Politiker om Kaffegal-sag: Samarbejdet skal stoppe øjeblikkeligt

Efter sagen om Café Kaffegal vil Venstre nu stoppe samarbejdet øjeblikkeligt og kræve, at sagen bliver undersøgt til bunds

13 tidligere medarbejdere på Café Kaffegal stod søndag frem med hård kritik af stedet. Politiker kræver nu, at sagen skal undersøges til bunds.

De seneste dage har TV2 ØSTJYLLAND kunne fortælle historien om en række tidligere ansatte hos Café Kaffegal i Aarhus, der nu anklager caféens ejer for mobning - og Aarhus Kommune for at vende det blinde øje til.

Læs også Kaffegal: Aarhus Kommune har overhørt klager i årevis

For det viser sig nemlig, at Aarhus Kommune - trods talrige advarsler og klager i årevis - valgte ikke at handle på de mange klager og at fortsætte samarbejdet med Kaffegal.

Nu skal det stoppe med at holde hånden over Café Kaffegal.

Gert Bjerregaard, medlem af Social- og Beskæftigelsesudvalget, Aarhus Kommune

Nu siger Gert Bjerregaard (V), medlem af Social- og Beskæftigelsesudvalget i Aarhus Kommune, stop.

- Tilsyneladende er de mange advarsler blevet ignoreret fuldstændigt, og man har kun lyttet til den daglige leder. Nu skal vi tage de tidligere ansattes parti. Nu skal det stoppe med at holde hånden over Café Kaffegal, siger Gert Bjerregaard til TV2 ØSTJYLLAND.

Han vil have undersøgt sagen til bunds, og som minimum skal tilbuddet stoppe, imens det bliver gjort, lyder det fra Gert Bjerregaard.

13 tidligere medarbejdere på Café Kaffegal står nu frem med deres kritik.

Der skal placeres et ansvar

Caféen er en socialøkonomisk virksomhed, hvor man ansætter psykisk sårbare mennesker, der af forskellige grunde er endt på overførselsindkomst, med det formål at få dem tilbage på arbejdsmarkedet.

Men nu stiller 13 tidligere ansatte sig frem med anklager mod caféen og kommunen. De anklager caféens ejer, Brian Sørensen, for mobning - og Aarhus Kommune for at vende det blinde øje til.

Det er tydeligt for enhver, at Thomas Medom ikke er gået ind i den her sag, selvom han har været vidne om den i hans periode som rådmand.

Gert Bjerregaard, medlem af Social- og Beskæftigelsesudvalget, Aarhus Kommune

Og Gert Bjerregaard kræver nu handling i sagen.

- De mange klager og hændelser de seneste fire til fem år er vi nødt til at tage alvorligt. Jeg synes, at en uvildig instans skal gennemgå sagen og komme med en konklusion, siger han og understreger, at der skal placeres et ansvar i sagen.

- Det overordnede politiske ansvar er Thomas Medoms (SF). Det vil være for tidligt at sige mere om ansvaret i sagen, før vi har en uvildig redegørelse, men det er tydeligt for enhver, at Thomas Medom ikke er gået ind i den her sag, selvom han har været vidende om den i hans periode som rådmand, siger Gert Bjerregaard.

Læs også Kaffegal: 13 tidligere ansatte anklager café for mobning

Kunne have grebet ind for fire år siden

TV2 ØSTJYLLAND har fået aktindsigt i alle klager, som Aarhus Kommune har modtaget. Og der tegner sig et billede af, at der jævnligt kommer klager - blandt andet fra flere borgere.

Men det er langt fra kun borgere, der har forsøgt at råbe Aarhus Kommune op.

For fire år siden advarede en jobkonsulent fra Favrskov Kommune både rådmand Thomas Medom (SF) og Socialforvaltningen i Aarhus Kommune mod at samarbejde med virksomheden.

07:57

Tidligere ansatte på Café Kaffegal i Aarhus står frem med kritik. I videoen kan du høre, hvad kritikken går ud på.

Luk video

I mailen beskriver Favrskov Kommune, hvad deres borgere har fortalt om arbejdsforholdene til deres sagsbehandlere.

”Arbejdsgiver overfuser medarbejderne i kollegaers påhør. Det er et kæmpe kaos, og der er ikke struktur eller styr på tingene”, skriver en sagsbehandler på baggrund af samtaler med en borger, mens en anden skriver:

”Borgerne har det ikke godt på arbejdspladsen. Hun fortæller, at alle er bange for Brian, og at der ikke åbenhed overfor svagheder. Brian kører psykisk på sine medarbejdere og ignorerer dem, der ikke udfører deres arbejde tilfredsstillende.” 

Læs også Ejer af Kaffegal: - Jeg genkender ikke kritikken

Politiker: Sagen skal tages op i udvalget

Ifølge Gert Bjerregaard har man i mange år taget et misforstået hensyn til caféens leder, Brian Sørensen, så derfor understreger Gert Bjerregaard, at det nu skal være slut med samarbejdet.

Vi skal tage den ansattes parti, for psykisk sårbare mennesker skal ikke behandles på den måde. Samarbejdet skal stoppe øjeblikkeligt, og det håber jeg, at rådmand Kristian Würtz vil tage hånd om straks.

Gert Bjerregaard, medlem af Social- og Beskæftigelsesudvalget, Aarhus Kommune

- Vi skal tage den ansattes parti, for psykisk sårbare mennesker skal ikke behandles på den måde. Samarbejdet skal stoppe øjeblikkeligt, og det håber jeg, at den nuværende rådmand, Kristian Würtz (S), vil tage hånd om straks, siger Gert Bjerregaard.

Han har nu skrevet til formanden for Social- og Beskæftigelsesudvalget Liv Gro Jensen (Alternativet) for at bede hende om at sætte sagen på dagsordenen i det førstkommende udvalgsmøde.

- Jeg håber, at jeg i udvalget kan få opbakningen til at få lavet en undersøgelse af sagen. Og hvis jeg ikke kan det, vil jeg tage den videre til byrådet, siger Gert Bjerregaard.

DF bakker op

Også hos DF er man enig med venstre-politikeren. Sagen skal kigges i sømmene.

- Vi kan ikke have en café, som skal hjælpe folk videre til arbejdsmarkedet, og hvor der så angiveligt er så dårlige arbejdsforhold. Vi er nødt til at få det belyst og se på de klager og se, hvad de nøjagtig går ud på. Vi er nødt til at have en samlet orientering, så vi kan se sagen fra flere sider og også få inddraget cafeejeren, lyder det fra Knud N. Mathiesen (DF), der også er medlem af Social- og Beskæftigelsesudvalget i Aarhus Kommune.

Vi er nødt til at få det belyst og se på de klager og se, hvad de nøjagtig går ud på.

Knud N. Mathiesen (DF), medlem af Social- og Beskæftigelsesudvalget, Aarhus Kommune

Han vil - ligesom Gert Bjerregaard - rejse sagen i det førstkommende udvalgsmøde. Men han er dog ikke i tvivl om, hvad løsningen skal være.

- Der må ikke herskes tvivl om, at hvis der er hold i klagerne, så bliver vi nødt til at tage samme skridt som Favrskov Kommune. Det kan blive løsningen på det, siger Knud. N. Mathiesen.

Han understreger, at han ikke erindrer at have set kritik af stedet før. Han mindes heller ikke at have hørt den kritik, som Favrskov Kommune rejser, og han mindes heller ikke yderligere kritik.

Næste udvalgsmøde i Social- og Beskæftigelsesudvalget vil foregå næste onsdag, den. 21. marts 2018.

Læs også Eksperter: Kommune burde have grebet ind over for Kaffegal