'Svævende' fodgængerfelt bliver fjernet

I efteråret blev et 3D-fodgængerfelt etableret på en gade i det centrale Aarhus for at øge opmærksomheden på fodgængerne. Nu bliver felterne fjernet.

Felterne, der får gående til at 'svæve' over Mejlgade ved Snævringen i det centrale Aarhus, bliver nu fjernet. 

Aarhus Kommune etablerede 3D-fodgængerfeltet, som det første af sin slags i Østjylland, for at få flere bilister og cyklister til at holde tilbage for krydsende fodgængere - en slags nudging.

Dog har 3D-fodgængerfeltet ikke haft den ønskede effekt med dets nuværende placering. 

- Evalueringen viser, at fodgængerfeltet ikke bliver brugt. Cyklisterne holder ikke for det. Der er ikke et naturligt krydsningspunkt, siger byrumschef i Aarhus Kommune Trine Buus Karlsen til TV2 ØSTJYLLAND. 

Sådan ser 3D-fodgængerfeltet i Mejlgade ud.
Sådan ser 3D-fodgængerfeltet i Mejlgade ud.

Derfor er det næste skridt for kommunen nu at male et nyt 3D-fodgængerfelt længere nede af gaden inden sommerferien. 

- Vi vil fjerne det nuværende og lave et nyt i krydset ved Rosengade/Mejlgade, hvor vi også har fået en godkendelse. Der er det mere naturligt at gå på tværs af Mejlgade som fodgænger. Der er også en hævet flade, så cyklerne har en barriere, de skal hen over. Det er mere naturligt at holde tilbage ved en hævet flade og et naturligt krydsningspunkt, siger Trine Buus Karlsen. 

Kommune dropper ikke forsøget 

Selvom 3D-fodgængerfeltet indtil videre ikke har haft den ønskede effekt, vil Aarhus Kommune ikke at droppe forsøget med de "svævende" felter. 

- Vi dropper det ikke. Vi vil gerne have så meget erfaring som muligt for at forbedre fodgængernes forhold i Aarhus. Der handler det om at prøve nogle forskellige løsninger af for at skabe opmærksomhed for fodgængerne i byen, siger Trine Buus Karlsen.

Om forsøget med fodgængerfelterne

Alt efter hvordan det kommende 3D-fodgængerfelt på Rosengade/Mejlgade klarer sig, kigger kommunen fortsat på at male endnu tredimensionelt fodgængerfelt i et lyskryds ved Knudrisgade. 

Om det bliver sådan, det skal Aarhus Kommune beslutte i samarbejde med Østjyllands Politi cirka et halvt år efter etableringen af det nye 3D-fodgængerfelt. 

Aarhus Kommune etablerer et nyt 3D fodgængerfelt på Rosengade/Mejlgade inden sommerferien.
Aarhus Kommune etablerer et nyt 3D fodgængerfelt på Rosengade/Mejlgade inden sommerferien. Foto: Pressefoto: Aarhus Kommune

Gode erfaringer fra Helsingør 

Ifølge Aarhus Kommune har man her i landet kun forsøgt sig med denne model et andet sted. Nemlig i Helsingør Kommune på Sjælland, hvor man i sommeren 2020 etablerede et 3D-fodgængerfelt ved Marienlyst Station.

Og her er erfaringerne med det gode, fortalte Christian Holm Donatzky (B), formand for By-, Plan- og Miljøudvalget i Helsingør Kommune i september.

- Det tyder på, at det har været med til at bidrage til en hastighedsnedsættelse på strækningen, sagde Christian Holm Donatzky til TV2 ØSTJYLLAND. 

Han fortalte, at man i forbindelse med etableringen af fodgængerfeltet også lavede andre opgraderinger på vejen, som også kan spille ind på den samlede betydning.

Christian Holm Donatzky fortalte, at der ikke har været nogen ulykker registreret af politiet på stedet siden omlægningen af fodgængerfeltet.

- Vi fik i begyndelsen nogle henvendelser fra motorcyklister, der var blevet forskrækket. Men vi har ikke fået nogen henvendelser længe, så mon ikke folk har vænnet sig til det. Meningen er jo også, at man skal lægge mærke til det, sagde Christian Holm Donatzky.

Forsøget med 3D-fodgængerfelterne løber i første omgang frem til maj 2024.