, siger Mette Bjerre. 

Mette Bjerre er forperson i Aarhus Kommunes Kulturudvalg.
Mette Bjerre er forperson i Aarhus Kommunes Kulturudvalg. Foto: Aarhus Kommune

Stort læsearbejde

Bliver noget streget på listen, skal de penge findes et andet sted.

- Der er fremlagt besparelser for det, der skal spares, så hvis vi fjerner noget, skal der noget andet ind. Det er fornuftigt, at man ikke har lavet et meget større katalog, for det vil skabe stor usikkerhed hos endnu flere, siger Mette Bjerre. 

Der venter nu politikerne lidt af en læseopgave den kommende tid. 

- Jeg læser dem alle. Jeg begyndte, da de første kom, så jeg er godt i gang, og jeg skal nok nå dem alle, siger Mette Bjerre. 

Parterne bag budgetforliget mødes den 5. december for at begynde drøftelserne om besparelserne.

- Det er en proces, der skal prioriteres og gå hurtigt, for det er med til at skabe en stor usikkerhed for mange mennesker, der har meget på spil. Jeg håber, vi hurtigt har et endeligt katalog med besparelserne, siger Mette Bjerre.

Sparekataloget ventes endeligt behandlet i byrådet til januar.